Vrachtwagens hebben één fundamenteel doel – goederen zonder schade en binnen de afgesproken tijd op de plaats van bestemming afleveren. Chauffeurs brengen tot meerdere dagen in hun vrachtwagen door om aan de tijdseisen van de verzender te voldoen. Velen van hen noemen de cabine van hun voertuig hun tweede thuis. Het is de moeite waard om deze een beetje aan te passen en het interieur van de vrachtwagen te kiezen om de buitenkant en het interieur een beetje aan te passen.

Het interieur van een vrachtwagen kan zeker worden verbeterd!

Een vrachtwagen kun je nauwelijks een persoonlijk vervoermiddel noemen – het is een puur nuttig voertuig dat is ontworpen om goederen over korte en zeer lange afstanden te vervoeren. Daarom zijn ze uitgerust met krachtige maar niet-aangedreven aandrijfeenheden met een zeer hoog koppel, hoge vering en vele andere technologische oplossingen die het proces van het afleveren van verschillende items van het laad- naar het lospunt verbeteren.

De specifieke kenmerken van het beroep van chauffeur zijn daarom afgestemd op de verwachtingen van deze sector. Deze zijn duidelijk en ondubbelzinnig: het doel is om de goederen zo snel en veilig mogelijk op hun bestemming te krijgen. Eventuele tussenstops, ongeplande stops en defecten verlengen deze tijd aanzienlijk, net als ontoereikende handmatige vaardigheden van de chauffeur. Wat betekent dit? Een zeer ongunstig werktempo, waarbij chauffeurs tot meerdere dagen in hun vrachtwagen moeten doorbrengen.

Is het de moeite waard om het uiterlijk van vrachtwagens te verbeteren? Wat blijkt: absoluut ja! Vrachtwagens, waarin vele dagen worden doorgebracht, moeten een comfortabel interieur en een aantrekkelijke buitenkant hebben, de aandacht op zich vestigen en de indruk wekken dat ze zeer goed verzorgd en ontworpen zijn door de beste specialisten.

Is het de moeite waard om te kiezen voor een mooier vrachtwageninterieur?

vrachtwagen-interieur-leren-stoelen

Bron: https://www.instagram.com/bufflcustomizers/

Absoluut! Veranderingen aan het exterieur of interieur zijn over het algemeen vrij eenvoudig uit te voeren, maar soms wel duur, waardoor veel mensen ervan afzien. Dit is een vergissing – sommige aanpassingen aan vrachtwagens kunnen in fasen worden uitgevoerd zonder dat het budget of de financiën van het bedrijf onder druk komen te staan, simpelweg door goed te plannen en de voortgang van het werk in de gaten te houden. Het is de perfecte oplossing voor mensen die bijvoorbeeld alleen het vrachtwagen interieur willen veranderen om hun dagelijks comfort te verbeteren, maar ook voor mensen met een geweldige stijl aan de buitenkant die hun auto alleen willen verven of bekleden.

Truck styling – waar begint het en waar eindigt het?

Het begin van tuning is vrijwel hetzelfde voor alle vrachtwagenchauffeurs – de meesten plaatsen een bordje met hun naam of bijnaam achter de voorruit als ze beginnen, anderen hangen er interessante wimpels naast en weer anderen plakken kleine stickers direct op de deuren of motorkap van hun voertuig. Dit is echter een vrij bescheiden begin, want eetlust groeit altijd met eten en in het geval van grote, logge vrachtwagens zijn de mogelijkheden voor creativiteit in principe onbeperkt. Het is de moeite waard om er het beste van te maken. In de praktijk houden de meeste mensen zich niet aan de basis, wat geen verrassing is. Het loont om alle mogelijkheden te benutten en een oplossing te creëren die is afgestemd op de behoeften en verwachtingen van de klant.

vrachtwageninterieur-leer-voorkant

Bron: https://www.instagram.com/bufflcustomizers/

Het interieur van je vrachtwagen stylen begint onschuldig genoeg met een klein accessoire of label en eindigt met een compleet herontwerp van het voertuig. De meest opvallende veranderingen hebben betrekking op carrosserie componenten en extra accessoires, die de chauffeur gemakkelijk zelf kan monteren of door een extern bedrijf dat gespecialiseerd is in deze specifieke taak.

Externe tuning

Een externe tuning kan gemakkelijk worden opgemerkt door zichtbare buizen, schitterende verlichting of ongewone kleuren en patronen die moeilijk te missen zijn.

Buizen

Buizen met een grote dwarsdoorsnede, bij voorkeur volledig bedekt met chroom, hadden tot voor kort een puur praktisch doel – de belangrijkste mechanische onderdelen van het voertuig beschermen bij een botsing met dieren of obstakels die los op de rijbaan lagen. Buizen waren toen veel gemakkelijker te vervangen dan hele onderdelen zoals de radiateur. Tegenwoordig hebben buizen vooral een esthetisch doel. De buizen hebben een grote dwarsdoorsnede, zijn van een afstand zichtbaar en geven de indruk sterk en massief te zijn, daarom vinden veel mensen dat vrachtwagens die op deze manier zijn versierd op treinen lijken.

Spoilers

Dit item verwijst niet naar spoilers die aan de achterkant van het voertuig zijn gemonteerd, zoals bij personenauto’s, maar naar spoilers die vooral de aerodynamica verbeteren, bijvoorbeeld spoilers die op het dak van het voertuig zijn gemonteerd. De bedoeling is om luchtturbulentie te verminderen, maar ook om het voertuig aantrekkelijker te maken – spoilers kunnen volledig verfijnde vormen, ongebruikelijke kleuren of extra halo’s hebben, waardoor het uiterlijk van de hele auto wordt verbeterd.

Extra verlichting

Losse LED’s en complete LED-achtergrondverlichting, complete halogeenlampen of krachtige, intense lichtbalken vormen de basis voor de optische tuning van elke vrachtwagen. De afzonderlijke lichtbronnen kunnen praktisch overal worden geplaatst – op de spoilers, rond de sierstrips, op het dak en zelfs aan de onderkant. De lichten zijn vooral ‘s nachts zichtbaar en kunnen met het juiste ontwerp veel aandacht trekken op straat. Vooral als verschillende kleuren worden gecombineerd.

Stickers en patronen

Vrachtwagenchauffeurs geven de voorkeur aan onconventionele oplossingen en ongebruikelijke manieren om hun vrachtwagen aantrekkelijker te maken. Een daarvan is het veranderen van de kleur door de carrosserie te verven – een erg dure oplossing – of door fineren – een veel goedkopere, snellere en omkeerbare aanpassing. Het voordeel van fineren is dat het op bijna elk deel van de carrosserie kan worden aangebracht en er ook weer kan worden afgehaald als dat nodig is. Hetzelfde geldt voor stickers, bijvoorbeeld van de fabrikant van een voertuig of zijn fanclub.

Een nog duurdere oplossing is een airbrush, een schilderinstrument dat kunstenaars gebruiken om hun visioenen met vernis te beschilderen. Het is een zeer moeilijke en tijdrovende, maar ook dure klus, en daarom wordt het meestal gedaan door liefhebbers van klassieke tuning.

Interieur tuning

Cabine tuning is de oplossing van het grootste belang voor diegenen die hun eigen reiscomfort willen verhogen en de stijl van het interieur willen verbeteren. Alle oplossingen worden noodzakelijkerwijs vooral gezien door de bestuurder en passagier, die zich luxueuzer en eleganter zullen voelen – in tegenstelling tot een voertuig dat net uit de fabriek komt.

Interessante kleuraanpassingen

Interieurontwerpen zijn voornamelijk gebaseerd op het kleurenschema – standaard vrachtwagens zijn van binnen zwart en donkergrijs, somber en overweldigend, en daardoor niet optimistisch voor een lange meerdaagse rit. Binnen de interne afstemming kan dit volledig worden veranderd en kunnen absoluut buitengewone oplossingen worden gecreëerd – kies rood, diepbruin of zelfs paars en laat zwart en het alomtegenwoordige grijs helemaal achterwege ten gunste van vrolijke kleuren en mooie combinaties. Het combineren van kleuren is echter een delicate zaak, want het is mogelijk om te overdrijven en een onaantrekkelijke combinatie te creëren door te veel kleuren te gebruiken.

Binnenverlichting van het voertuig

vrachtwagen-led-verlichting-interieur

Bron: https://www.instagram.com/bufflcustomizers/

De binnenverlichting van het voertuig is ook van groot belang. LED-strips in de uitsparingen van de middenconsole-elementen en deurzijden zien er modern en zeer exclusief, elegant en ongewoon uit en trekken echt veel aandacht. Vooral ‘s nachts als je door een onverlichte straat rijdt, wanneer de sfeerverlichting eruitziet als verlichting die rechtstreeks uit een automagazine komt. Eventuele uitsparingen, decoratieve panelen, handgrepen en deurgrepen en zelfs de hele vloer en het plafond kunnen ook worden verlicht.

Decoratieve accessoires

Het is ook een goed idee om originele onderdelen te vervangen door accessoires, bijvoorbeeld voetmatten, stoelhoezen, deurpanelen, gordijnen en nog veel meer. Dit soort oplossingen heeft één groot voordeel: ze kunnen in een paar seconden worden vervangen, zonder speciaal gereedschap en zonder bezoek aan speciale werkplaatsen.

Welke stijl kiezen?

De stijl van de vrachtwagen heeft een fundamentele invloed op het resultaat van onze activiteiten en daarom is het zo belangrijk om deze af te stemmen op de verwachtingen van de chauffeur.

  • Retrostijl – is vooral gericht op mooie bekleding, veel velours en fluweel, en mooie decoraties om de indruk van retrostijl te wekken. LED-achtergrondverlichting is de moeite waard om te vervangen door grote kristallen lampen.
  • Moderne stijl – is het tegenovergestelde van de bovenstaande oplossing, met volledig gladde, glanzende of matte oppervlakken en aangevuld met onzichtbare, contour verlichting.
  • Luxe stijl – kies voor eersteklas materialen, zoals natuurlijk leer met een heerlijke geur, donkere, gedempte kleuren en zachte, subtiele verlichting.

Zoals duidelijk is, is de stijl van vrachtwagens in principe willekeurig. Het is mogelijk om slechts één pad te volgen, of er ten minste een paar te combineren en een onconventionele eclectische stijl te creëren.

Vrachtwageninterieur – welke materialen kiezen?

leer-vrachtwagen-interieur

Bron: https://www.instagram.com/bufflcustomizers/

Natuurlijk is het altijd een goed idee om voor de afwerking alleen materialen en kunststoffen van hoge kwaliteit te gebruiken, die er op de dag van aankoop net zo goed uitzien als na enkele jaren intensief gebruik. Maar dat is niet alles – goede kwaliteit is ook visueel merkbaar, niet alleen door het gevoel of de duurzaamheid van de geselecteerde onderdelen.

  • Natuurlijk leer is van fundamenteel belang – het ruikt heerlijk en ziet er nog mooier, luxueuzer en eleganter uit, passend bij bijna elke stijl die grenst aan elegantie. Het kan glad of gewatteerd zijn, met of zonder zichtbare nerf, suède of nubuck.
  • Fluweel is een even populair materiaal – het is een stof in glamourstijl die optisch zacht is en net zo zacht aanvoelt. Het heeft een kenmerkende lange pool, die doet denken aan de bekleding van luxe banken uit een vorig tijdperk.
  • Alcantara is een sportiever materiaal – vooral gebruikt in de autosport. Het wordt vooral gekenmerkt door de variabele positie van de borstelharen, zodat er een reflectie op de stof achterblijft als je er met je hand overheen gaat. Het is een uitstekende keuze voor sportwagens.

Het is ook de moeite waard om beveiligingssystemen opnieuw te ontwerpen en te vertrouwen op verbeterde multimedia-apparaten, waaronder tablets om films, televisie of muziekvideo’s op te kijken. Materialen van hoge kwaliteit zijn net zo belangrijk – ze moeten jarenlang intensief dagelijks gebruik mogelijk maken en er altijd zeer luxueus uitzien.

FAQ

leren-stoel-vrachtwagen-interieur

Bron: https://www.instagram.com/bufflcustomizers/

Wat is het interieur van een vrachtwagen?

Het interieur van een vrachtwagen die net uit de fabriek komt is meestal zwart of grijs. Het is de moeite waard om dit te veranderen en volledig opnieuw te ontwerpen om de cabine aan de verwachtingen te laten voldoen. Kies ongebruikelijke kleuren, installeer extra verlichting en moderne multimedia-apparatuur, zoals een projector, computer of tablet.

Wat is exterieurtuning van een vrachtwagen?

Optische tuning van een vrachtwagen kan op verschillende manieren: er kan gekozen worden voor extra biezen, krachtige contouren of spots, maar ook voor mooi, onconventioneel lakwerk of bekleding.

Wat is het belangrijkste bij tuning van een vrachtwagen?

De belangrijkste factoren zijn kwaliteit en vakmanschap. Materialen van lage kwaliteit slijten snel en zien er al na een paar dagen of weken gebruik slecht uit. Daarom is het verstandig om producten van hoge kwaliteit te kiezen die duurzaam genoeg zijn om lang mee te gaan.

Leave a Comment