Een tuin is meer dan alleen maar gras, planten en bloemen. Zelfs in een piepklein stadstuintje moet je gemakkelijk en veilig van de achterdeur kunnen stappen naar dat miniperkje met tomaten, paprika’s en Oost-Indische kers. De diverse zones in een middelgrote tot grote tuin moeten met elkaar in verbinding blijven door middel van een praktische bestrating. Stel je voor dat je steeds dezelfde route neemt om met je kruiwagen van het schuurtje naar de rozenstruiken te rijden, dan zou er zich na een tijdje vanzelf een pad aftekenen. Bruikbaar? Ja. Elegant? Nou ja …

Start met een doordacht ontwerp voordat je de eerste steen begint te leggen

lange-tuinpad-bloemen

Bij een kleine tuin kan je het je nog veroorloven om spontaan aan de slag te gaan, hoewel dat ook geen aanrader is. In elk geval, zodra je een grotere oppervlakte gaat onderverdelen, kom je er niet omheen om de nodige tijd te investeren in een degelijk ontwerp. Denk maar aan een tuin met hoogteverschillen, trappen of zelfs een zwembad.

Dan heb je een aantal verhardingen nodig zoals bijvoorbeeld een terras, maar vooral ook praktische paden waardoor je snel van de ene plaats naar de andere kan bewegen. Voor die taak kan je tuinarchitect contacteren, maar waarom zou je het ontwerp niet zelf doen? Het is geen heksentoer en met een beetje creativiteit kom je ver. Vooral geeft het een bevredigend gevoel wanneer het eenmaal klaar is en je tegen jezelf kunt zeggen dat het er toch wel geslaagd uitziet.

Ideeën bij de vleet

Doe inspiratie op door andere tuinen of parken te bezoeken en te kijken hoe de bestrating daar aangelegd is. Bestudeer het ontwerp, loop erover en noteer hoe dat aanvoelt. Welk uiterlijk bevalt je het meeste? Is er een specifiek materiaal dat direct je hart steelt? Maak foto’s, eventueel na toestemming van de eigenaar als het om een particuliere tuin gaat. Verder ga je massa’s leuke ideeën vinden in tijdschriften en op Pinterest. Al die gegevens leveren je het materiaal voor je planning.

Welke materialen kun je voor bestrating kopen?

<p>Kasseien op net</p><p>begin-eind antraciet</p>

Er bestaat een verscheidenheid aan oppervlakken om een tuinpad, oprit of terras aantrekkelijk en robuust te maken. Zand en grind zijn klassiekers. Als je echter naar binnen wil zonder dat stof of steenbrokjes aan je schoenen blijven kleven, kun je beter bestraten met tegels, klinkers, kasseien of beton. Ook houten planken zijn uitstekend geschikt.

  • Natuursteen kan tegen een stootje, is gemakkelijk te verwerken en kan vele jaren meegaan als je het correct legt. Bovendien is het gemakkelijk te onderhouden. Denk aan graniet, basalt, zandsteen en leisteen. Ook marmer behoort tot deze klasse, maar is aan de dure kant.
  • Voor een fluweelachtig en zacht uiterlijk kies je bij voorkeur kalksteen en zandsteen. Dat slijt wel iets sneller.
  • Leisteen is goed bruikbaar om stapstenen te creëren. Het absorbeert overdag zonne-energie en geeft deze ‘s nachts weer af; gezellig in de zomer of het vroege najaar.
  • Beton wordt gekenmerkt door een hoge mate aan robuustheid en een uitermate gunstige prijs. Klinkers in dit materiaal worden vaak zodanig gevormd dat ze in elkaar kunnen grijpen. Dat maakt het leggen ervan extra gemakkelijk. Nog vlotter gaat het met een net.
  • Kunststof heeft als voordeel dat het sterk weerbestendig is. Je koopt het in de vorm van klinkers of kasseien. Kies je gerecycleerd materiaal, dan is het nog goed voor het milieu ook.
  • Tenslotte is ook composietmateriaal populair en eveneens eco-vriendelijk.

Kort samengevat dien je te overwegen of je een mineraal of organisch materiaal wil gebruiken. Hoe solide moet het pad of terras zijn en hoeveel energie wil je in het onderhoud steken? Kan je het goedkoop houden? En tenslotte, ben je handig genoeg om het zelf te leggen? Maar die laatste vraag is eigenlijk al beantwoord want anders was je dit artikel nu niet aan het lezen.

Gebruik kasseien of klinkers op een net voor een fantasievolle bestrating

Dankzij het net hoef je je niet te houden aan strak rechtlijnig; je kan je fantasie vrije loop laten gaan. De techniek om de stenen te leggen, is een beetje vergelijkbaar met het leggen van vasttapijt. Alleen moet je de voegen tussen de klinkers nog vullen, maar zelfs dat gaat eenvoudig omdat de voegafstand al door het net voorgegeven is. Zorg ervoor dat het zandbed voldoende dik is en goed egaal.

Doordat het oppervlak netjes vlak is, kan je er aangenaam over lopen of fietsen. En wanneer je er met de auto overheen rijdt, gaat dat veel stiller. Je kan de bestrating kopen om een rechtlijnig stuk aan te leggen of in waaiervorm. De hoofdbestanddelen zijn kwartszand en basalt wat zorgt voor een natuurlijk uitzicht. Er worden kleurpigmenten toegevoegd zodat je niet gebonden bent aan eentonig grijs.

Leave a Comment