Ik ben ervan overtuigd dat tuinen mensen gelukkig maken en een comfortabel gevoel geven. Natuurlijk zien grote tuinen er geweldig uit, maar ze moeten ook fijn aanvoelen. De tuinen, die ik het meest bewonder, zijn ontspannend, gemakkelijk te doorkruisen en niet te moeilijk om te onderhouden. De paden moeten eenvoudig te bewandelen zijn en de gekozen planten moeten mooi zijn om naar te kijken en moeten het liefst ook nog een functie hebben. Als landschapsarchitect kijk ik elke dag wat de problemen rondom het comfort in een tuin of buitenruimte kunnen zijn en bekijk ik ook hoe de ruimte een nuttige functie kan krijgen.

In dit artikel bespreken we 14 praktische tips, die mij hebben geholpen om plezierige, leefbare tuinen voor mijzelf en voor mijn klanten te creëren.

1. Zorg voor een ruime doorgang

single perspective of pathway leading to house

Zorg ervoor dat je paden breed genoeg zijn om er comfortabel doorheen te kunnen lopen. Niemand vindt het leuk om door nauwe ruimtes te moeten lopen en als je dat binnen in huis niet prettig vindt, geldt dat waarschijnlijk ook voor in de tuin. De belangrijkste doorgangen moeten breed genoeg zijn zodat er ten minste twee personen naast elkaar doorheen kunnen lopen en je moet dan toch zeker aan ongeveer drie meter ruimte denken. Op de paden, waar minder wordt gelopen en waar het voldoende is dat er één persoon gemakkelijk doorheen kan lopen, moet er ongeveer anderhalve meter worden overgelaten. Houd er rekening mee dat hoe groter de bomen of planten zijn, die je naast een pad plant, hoe breder het pad moet zijn. Hoge beplanting laat elke ruimte kleiner aanvoelen.

2. Kijk uit waar je loopt

De trappen buiten en de verhogingen in de tuin moeten heel gelijkmatig stijgen want anders lijken ze te moeilijk en te vermoeiend om te beklimmen. Trappen met een stijging van 15 centimeter of minder zijn het meest comfortabel voor mensen. De diepte van elke trede plus tweemaal de hoogte moet gelijk staan aan ongeveer 50 centimeter. Dus treden met een stijging van 15 centimeter moeten ook een diepte van 15 centimeter hebben. Als de trap in je tuin meer dan 10 treden heeft, overweeg dan om na elke vierde of vijfde trede een plateau te maken om zo het beklimmen van de trap te vergemakkelijken. Deze plateaus moeten minstens zo diep zijn als de trappen breed zijn. Een royale overloop is een absolute noodzaak wanneer de trap van richting verandert.

3. Veel bewegingsruimte

Terrassen en veranda’s zijn perfecte ruimtes om buitenshuis lekker te kunnen genieten en plezier te kunnen maken. Zorg bij het aanleggen van een veranda in Brabant voor voldoende ruimte om te kunnen dineren of met een groep mensen te kunnen samenkomen. Bedenk hoeveel gasten je waarschijnlijk regelmatig over de vloer zult krijgen en reserveer dan minstens een halve vierkante meter ruimte per persoon. Buiten dineren betekent ook dat je buitenmeubilair moet neerzetten, dus zorg ervoor dat er rondom de tafels en stoelen ook nog voldoende ruimte overblijft om prettig te kunnen lopen. Je kunt op Toptuincentrum.nl alles vinden wat je nodig hebt voor je terras.

4. Zorg voor een degelijke bestrating

concrete pathway in flower garden with no people

Zorg ervoor dat de bestrating in de tuin goed is aangelegd, zodat je veilig kunt lopen. Vermijd tegels of stenen met gladde oppervlakken of loszittende tegels die wiebelen. Bestratingsmaterialen zoals gepolijst graniet of gladde buitentegels zijn in regenachtige en winterse klimaten gevaarlijk. Grindpaden zijn prima – gebruik gewoon ongezeefd grind. Ongezeefd grind bevat namelijk aggregaten van verschillende grootte, die stevig verdichten en een solide basis vormen, terwijl gezeefd grind uit aggregaten van vergelijkbare grootte bestaat, die niet goed aansluiten en los blijven liggen. Wat het bestratingsmateriaal ook is dat je gebruikt, zorg ervoor dat de verharde oppervlakken in de tuin licht hellend zijn (1%-2%) om te voorkomen dat er water blijft staan.

5. Denk aan je hoofd

Zorg ervoor dat je bogen, prieëlen en pergola’s hoog genoeg zijn, zodat je er onderdoor kunt lopen zonder je hoofd te stoten. Ik beschouw 2 meter als het minimum en ik voeg meestal nog minstens 50 centimeter toe als ik weet dat ik er ook planten zal laten gaan groeien. Dit klinkt misschien hoog, maar buitenstructuren zien er meestal kleiner uit dan wanneer ze binnen zouden worden aangelegd. Bovendien is het beter om niet elke keer je klimroos of blauwe regen kapot te lopen. Palen voor bogen en pergola’s moeten minstens een paar centimeter buiten de paden worden geplaatst, zodat er voldoende ruimte overblijft om normaal te kunnen lopen.

6. Houd bij het maken van een plan rekening met planten die nog door groeien

Geef je planten de ruimte om te kunnen groeien. Als je meteen een dichte en volle tuin wilt hebben kun je de planten en bloemen dicht op elkaar planten maar bedenk wel dat sommige planten op het moment dat ze flink doorgroeien verplaatst moeten worden. Je kunt ook om de tuin tijdelijk mee op te vullen snelgroeiende planten planten, maar deze planten zullen vaak niet langer dan een seizoen meegaan.

7. Zorg voor afstand

Plaats planten die 50 centimeter of een meter hoog zijn minstens een meter uit de buurt van trappen, loopbruggen en terrasranden; anders kunnen deze ruimtes onnodig krap en druk aanvoelen.

8. Gras heeft ook plaats nodig

field of trees near grass

Het aanleggen van een gazon kan duur zijn en het is arbeidsintensief om te onderhouden, maar geen enkel ander oppervlak is zo meegaand, zo comfortabel om op te loungen of zo veerkrachtig om op te spelen. Gazons kunnen tegen een stootje en zijn dus geschikt voor in tuinen waar veel wordt gespeeld en wordt gelopen . Het gebruik van turf is ook verstandig. Verspil geen moeite met het houden van een gazon waar onderhoudsvriendelijke bestrating of planten net zo goed kunnen dienen, maar beknibbel niet op het aanleggen van een gazon in gebieden waar je ervan zult genieten. Groen gras kan ook het perfecte tegenwicht zijn in een tuin vol bedden en borders. Indien het gras toch beschadigd, is het middels een paar simpele stappen goed te renoveren.

9. Kijk verder dan het bloeiseizoen

Hoewel bloemen een zeer aantrekkelijk kenmerk zijn, bieden veel planten meer dan alleen bloemen. Ga op zoek naar planten of bomen met mooi gebladerte, fruit en schors waardoor je het hele jaar door kleur, vorm en textuur in je tuin hebt.

10. Creëer een comfortzone

Natuurlijk is het belangrijk dat je tuin er mooi en verzorgd uitziet maar planten kunnen meer in de tuin doen dan daar gewoon staan en voor een mooi uiterlijk zorgen. De juiste planten kunnen als ze ook op de juiste manier worden gebruikt voor comfort en zorgen. Coniferen en bomen met brede bladeren, die het hele jaar door groen blijven, kunnen je tuin beschermen tegen harde wind. Grote vaste planten of sierplanten kunnen voor meer privacy zorgen. Een goed geplaatste boom of een hoge struik kan een schaduwrijke oase bieden in de hitte van een zomerse middag. Denk je dat je niet genoeg ruimte hebt voor een boom? Overweeg het dan nog eens. Met zoveel compacte sierbomen, die er tegenwoordig verkrijgbaar zijn, is er waarschijnlijk wel een soort te vinden die geschikt is voor in jouw tuin.

11. Houd ook de toekomst in je achterhoofd

Als je je tuin nieuw gaat aanleggen of de indeling gaat veranderen, bekijk dan goed waar je de elektrische bedrading en de eventuele leidingen gaat aanleggen. Dit moet minstens 35 centimeter onder de grond zijn langs paden en in de buurt van de randen van een terras kan het zelfs beter zijn om het nog iets dieper aan te leggen. Ook al ben je nu misschien niet van plan om verlichting te gaan gebruiken, over een paar jaar ben je vast blij dat je het toch hebt aangelegd. Bedrading en sanitair zijn op deze manier in de toekomst eenvoudiger te installeren en je hoeft zo eventueel aangeplante bomen of planten niet meer los te halen en de bestrating open te breken.

12. Zorg dat je voldoende overzicht hebt

Het is moeilijk om je oprit veilig te kunnen verlaten als er planten of bomen staan, die je zicht belemmeren. Bekijk voordat je struiken of planten plant, muren bouwt of hekken installeert het zicht vanuit je auto in alle richtingen. Terwijl je bezig bent, moet je er ook voor zorgen dat je beplantingen het uitzicht van de opritten van je buren niet blokkeren.

13. Wees aardig voor de buren

Neem voordat je grote veranderingen in je tuin en rondom het huis aanbrengt, eerst even contact op met je buren. Waarom zou je een grote ruzie uitlokken, terwijl het plaatsen van een boom op bijvoorbeeld een door jullie overeengekomen plek jullie allebei gelukkig kan maken? Je hebt misschien een andere smaak dan je buren, maar houd er rekening mee dat je tuin meer impact op hen zal hebben dan dat je misschien denkt. Je bent tenslotte niet de enige, die je tuin elke dag ziet.

14. Elektra, water en gas – oh jeetje

Maar weinig dingen zijn tijdens het tuinieren zo vervelend of onhandig als een ingegraven leiding of kabel lostrekken. Als je van plan bent om geulen van meer dan 18 centimeter diep in de tuin te gaan graven, moet je met behulp van de juiste apparatuur de leidingen en bedrading in de tuin opsporen. De meeste gemeenten of elektrabedrijven bieden diensten aan voor het vinden en markeren van ondergrondse bedradingen of leidingen en dit is meestal goedkoper dan dat je zal verwachten.

Leave a Comment