Hoewel we ons nog midden in de koude wintermaanden bevinden, nadert het voorjaar al snel. En terwijl de zon weer feller begint te schijnen, al het groen weer in bloei staat en je steeds vaker buiten bezig bent, wil je natuurlijk kunnen genieten van een tuin die er op en top bij ligt.

Om je hiermee te helpen, hebben we deze handige tips voor je gebundeld in een fijne blog. Zo kun je snel aan de slag met het opfrissen van jouw tuin!

#1 Zorg voor een goede balans tussen ruimte en vulling

tuin-planten

Als er een gezegde is wat klopt, is dat wel: “Een goed begin is het halve werk”. Dit geldt natuurlijk ook voor het opfrissen van jouw tuin, want als je vooraf weet wat je wilt is de uitvoering is een stuk makkelijker. Daarom raden wij altijd aan om vooraf het potlood erbij te pakken en jouw ideale tuin te schetsen. Dit hoeft natuurlijk niet perfect te zijn, aangezien het voornamelijk om het idee en de vorm gaat.

Op deze manier kom je er namelijk snel achter of jouw plan ervoor gaat zorgen dat de tuin goed in evenwicht blijft. Met de juiste opbouw kan zelfs de compactste tuin ogen als een frisse en ruime oase van groen. Zorg er daarom voor dat je rekening houd met de ademruimte in jouw tuin, zodat je dadelijk niet tussen de bloembakken door moet klimmen.

Natuurlijk is het ook handig om de plekken voor jouw LED verlichting vooraf in te tekenen, zodat je voorkomt dat je per ongeluk een grote struik recht voor jouw wandlamp plaatst.

#2 Creëer een fijne plek die bestand is tegen het huidige klimaat

tuin-onderhouden

Mocht je beschikken over een iets grotere tuin, is het hebben van een overdekte zone natuurlijk ideaal. Zo kun je, zelfs bij slecht weer, nog optimaal genieten van alles wat de tuin te bieden heeft. En dat zonder dat je vervolgens doorweekt van de regen binnen komt strompelen. Daarom is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat deze overkapping of lounge niet alleen goed beschermd is, maar ook past in jouw tuin. Je wilt immers geen groot houten hok wat driekwart van het oppervlak van de tuin inneemt.

Tevens is het raadzaam om goed te kijken naar meubels die je wilt gebruiken. Hiervoor kun je natuurlijk kiezen voor je standaard meubels, maar ook speciale buitenmeubels zijn ontzettend populair. Deze zijn niet alleen comfortabel, maar ook nog eens ontzettend goed bestand tegen de zwaardere regen en onweersbuien.

Als het aankomt op verlichting heb je natuurlijk veel opties. Zo kun je ervoor kiezen voor kleine spots die een kleine hoeveelheid licht geven. Mocht je de overkapping beter willen verlichten, kun je natuurlijk ook voor sterke spots of lampen kiezen die je vervolgens kunt voorzien van een compatible LED dimmer.Zo heb je niet alleen meerdere mogelijkheden voor de spots die je wilt, maar kun je de hoeveelheid licht ook gemakkelijker regelen.

#3 Een kleurrijke tuin is een mooie tuin

tuin-bloemen

Hoewel niet iedereen op een grote hoeveelheid werk zit te wachten, is het wel degelijk belangrijk om voor genoeg kleur te zorgen in jouw tuin. Dit hoeft natuurlijk niet een geweldige disco te worden, maar met een mooie balans kun je ontzettend veel bereiken.

Denk bijvoorbeeld aan een gemetselde plantenbak bestaande uit variaties van (natuur)steen, een railing of zitje van donker hout. Als kers op de taart kun je plantenbak nog voorzien van verschillende bloemen, in combinatie met bijvoorbeeld een boompje.

Ook verlichting kan veel werk verrichten, want met verschillende slimme opties kun je gemakkelijk voor meer kleur in jouw tuin zorgen!

Leave a Comment