Waarom zou je nog iets schrijven, als je het ook kunt zeggen? En waarom naar de supermarkt gaan als je ook vanaf de bank je boodschappen kunt bestellen door ze hardop uit te spreken? De technologische ontwikkelingen en de digitalisering komen in stroomversnelling en gaan ons dagelijks leven ingrijpend veranderen. Rust vinden, een gezonde levensstijl en duurzaamheid gaan daardoor nog meer leven. Aan de hand van deze tijdgeest worden de te verwachten behoefteveranderingen door Mooiwatplantendoen.nl en Mooiwatbloemendoen.nl uitgelicht en zetten zij de belangrijkste waarde- en stijltrends voor 2019 op een rijtje. Laat je inspireren hoe je dit het komende jaar door kunt vertalen in huis en tuin met bloemen en planten.>>

Waarom zou je nog iets schrijven, als je het ook kunt zeggen? En waarom naar de supermarkt gaan als je ook vanaf de bank je boodschappen kunt bestellen door ze hardop uit te spreken? De technologische ontwikkelingen en de digitalisering komen in stroomversnelling en gaan ons dagelijks leven ingrijpend veranderen. Rust vinden, een gezonde levensstijl en duurzaamheid gaan daardoor nog meer leven.

Gentle transfer
De behoefte aan vriendelijkheid en zachtheid is groot, omdat we steeds harder en egocentrischer lijken te worden. De eerste waardetrend staat in het teken van accepteren; een zachte overgang naar de nieuwe tijd. In China hebben ze hier al een oplossing voor gevonden, waar je betaalt door te glimlachen naar een beeldscherm. De stijltrend die hierop aansluit is Soft Landing. Deze trend is door te vertalen in je huis en op je terras en/of balkon door gebruik te maken van volumineuze en wollige vormen in harmonieuze pasteltinten, je laat je als het ware op een groot zacht kussen vallen. Met subtiele folkloristische invloeden en materialen, in de vorm van extreem grove breisels en doorgestikte stoffen, ontstaat die comfortabele look om een oase aan rust te creëren. Combineer buiten fijne kunststof structuren en flexibele opblaasvormen met zachtbladige planten, pluizige grassen en mos. In huis til je die zachte uitstraling naar een hoger niveau door pluimbloemen of juist hele fijne bloemetjes, zoals gipskruid, te gebruiken. Je kunt daarbij natuurlijk ook mooie en luxe tuinmeubelen kopen.

Re-construct
Met artificial intelligence ontwikkelingen verliezen wij mensen steeds meer de voorsprong. Het is tijd voor hervormen en herbouwen. Om onze eigen performance te optimaliseren, gaan we onszelf upgraden. De mens wordt steeds meer een machine. Het draait om accelereren; de technologie maakt grote stappen en in hoog tempo. In de groenbranche komen natuur en techniek meer samen, zo gaan we bijvoorbeeld met smart apparaten onze planten verzorgen. In huis en tuin ontstaat er een krachtig beeld met optische en futuristische vormen. Deze stijltrend heet New Frontiers. Denk ook aan geometrische vormen met metallic en iriserende effecten, grafische designs en koele pasteltinten gecombineerd met felle kleuren. In het interieur is de energieke uitstraling van groen onmisbaar voor een gezonde balans tussen lichaam en geest. Bloemen en planten voor binnen zien er fris, helder en vooral clean uit. Op het terras en/of balkon zorgen transparante en semi-transparante materialen voor een spannend spel en onstaat er een vervreemdend soort diepte-effect. Wit, paars en lila geven het juiste effect als basis voor bloeiende beplanting. Struiken en bladplanten geven juist die opmerkelijke en ongewone uitstraling.

Travel light
In deze snelle, gedigitaliseerde wereld dreigt de angst om grip en overzicht te verliezen door alle data die over ons worden uitgestrooid. We zijn bang voor inbreuk op onze privacy, willen terug naar de kern en duidelijkheid creëren. Zo krijgen kinderen in Zweden al op jonge leeftijd les in het herkennen van nepnieuws op social media. We gaan ons focussen op de essentiële zaken om overzicht te krijgen en dat zien we terug in de drang naar extreme eenvoud in levensstijl en productvormgeving, denk bijvoorbeeld aan de winkels van Arket. Collecties worden kleiner. Dag keuzestress, hallo rust en overzicht! Voor de groenbranche leidt dit tot simpele en overzichtelijke tuinen. Binnenshuis wordt groen belangrijker dan de pot of vaas waar het in staat.

Stretch of imagination
Een van de belangrijkste thema’s is dat we verantwoording nemen voor het behoud van onze planeet. We willen (en moeten) schone energie toegankelijk maken, want de toekomst is nog nooit zo onvoorspelbaar geweest als nu. Daarom zien we pure en sobere interieurs met veel gerecyclede materialen terug in de stijltrend Harvesting Elements. We zoeken ritme, rust en eenvoud voor in huis. Het pure product telt; droogbloemen zijn dan ook terug van weggeweest. Donkere, natuurlijke kleuren, maar ook vlekpatronen en organische vormen hebben hierin de overhand. Buiten is hetzelfde visuele contrast terug te vinden als in het interieur. Het is een interessante vindplaats van allerlei nieuwe materiaalsamenstellingen met een verhaal; zoals bijvoorbeeld gerecycled beton gecombineerd met schelpen. Soberheid en overzicht zijn in harmonie, in combinatie met duurzame en creatieve oplossingen. Als tegenhanger van het overheersende zwart, is het gebruik van krachtig groen in de beplanting belangrijk. Bloeiende planten zien we terug in wit, blauwtinten en roodbruin.

Enfin, dan weet u het maar, zodat uw inrichting en tuin dadelijk helemaal 2019 zijn! Want 2018 is immers zóoo 2018!

Foto’s: mooiwatplantendoen.nl en mooiwatbloemendoen.nl

Leave a Comment