Wanneer er een vriend of een geliefde is gestorven of naar verwachting binnenkort zal sterven, zijn er veel zaken waaraan je moet denken. Dit kan een zeer stressvolle tijd zijn. Je bent aan het rouwen en je hebt misschien een grote verantwoordelijkheid op je genomen door de begrafenis te regelen voor iemand om wie je geeft. Overigens is het belangrijk om een goede uitvaartverzekering af te sluiten. Bekijk daarom Ikvergelijkonline.nl voor de beste verzekering.
We bespreken in dit artikel de zaken die komen kijken bij het regelen van een begrafenis – van de telefoontjes die je moet plegen wanneer iemand sterft tot het regelen van de financiële en de administratieve zaken, die moeten worden afgehandeld na de begrafenis.
De stappen in het planningsproces voor een begrafenis
1. Eerste telefoontjes
Pleeg de ‘eerste telefoontjes’ om zo de juiste partijen op de hoogte te brengen en de overledene over te laten plaatsen naar een geschikte ruimte.
2. Vervoer van de overledene
Bij de eerste telefoontjes hoort ook het maken van een afspraak voor de overdracht van de overledene van de plaats van overlijden naar een uitvaartcentrum of een andere faciliteit. In sommige gevallen kan er ook nog een tweede overdracht nodig zijn naar bijvoorbeeld een ander uitvaartcentrum of naar een andere stad.
3. Wensen van de overledene
Bekijk of de overledene vooraf zijn wensen voor de begrafenis heeft achtergelaten. Door een vooraf afgesproken plan kan de uitvaartdienst verlopen op een manier waarvoor de overledene zelf heeft uitgekozen.
4. Begrafenisondernemer
Neem contact op met een begrafenisondernemer om afspraken te maken over de uitvaartdienst. Tijdens de bijeenkomst bespreek je dan hoe de overledene zal worden verzorgd of je een begrafenis of een crematie wilt organiseren en wat voor soort ceremonie er zal worden gehouden.
5. Begraafplaats
Als de overledene wordt begraven en de begraafplaats nog niet is gekocht, moet je ook een afspraak maken met de ambtenaren van de geselecteerde begraafplaats om zo de grafrechten te kunnen kopen (bijvoorbeeld een graf of een nis voor een urn). De begrafenisondernemer kan deze regelingen mogelijk namens de familie treffen.
6. Begrafenis- en herdenkingsbenodigdheden
Selecteer en koop de benodigde benodigdheden(de kist, de urn, etc.), gedenktekens (een grafsteen, een online gedenkteken) en rouwkaarten.
7. Onroerend goed, financiële en administratieve zaken
Na de begrafenis moeten de zaken van de overledene op orde worden gebracht. Deze zaken variëren van het sturen van overlijdensadvertenties en kaarten tot het indienen van een uitkering bij overlijden en het bekendmaken van het overlijden bij instanties.
Inventariseer wat de wensen voor een begrafenis zijn
Als een vriend of een geliefde ernstig ziek is en naar verwachting binnen enkele dagen of weken zal sterven, overweeg dan om van tevoren samen de begrafenis te regelen. De voorbereiding stelt je in staat om alle opties te verkennen. Het zal je bijeenkomst met een begrafenisondernemer productiever maken en je waarschijnlijk ook geld besparen.
Veelgestelde vragen over het regelen van een begrafenis
Wat gebeurt er als er geen geld is om een begrafenis te betalen?
Begrafenissen zijn duur en helaas reserveren mensen niet altijd geld om ervoor te kunnen betalen. Wat de hulp is, die er in dit geval beschikbaar is, hangt af van waar je woont en wat je financiële omstandigheden zijn.
Moet ik de politie bellen als iemand thuis is overleden?
Je hoeft de politie mogelijk niet op de hoogte te stellen als er thuis iemand is overleden. Of je moet bellen, hangt af van de omstandigheden welke bij dat overlijden hebben plaatsgehad.
Zijn er naast de begrafenisondernemer nog andere mensen die me kunnen helpen om een begrafenis te plannen?
Je hebt waarschijnlijk een begrafenisondernemer nodig om je te helpen bij het regelen van het vervoeren van het lichaam, maar in veel staten is dit ook niet vereist. Als je in een gebied woont waar begrafenissen thuis zijn toegestaan, kun je mogelijk het grootste deel van de voorbereiding zelf uitvoeren.
Hoe beslis ik of een crematie geschikt is voor mij of voor mijn geliefde?
Tegenwoordig besluit ongeveer de helft van de mensen dat een crematie de juiste keuze voor hen is. Of cremeren in jouw geval geschikt is, is een persoonlijke beslissing die alleen jij kunt nemen. De beste manier om een weloverwogen beslissing te nemen, is om er zoveel mogelijk over uit te zoeken en er over te praten.
Moet ik een begrafenis houden?
Nee! Je hoeft geen begrafenis te hebben. Voor sommige mensen heeft een herdenkingsdienst (dan is er geen lichaam aanwezig) de voorkeur. Anderen willen helemaal geen ceremonie. De manier waarop je wordt herdacht, is helemaal aan jou.
Leave a Comment