Kunsthuis Amsterdam is de nieuwe partner in ons land van de befaamde Britse fotograaf Rankin. Om dat te vieren wordt daar vanaf vrijdag 10 november met ‘Naked’ zijn eerste solo expositie in ons land georganiseerd. Het is bovendien de eerste keer sinds vijf jaar dat hij er nieuw werk te koop aanbiedt. Rankin valt zonder twijfel te plaatsen tussen de 10 meest bekende fotografen ter wereld. Van de ‘Queen of pop’ tot de ‘Queen of England’, er zijn weinig grootheden die niet voor zijn lens hebben gestaan en hij heeft al 30 boeken uitgebracht. Veilinghuis Christies heeft recentelijk nog een van zijn foto’s verkocht voor een substantieel bedrag en uitgevers over de hele wereld zijn bereid om waanzinnige bedragen neer te leggen voor een cover of editorial geschoten door deze fotograaf. Op de expositie wordt een unieke selectie gepresenteerd van nooit eerder vertoonde werken die hij de afgelopen 5 jaar vervaardigde. Daarnaast zal in de tentoonstelling een bijzonder overzicht van zijn vroegere werk te zien zijn.>>

John Rankin Waddell  Foto: @rankin

Kunsthuis Amsterdam is de nieuwe partner in ons land van de befaamde Britse fotograaf Rankin (John Rankin Waddell, 1966). Om dat te vieren wordt daar vanaf vrijdag 10 november met ‘Naked’ zijn eerste solo expositie in ons land georganiseerd. Het is bovendien de eerste keer sinds vijf jaar dat hij er nieuw werk te koop aanbiedt. Rankin valt zonder twijfel te plaatsen tussen de 10 meest bekende fotografen ter wereld. Van de ‘Queen of pop’ tot de ‘Queen of England’, er zijn weinig grootheden die niet voor zijn lens hebben gestaan en hij heeft al 30 boeken uitgebracht. Veilinghuis Christies heeft recentelijk nog een van zijn foto’s verkocht voor een substantieel bedrag en uitgevers over de hele wereld zijn bereid om waanzinnige bedragen neer te leggen voor een cover of editorial geschoten door deze fotograaf.

De afgelopen 5 jaar koos Rankin ervoor om zijn nieuwe werk alleen in musea te exposeren. Kunsthuis Amsterdam is de eerste galerie sinds 5 jaar die zijn nieuwe werk toont en ook verkoopbaar stelt. Nederland heeft hiermee een primeur. Over zijn expositie ‘Naked’ zegt Rankin zelf: ‘Dit werk is de zuiverste sinds de jaren 90, al is het veel donkerder. De drang naar perfectie is hier niet meer relevant. Ik denk dat ik eindelijk ben waar ik wil zijn om geweldig werk te creëren.’

Op de expositie wordt een unieke selectie gepresenteerd van nooit eerder vertoonde werken die hij de afgelopen 5 jaar vervaardigde. Daarnaast zal in de tentoonstelling een bijzonder overzicht van zijn vroegere werk te zien zijn. Rankin verwierf internationale faam met enkele van de meest iconische naaktbeelden van de jaren ‘nineties and noughties’, waaronder die van supermodellen zoals Kate Moss en Helena Christensen. Ook recent nog kon zijn werk in dit genre rekenen op grote internationale belangstelling. Ditmaal dankzij een serie persoonlijke en intieme beelden van supermodel Heidi Klum, gebundeld in het boek ‘Heidi Klum’ by Rankin.

Met ‘Naked’ toont Rankin donkerder en minder afgebakend werk. Een zoektocht naar het duistere element rondom erotiek en naaktfotografie, maar nooit zonder zijn kenmerkende gevoel voor humor. Rankin: ’ Ik ben zeer enthousiast over mijn recente werk, het is net zo puur als in de jaren 90, al is het veel donkerder. Duister maar elegant en zonder nabewerking. De drang naar perfectie is hier niet relevant. Het is een zuivere reflectie van mijn beleving van erotiek en dood. Naarmate ik ouder word nemen deze twee ogenschijnlijke tegenstrijdigheden steeds meer plaats in mijn verbeelding. Ik denk dat het te maken heeft met de controle die ik heb gecreëerd over mijn eigen seksualiteit en lust. Ik ben eindelijk daar waar ik wil zijn om uitzonderlijk werk te creëren.’ Met de titel Naked appelleert Rankin aan de algemene maatschappelijke gereserveerdheid rondom naaktfotografie. Hoewel naaktfotografie kan worden gerekend tot een gevestigd artistiek genre, verkent Rankin met Naked vooral het plezier en het taboe rondom naaktheid en seksualiteit. Met zijn huidige serie verlaat Rankin het traditionele beeld in een zoektocht naar meer puur en vrijmoedig werk. De expositie is open voor het publiek van 11 november tot 17 december. Toegang tot de tentoonstelling is gratis.

Foto: @rankin

Zelf gefotografeerd worden?
Het performance karakter van de tentoonstelling wordt weerspiegeld in een niet eerder in Nederland vertoond tweedaags ‘Rankin Live’-event op 10 en 11 november. Rankin zal dan in het Kunsthuis ‘live’ veertig gegadigden fotograferen en de beelden daarvan streamen via Facebook Live. Ter ere van de tentoonstelling ‘ Naked’ in Kunsthuis Amsterdam biedt Rankin, middels een mobiele studio, een aantal gelukkige verzamelaars en fotografieliefhebbers de mogelijkheid zich door de fotograaf zelf te laten portretteren. Ingelijst werk van Rankin wordt op veilingen al voor astronomische bedragen gekocht, denk aan bedragen boven de 30.000 euro. De kosten voor een shoot bedragen Euro 1.500,- per persoon. Naast een verzorgde shoot ontvang je dan een studio-quality foto in het formaat 20 bij 30 cm inclusief een certificaat van echtheid van Rankin.

NAKED by Rankin opent op 11 November 2017 voor het publiek.

11.11.2017 – 17.12.2017

Kunsthuis Amsterdam
Amstelveenseweg 135
1075 VX Amsterdam
www.kunsthuizen.nl

Foto: @rankin

 

 

 

 

 

Leave a Comment