Wij laten u op deze pagina’s geregeld mooie huizen zien die te koop staan. Van u, onze lezers, horen wij dat er veel belangstelling is voor huizen, wonen, interieur en alles wat daarbij hoort. Daar spelen wij dus graag op in. Maar bij ClassyLife besteden wij ook graag en geregeld aandacht aan duurzaamheid, dus aan mogelijkheden om gezonder te leven en het milieu minder te belasten. Daarin zijn wij overigens absoluut niet rigide, het leven moet immers wel leuk en kleurrijk blijven en daar horen ook sporten en hobbies bij die hiermee ogenschijnlijk botsen. Nu hebben wij een onderwerp waarin wonen en duurzaamheid op een interessante manier samen gaan. Stel u voor dat voortaan in alle comfort leeft maar geen rekeningen meer krijgt voor gas en dat uw huis energieneutraal is. Dat is bereikbaarder dan velen denken. Volgens duurzaamheidsorganisatie Urgenda is met een investering van maximaal 35.000 euro elk huis energieneutraal te maken. Zij maakt zich hard voor het realiseren van die doelstelling en voor het mogelijk maken van een aantrekkelijke financiering om dat bedrag te kunnen betalen.
“Een huis is energieneutraal als het lukt om alle energie die je nodig hebt op je eigen huis, dak, grond of schuur, zelf duurzaam op te wekken”, vertelt Marjan Minnesma, directeur van Urgenda. Wat moeten we doen om de gasaansluiting vaarwel te zeggen en het toch warm te hebben? Urgenda kwam na vergelijking van diverse huizen, van verschillende leeftijd, met de vuistregel dat dit voor 35.000 euro kan. Dat is ook het bedrag dat een gemiddeld gezin in 15 jaar kwijt is aan energiekosten. De woningen variëren van kleine rijtjeshuizen tot vrijstaande stolpen en van monumenten tot twee-onder-een-kap-woningen. Voor elk huis is een oplossing bedacht die is toegesneden op het huis en zijn bewoners. Voor sommigen was het loskoppelen van het aardgasnet wel even wennen, aldus Urgenda. “Maar koken via inductie blijkt veel makkelijker dan men denkt. En de gasaansluiting alleen houden voor het fornuis maakt het koken wel erg duur: naast circa 50 euro voor het gas, betaal je namelijk ook de vaste netwerkkosten à 325 euro.”
Een voorbeeld. Nog geen week na het tekenen van de koopakte sloopte de familie Rüter alle radiatoren uit hun nieuwe woning in Zutphen. Zij wilde niet meer afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen, en ging over op infraroodverwarming. Er kwamen zeven warmtepanelen in de woonkamer, keuken, badkamer en de drie slaapkamers. Het gasfornuis ging ook weg en daarvoor in de plaats kwam er een inductiekookplaat. Op het dak liggen zonnepanelen. De kosten van de duurzame verbouwing: 18.500 euro. De kosten van de energie en gasrekening: bijna nul, het huis is op een haar na energieneutraal. ‘Eerst dachten we dat een energieneutraal huis alleen weggelegd was voor mensen met een groot budget én een groot huis. Nu laten wij zien dat het ook voor starters met een tussenwoning mogelijk is’, zegt Dorine Rüter.
Deze familie is één van de voorbeelden die Stichting Urgenda aanhaalt om te onderstrepen dat een energieneutrale woning niet buiten het bereik ligt van de gemiddelde Nederlander. Urgenda stelt zich tot doel om Nederland te helpen sneller duurzaam te worden. Dat de organisatie daarvoor naar het verduurzamen van woningen kijkt, is niet zo gek. De gebouwde omgeving van ons land zorgt namelijk voor zo’n 30 procent van alle CO2 uitstoot. De kosten van het energieneutraal maken van woningen werden volgens Urgenda voorheen geschat op zo’n 60.000 tot 70.000 euro. Urgenda ging aan de slag en coördineerde de duurzame verbouwing van meer dan 20 huizen . Zij trad op als aannemer van de woningprojecten. In december afgelopen jaar presenteerde de organisatie de resultaten van het project, in de vorm van een informatiebrochure vol praktijkvoorbeelden. Urgenda is gelukkig eigenwijs geweest, want ze toonden aan dat energieneutraal worden voor een gemiddeld huishouden rendabel kan zijn.
Alleen, niet iedereen heeft die 35.000 euro zomaar beschikbaar. Minnesma gaat met Urgenda daarom op zoek naar organen die leningen willen uitgeven. Banken, de overheid, pensioenfondsen, het zijn volgens Minnesma allemaal belangrijke partijen in dit vraagstuk. Het moet makkelijker worden om hen te interesseren voor het uitgeven van leningen, denkt Urgenda, nu veel helderder is wat het precies betekent om een woning energieneutraal te maken. ‘Belangrijk is dat ze een langjarige lening, van minstens 15 jaar, willen verstrekken voor een lage rente, zodat de maandelijkse rente en aflossing niet meer bedraagt dan de huidige energiekosten’, zegt Gijs van Wijk, projectleider van dit project bij Urgenda. In de tussentijd blijft Urgenda mensen ook zelf enthousiast maken voor een duurzame verbouwing, samen met lokale en regionale partijen. De organisatie kan nu al veel huishoudens in verschillende soorten woningen – van twee-onder-een-kap, tot vrijstaand – advies geven over verduurzaming. Minnesma: ‘Wij zijn nu al aan het nadenken over de volgende 100, en de volgende 1000.’
Zie hier de brochure van Urgenda en de ASN Bank over de eerste energieneutrale ‘gewone’ huizen.
http://www.urgenda.nl/documents/Urgenda-energieneutrale-huizen-lr.pdf
Marjan Minnesma
Leave a Comment