Maak je je zorgen over je eerste vakantie met een caravan? Dat is echt niet nodig. Wij zullen in dit artikel bespreken waarmee je rekening moet houden en welke fouten je moet vermijden.

Je bent als je dit artikel leest waarschijnlijk een echte vrije vogel en daarom heb je dit jaar vast de 5 sterrenhotels en boekingen bij luchtvaartmaatschappijen vermeden. Je bent op zoek naar ontspanning, avontuur en echt contact met de natuur. Nadat je goed hebt nagedacht, heb je besloten dat je dit jaar voor het eerst met de caravan op vakantie gaat!

Het maakt niet uit of je nu zelf een caravan bezit of deze hebt gehuurd, je hebt echt enkele tips nodig om je vakantie met vertrouwen tegemoet te treden en fouten, die je misschien teleurstellen, te kunnen vermijden.

Ik weet zeker dat je voordat je de weg op gaat, weet dat je ervoor moet zorgen dat je caravan helemaal tiptop in orde is. Je brengt de caravan naar een monteur om de motor na te laten kijken, het water- en oliepeil te laten controleren, je laadt misschien de accu nog even goed op, je bereidt het chemisch toilet voor en je zorgt er natuurlijk voor dat de koelkast goed werkt.

Nou, nu hoef je alleen nog maar de watertanks te vullen en je bent klaar om te gaan. Maar heb je echt aan alles gedacht? Misschien zie je toch nog iets over het hoofd. Volg voor de veiligheid onze 15 beste tips voor als je voor het eerst met je caravan op vakantie gaat en geniet van de ontspanning en het plezier dat je verdient.

person in camper shell during daytime

1. Kies het meest geschikte voertuig voor je vakantie met een caravan

Heb je voor een caravan gekozen die echt bij jou en het gebied dat je gaat bezoeken past? Het is niet waar dat alle caravans hetzelfde zijn want elk voertuig heeft zijn eigen kenmerken en voordelen. Als je voor een kleine caravan kiest, heb je weinig ruimte om bagage en sportartikelen op te bergen. Je zult ook in beperkte ruimtes moeten leven, wat de vrijheid die je zocht zou kunnen beperken.

Aan de andere kant kun je wel midden in de natuur zijn of smalle bergpaden betreden waar een groot voertuig niet kan komen.

Voordat je voor een caravan kiest, moet je altijd rekening houden met het aantal personen die meegaan op avontuur en goed bekijken wat voor soort reis je wilt gaan maken.

2. Raak vertrouwd met je caravan

Het besturen van een caravan is niet hetzelfde als het besturen van je auto midden in het stadsverkeer, dus wees er niet te zeker van dat je weet hoe je de caravan moet parkeren of dat je smalle en kronkelende straatjes gemakkelijk kunt doorkruisen. Bedenk dat het, vooral als je hebt gekozen voor een grotere caravan, net is alsof je in je eigen woonkamer rijdt. Daarom is het een goed idee om eerst een paar proefritten te maken om zo je rijvaardigheden te kunnen verfijnen. Vergeet ook niet dat de kijkhoek sterk kan worden aangetast door de structuur van het voertuig en als je moet stoppen, onthoud dan dat de remafstand veel langer zal zijn dan met een auto. Zorg er ook voor dat je de juiste trekhaak koopt op olifanttrekhaken.nl.

3. Plan je vakantie

Op avontuur gaan is de droom van iedereen die er op uit trekt met een caravan, maar als het je eerste vakantie met een caravan is, kun je toch beter je reisschema plannen.

Het is van cruciaal belang om precies te weten waar je naartoe wilt, om de campings te kiezen waar je wilt stoppen, de rustplaatsen weet te vinden waar je water kunt aanvullen en ook dat je de bestemmingen die je echt wilt bezoeken van tevoren op een rijtje zet.

Het zou zonde zijn om op het allerlaatste moment te ontdekken dat de camping bij dat strand waar je wilde zwemmen gesloten is wegens een renovatie of dat je net een belangrijke archeologische vindplaats hebt gemist waar je wel in de buurt was en waar je misschien wel nooit meer zult komen!

4. Overweeg alle kosten

Als je denkt dat je een duidelijk idee hebt van hoeveel je vakantie met de caravan kost, omdat je de hoeveelheid brandstof die je gebruikt tijdens je reis hebt berekend, zit je er toch naast.

Je moet namelijk ook de kosten voor de watervoorziening, voor eventuele stops op de camping, voor het gas om mee te koken en de caravan mee te verwarmen en voor het aftappen van het afvalwater bij je budget voor de brandstof optellen.

Vergeet natuurlijk ook niet de kosten van de tol op de snelwegen die, vooral in Italië, de kosten van je vakantie met een caravan aanzienlijk kunnen beïnvloeden.

5. Vertrouw niet alleen op aanwijzingen

Als je al een paar autoritten hebt gemaakt, weet je dat alleen het gebruik van een routebeschrijving nooit een goed idee is. De verkeersborden met de naam van je bestemming verlies je op een rotonde met 6 afritten echt uit het oog waardoor je misschien de verkeerde kant op gaat en kilometers van je bestemming terechtkomt.

6. Zorg ervoor dat als je op pad bent met de caravan je niet verdwaalt

Neem tijdens je eerste vakantie met een caravan altijd een goed GPS-systeem en actuele kaarten en een wegenkaart mee. Ja, die ouderwetse papieren kaarten. Je bevindt je mogelijk in gebieden die niet worden gedekt door het satellietsignaal en in dit geval voorkomt een wegenkaart dat je die belangrijke afslag mist.

7. Bepaal voordat je vertrekt waar je wilt overnachten  

Wanneer je je reisschema maakt, moet je bekijken welke campings je onderweg kunt gebruiken. Je kunt als je goed op de hoogte bent van waar de camping ligt en wat de kosten zijn de beste keuze maken.

Bovendien weet je zo ook zeker wanneer je je tanks kunt vullen, zodat je je vaat niet hoeft te wassen met water van de drinkwatervoorziening.

In het verleden was het vinden van een plek om te stoppen alleen mogelijk via mond-tot-mondreclame of gespecialiseerde tijdschriftartikelen maar tegenwoordig is er veel meer informatie beschikbaar.

8. Pak de juiste spullen in

Wat moet je inpakken voor een vakantie met een caravan? Zo weinig mogelijk! Jazeker je voertuig is uitgerust met kasten om je bagage in op te bergen, maar ze zullen natuurlijk nooit zo ruim zijn als je kasten thuis!

Reizen met de caravan betekent kiezen voor een eenvoudige levensstijl, dus beperk wat je meeneemt echt tot een minimum. Denk eraan dat je ook niet elke dag kunt wassen dus neem spullen mee die wel tegen een stootje kunnen.

Denk bij het slapen aan de tijd dat je reist en waar je naartoe gaat. Slaapzakken zijn veel praktischer dan lakens, maar als het erg warm is, zullen ze je nachten ongemakkelijk en warm maken. Pak in elk geval altijd een laken in om de matrassen te beschermen, maar kies voor een kleur die niet gauw vuil wordt want je kunt je lakens niet steeds wassen.

9. Vul de voorraadkast met voedsel dat geschikt is voor tijdens je reis

Als je ervoor kiest om met een caravan op stap te gaan, ben je een milieubewuste toerist en neem je dus niet de hele supermarkt mee. Een reis neemt je mee naar onbekende plaatsen, die ook het ontdekken waard zijn vanwege hun gastronomische specialiteiten en typische producten. Bovendien draag je op deze manier bij aan de economische ontwikkeling van de gebieden die je doorkruist en compenseer je de bevolking gedeeltelijk voor de ‘verstoring’ die je veroorzaakt.

Pak alleen de basisbehoeften in: zout, olie, pasta, wasmiddelen en blikjes met worst of vis zijn voldoende om in de basisbehoeften te voorzien. De rest van de spullen die je nodig hebt, kun je onderweg kopen.

Vergeet niet dat de tijd tijdens het reizen langzaam voorbij kan gaan, dus zorg vooral als je kinderen bij je hebt dat je tijdens het reizen wat snacks en veel water bij de hand hebt.

10. Vergeet de accessoires voor je caravan niet

Een vakantie met een caravan betekent zelfstandig reizen en het is aan jou om te beslissen welk comfort je wilt. Sommige accessoires zullen echter wel cruciaal zijn.

Bijvoorbeeld de stroomkabel. Elke camping heeft een elektriciteitsvoorziening, maar om hier toegang toe te krijgen moet je wel een kabel van minstens 15 meter lang hebben met CE-stekkers, die overal universeel te gebruiken zijn.

Leave a Comment