Het maken van mooie herinneringen is het belangrijkste element van elke vakantie. Ontspanning, bezienswaardigheden bekijken, tijd met je gezin doorbrengen, heerlijk eten en onverschrokken avontuur zijn enkele van de dingen, die we koesteren aan de tijd die we buiten het alledaagse leven doorbrengen. Maar ervoor zorgen dat we onze vakantie ook ten volle beleven, begint lang voordat we in de auto of aan boord van een vliegtuig stappen.

Alleen omdat je het perfecte huisje met jacuzzi hebt gevonden, betekent dit niet dat jouw vakantie ook probleemloos verloopt. Als vakanties mislopen, komt dat meestal door slecht onderzoek en een slechte planning. Dus hoe voorkom je dat je teleurgesteld wordt?

Volg onze handleiding om het perfecte vakantiehuisje te kunnen vinden.

1. Ga al vroeg aan de slag

vakantiehuisje-blokhut

De jaarlijkse boekingswaanzin begint al in september van het voorgaande jaar en het is normaal dat de beste kwaliteit huurwoningen nog eerder worden geboekt door terugkerende gasten. Begin zo vroeg mogelijk met zoeken om jouw slot te beveiligen, vooral als je nog niet weet wanneer je op vakantie kunt.

2. Maak een verlanglijstje

Wanneer je op zoek bent naar de ideale locatie, moet je zeker weten wat je precies wilt en waarover je bereid bent om compromissen te sluiten. Het loont de moeite om eerst na te denken over de dingen die essentieel zijn (bijvoorbeeld wifi, een verwarmd zwembad of een slaapkamer op de begane grond voor opa) en ervoor te zorgen dat je hiermee in gedachten zoekt. Als je echter alles als essentieel beschouwt, kan jouw zoekopdracht worden beperkt en kun je verschillende bijna perfecte vakantiehuisjes missen, die jou de vakantie kunnen geven waarnaar je op zoek bent.

3. Geloof niet alles wat je in een vermelding leest

Beheerders van vakantiewoningen willen om het aantal boekingen te maximaliseren hun advertenties natuurlijk zo aantrekkelijk mogelijk maken. Dit betekent niet dat ze iets verzinnen, maar het betekent wel dat het aan jou is om de zaken door te nemen voordat je boekt. Ligt de woning maar 1km van de zee en is de supermarkt echt maar 5 minuten lopen? Inconsistente foto’s of foto’s die duidelijk zijn gewijzigd, kunnen problemen opleveren. Een snel onderzoek met Google Maps kan de nauwkeurigheid van de vermelding bevestigen en mogelijke problemen aan het licht brengen. De bruisende pub naast de deur is misschien een paar dagen draaglijk, maar het dagelijkse lawaai van een pub kan vervelend worden! 

4. Lees de recensies

Recensies van eerdere gasten geven je over het algemeen een goede indicatie van wat je van jouw verblijf kunt verwachten. Er zullen waarschijnlijk één of twee beoordelingen zijn die geen 5* zijn, maar laat je daardoor niet afschrikken, want dit is een teken van eerlijke feedback. Als er echter méér dan één zeer negatieve recensie is, is dat geen goed teken.

Bekijk ook eventuele social media-accounts voor de verhuur. Hierdoor krijg je een gevoel voor de eigenaar en kunt je opmerkingen van eerdere gasten bekijken.

5. Bekijk de boekingsvoorwaarden

vakantiehuis-terras

Nadat je een advertentie hebt bekeken en hebt besloten dat dit de plek voor jou is, moet je voordat je de woning boekt de algemene voorwaarden lezen. Elke eigenaar van een vakantiehuisje moet deze duidelijk laten zien of jou de kleine lettertjes kunnen sturen, zodat je zeker weet dat er geen verborgen verrassingen zijn. De algemene voorwaarden kunnen je helpen bij het identificeren van extra kosten (zoals de verwarming voor het zwembad, borg, schoonmaakkosten) of andere zaken die je niet in de beschrijving van de accommodatie zag, zoals bijvoorbeeld jouw schoonmaakverplichtingen of in- en uitchecktijden.

De boekingsvoorwaarden kunnen je ook bij een geschil helpen. 

6. Bekijk het annuleringsbeleid

Je kunt jouw aanbetaling of zelfs het volledige bedrag verliezen als je jouw vakantie annuleert. Als je het annuleringsbeleid leest voordat je boekt, weet je in het geval dat je niet in staat bent om op vakantie te gaan wat je kunt verwachten.

7. Boek je via een bureau of rechtstreeks bij de eigenaar?

Er zijn voor- en nadelen aan het boeken via een bureau maar ook aan een privéverhuur. Boeken via een gerenommeerd verhuurbedrijf van vakantiehuizen kan zekerheid bieden, aangezien de vakantiehuisjes grondig zijn onderzocht om te voldoen aan een hoge standaard van kwaliteit en veiligheid. Een bureau zorgt er doorgaans voor dat er een vertegenwoordiger beschikbaar is om eventuele problemen op te lossen en er is waarschijnlijk ook een klachtenprocedure waarin jij jouw mening kunt geven als je een probleem met de woning hebt.

Privéverhuur mag echter niet worden genegeerd omdat ze ook alles kunnen bieden wat hierboven is vermeld en vaak een goedkopere optie zijn. Desondanks moet je nog steeds de prijzen en het hele pakket onderzoeken en vergelijken. Niet alle eigenaren van vakantiehuisjes zijn hetzelfde en sommigen zijn zelfs onervaren ‘toevallige vakantieverhuurders’. 

8. Zoek naar eventuele extra kosten

geld-investeren

Boekingssites voor vakantieverhuur voegen vaak boekingskosten toe als het gaat om het berekenen van de uiteindelijke prijs. Deze vergoedingen kunnen honderden euro’s toevoegen aan de totale prijs van jouw vakantie, dus controleer dit! De kosten variëren ook tussen de boekingssites.

9. Kun je direct boeken voor een betere aanbieding?

Als je het perfecte vakantiehuisje op een boekingssite vindt, is de kans groot dat deze ook rechtstreeks bij de eigenaar kan worden gehuurd – meestal tegen lagere kosten, aangezien je geen boekingskosten hoeft te betalen. Zoek naar sleutelzinnen, die in de beschrijving worden gebruikt en natuurlijk de naam en de locatie van het vakantiehuisje. Veel vakantiehuizen worden ook vermeld met meerdere websites/agenten die verschillende prijzen hanteren, dus is het de moeite waard om rond te kijken en de tarieven te vergelijken.

Let ook op speciale aanbiedingen of last minute deals, die via social media worden gepromoot.

10. Stel vragen

Heel veel mensen boeken hun vakantie zonder alle informatie te hebben, die ze idealiter zouden moeten hebben. In de meeste gevallen werkt dit voor hen goed maar veel problemen, die gasten tegenkomen, kunnen met effectieve communicatie worden voorkomen.

Er is geen vervanging voor de gemoedsrust die je door vragen te stellen of een eenvoudig telefoontje te plegen met de eigenaar of de manager van het pand krijgt. Je kunt vragen stellen en een veel persoonlijker en/of geruststellend antwoord krijgen en je kunt ook bekijken of de eigenaar oprecht is en hem laten weten dat jij dat ook bent.

Een goede makelaar of eigenaar deelt graag zijn kennis en beantwoordt al jouw vragen en als dat niet het geval is, wil jij dan echt in hun vakantiehuisje verblijven? 

11. Krijg duidelijk wat er allemaal is inbegrepen

staande-lampen-woonkamer

Het is belangrijk om, voordat je aankomt, duidelijk te krijgen wat er bij jouw huurprijs is inbegrepen, aangezien sommige vakantiehuisjes zullen proberen om alle benodigdheden die je nodig hebt, zoals een welkomstpakket, toiletartikelen, enz. op te nemen. Anderen zullen echter verwachten dat je dingen zoals jouw eigen strandlaken/badhanddoeken meeneemt.

Laat je niet verrassen door de lijst met voorzieningen niet op essentiële items zoals bijvoorbeeld een wasmachine te controleren. Niet alle vakantiehuisjes zijn hetzelfde.

12. Wees vriendelijk

Bedenk dat eigenaren van vakantiehuisjes vaak geen grote bedrijven zijn, maar individuen die hun meest waardevolle materiële bezit aan vreemden verhuren. Eigenaren van populaire huisjes hebben de luxe om uit meerdere boekingsaanvragen te kunnen kiezen, waarbij veel gasten waarschijnlijk minder veeleisend zullen zijn.

Wees beleefd in jouw communicatie. De eerste indruk is belangrijk en eigenaren zoeken naar zo min mogelijk gedoe. Door jezelf te presenteren als een gemakkelijke gast, vergroot jij jouw kansen om de boeking veilig te stellen.

Het is ook een goed idee om e-mail te beantwoorden, zodat de eigenaar weet dat zijn antwoorden jou hebben bereikt.

Leave a Comment