Er zijn meerdere oorzaken waardoor je (overmatig) kunt gaan zweten. Tijdens een warme zomerdag of tijdens het sporten zweet je om je lichaam af te laten koelen. Er komt transpiratievocht op je lichaam dat verdampt, waardoor er warmte aan je lichaam wordt onttrokken en je afkoelt. Dit zweet is echter geurloos. Zweten is een functie van een gecompliceerd lichaamssysteem waarbij het metabolisme, de temperatuurregulatie, de hormonale niveaus, de bloedstroom op de huid en verschillende andere factoren bij zijn betrokken. Het kan ook worden veroorzaakt door medische of emotionele problemen. Dus ja, je bent zeker niet de enige en sommige mensen gaan ook zweten als ze zich schamen. Tot dusverre is het onaangenaam maar wel nog normaal. Maar wat gebeurt er in je lichaam als het zweet begint te produceren op een niveau dat je er echt hinder van hebt? Maak je dan niet teveel zorgen, want je kan nog altijd kiezen voor een MiraDry behandeling tegen overmatig okselzweet bij Mauritskliniek.

Sommige mensen zweten meer dan anderen, maar overmatig zweten kan zich in verschillende vormen uiten en je echt doen begrijpen hoeveel zweetklieren er op je lichaam zitten (helaas). Afhankelijk van de zweetsymptomen, kan overmatige transpiratie door alles, van een lage bloedsuikerspiegel, zwangerschap, schildklierproblemen tot medicatie worden veroorzaakt.

Doe een beetje onderzoek. Waar zweet je van? Wanneer komt het meestal voor? Welke emotionele of fysieke gebeurtenissen gaan er aan vooraf? Welke andere symptomen gaan ermee gepaard? Je moet die feiten in gedachten houden terwijl we enkele redenen onderzoeken waarom je regelmatig extreem zweet.

1. Diabetes

black smartphone beside white plastic bottle and black smartphone

3 manieren waarop mensen met diabetes overmatig zweten kunnen ervaren:

  1. als reactie op een lage bloedsuikerspiegel,
  2. in verband met voedsel, of
  3. alleen ‘s nachts.

Het eerste is een zo bekend symptoom, dat diabetici worden gewaarschuwd om op zweet te letten als een teken dat hun bloedsuikerspiegel tot een onaanvaardbaar niveau is begonnen te dalen. De trigger van het zenuwstelsel voor zweten wordt gesignaleerd door lage bloedsuikerspiegels. De tweede is zeldzamer en wordt ‘smaakzweten’ genoemd. Het wordt geassocieerd met ernstige diabetici, die mogelijk een zenuwbeschadiging hebben opgelopen. Het gebeurt uitsluitend rond voedsel en is beperkt tot het hoofd en de nek. Nachtzweten komt voort uit een te lage bloedsuikergehalte, oftewel hypoglykemie, dat het zweten veroorzaakt.

2. Primaire focale hyperhidrose

Overmatig zweten wordt ook wel hyperhidrose genoemd. Het betekent dat je meer zweet dan eigenlijk nodig is om je lichaam te beschermen tegen oververhitting. Het ‘focale’ in de naam verwijst naar de gebieden van het lichaam waar het zweet van nature naar voren komt, zoals de oksels, handpalmen en het gezicht. Het manifesteert zich over het algemeen als een symmetrische overmaat aan zweet op het lichaam (bijvoorbeeld beide handpalmen, beide voetzolen of beide zijden van de lies zullen te veel zweet produceren). Maar maak je maar geen zorgen… het is geen teken van nervositeit of een ernstige ziekte.

Maar waarom gebeurt dit dan? Helaas is de wetenschap hier niet helemaal zeker van. Mensen die er last van hebben, hebben niet meer zweetklieren of iets anders in hun zweetproducerende delen, die deze aandoening kunnen veroorzaken. De huidige theorie is dat het een genetisch overgedragen probleem in het zenuwstelsel is, dat een zweetreactie veroorzaakt wanneer het niet echt nodig is.

Gelukkig zijn er voor de aandoening behandelingen beschikbaar, waaronder het gebruik van zeer lage elektrische pulsen, medicijnen of zelfs injecteerbare neurotoxines om de zweetklieren te verlammen.

3. Zwangerschap

zwanger-buik

Die mooie glans op je huid kan op zijn minst gedeeltelijk te wijten zijn aan een dun laagje zweet, dat je te allen tijde bedekt. Het is normaal dat zwangere vrouwen merken dat ze meer zweten. Dat komt omdat vrouwen tijdens de zwangerschap hormoonveranderingen, een verhoogde bloedstroom en hogere metabolismeniveaus kunnen ervaren, wat allemaal resulteert in een beetje meer zweet dan normaal. Het is allemaal volkomen normaal, hoewel mogelijk een beetje onverwacht. Maar weet dat als je tijdens je babyshower constant je voorhoofd droog dept, je je geen zorgen hoeft te maken.

4. Bijwerkingen van bepaalde medicijnen

Als je bepaalde medicijnen gebruikt, kunnen deze de oorzaak van overmatig zweten zijn. Er is een klasse medicijnen, die bekend staat als diaforetica, wat betekent dat ze bij sommige mensen overmatig zweten veroorzaken (en misschien ben jij wel een van hen). Er is een uitgebreide lijst van deze medicijnen, maar veel worden niet in verband gebracht met zweten. Daarom is het belangrijk om mogelijke bijwerkingen van een bepaalde medicatie zorgvuldig te controleren. De lijst bevat enkele pijnstillers, bloeddruk- en cardiovasculaire medicijnen, chemotherapie, hormonale behandelingen, alles wat gericht is op het endocriene systeem, sommige antibiotica en nog veel meer. Controleer de lijst om te bekijken of er een boosdoener in je medicijnkastje staat.

5. Ongerustheid

woman biting pencil while sitting on chair in front of computer during daytime

 Als je angstig wordt, ga je zweten. De paniekreactie van het lichaam wordt dan ingesteld om overtollige transpiratie te gaan produceren in het geval dat iets ons bedreigt.

Stresshormonen maken het lichaam klaar voor onmiddellijke actie door de manier waarop het lichaam functioneert te veranderen wanneer gevaar wordt waargenomen. Een deel van deze verandering omvat het verhogen van de transpiratie, zodat het lichaamsvocht via de huid kan worden afgevoerd in plaats van via de nieren – zodat je niet hoeft te stoppen om te plassen terwijl je je verdedigt tegen of ontsnapt aan iets dat je bedreigt. Een ander deel van de stressreactie veroorzaakt een toename van de ademhaling en hartslag om het bloed naar delen te leiden die nodig zijn voor noodmaatregelen en weg van de delen, die dat niet zijn. Deze verhoogde ademhaling zorgt ervoor dat de lichaamstemperatuur stijgt, wat een tweede reden voor verhoogde transpiratie is om het lichaam te helpen afkoelen.

6. Perimenopause

De perimenopauze – de periode net voordat het vrouwelijk lichaam de menopauze ingaat en stopt met een menstruatiecyclus – veroorzaakt om ongeveer dezelfde reden als de zwangerschap zweten: het lichaam reageert op veranderende hormonale niveaus. De opvliegers tijdens de perimenopauze zijn echter meer algemeen bekend dan de soppende natte oksels tijdens de zwangerschap. Bij vrouwen in de overgang, die opvliegers hebben, reageert het lichaam heel snel op een kleine verandering van temperatuur. Dit systeem raakt door de veranderingen ontregeld en kan onverwacht zorgen voor verwijding van de bloedvaatjes aan de oppervlakte van de huid, vooral in gezicht, hals en borst. Deze bloedvaatjes bevatten daardoor tijdelijk meer bloed dan anders, met als gevolg niet alleen een rode kleur, maar ook een enorme warmte.

7. Overgewicht

black and white measuring tape

Hyperhidrose kan het gevolg zijn van obesitas of een BMI van 30 of hoger. Zwaarlijvige mensen zweten om een paar redenen meer. Ze moeten zich fysiek meer inspannen om dagelijkse activiteiten uit te kunnen voeren en lopen dus meer kans om oververhit te raken. Het lichaam heeft in verhouding tot hun gewicht ook maar een klein oppervlak, dus hun lichaam moet harder werken om zichzelf af te koelen, wat leidt tot meer zweten.

8. Infecties en letsel

Sommige soorten infecties veroorzaken hyperhidrose. De meest voorkomende zijn tuberculose, hiv, botinfectie (osteomyelitis) of een abces. Bepaalde soorten kanker, zoals lymfoom of kwaadaardige tumoren, kunnen ook hyperhidrose veroorzaken. Van ruggenmergletsels is ook bekend dat ze tot overmatig zweten kunnen leiden.

Leave a Comment