Een vegetariër over de vloer voor een etentje? Geen paniek. Koken voor vegetariërs is zelden moeilijk. Sterker nog: het is leerzaam en als je de juiste ingrediënten gebruikt, ga je misschien zelf ook wat vaker vleesloos eten. Hier in ieder geval een aantal tips waarmee je vrijwel elke veggie blij maakt.
Waarom mensen vegetariër worden
Het vegetarisme is ontstaan om verschillende redenen, maar de belangrijkste en bekendste is het milieu. De uitstoot van CO2 wordt voor een groot deel veroorzaakt door de intensieve veehouderij. Vegetarisme is, naast het regelen van groene stroom bij de energieleverancier, het scheiden van afval en thuiswerken één van de simpelste manieren waarmee mensen bijdragen aan een beter milieu.
Simpele gerechten en de barbecue
Wanneer je niet gewend bent om vegetarisch te koken, is er geen enkele reden tot paniek als een eter aankondigt geen vlees of vis te eten. Het ligt er maar net aan wat je op het menu wilt zetten, van makkelijk tot klassiek. Bij een avondje samen voetballen kijken vind je wellicht een schaal broodjes, wat sauzen en een stapel knakworsten gezellig en makkelijk: dan haal je gewoon een blik vega-knakworsten en klaar is Kees. Dit geldt ook voor barbecueën: op een aparte barbecue (veggies willen vaak geen vleessappen meekrijgen) gril je groenteburgers, luxe veggieburgers, gevulde aardappelen, maïskolven en andere groenten zoals paprika’s, aubergines en courgettes – die eenmaal gegrild met een lik olijfolie en zout en peper sowieso het beste tot hun recht komen.
Porcini oftewel eekhoorntjesbrood
Wanneer je een risotto neerzet, zal iedereen de vingers aflikken als je er supergezonde porcini in verwerkt. Het is een klassiek Italiaans gerecht waarin de umami – de vijfde smaak – van de porcini wonderen verricht. Maar je kunt ze ook gebruiken in een lasagne. Google op porcini en gerechten en er verschijnen de heerlijkste klassiekers op je scherm, die in goede restaurants niet misstaan.
Laat je inspireren
Iets meer werk – dat ligt geheel aan jouw kookkunsten – wordt gevraagd wanneer je Indisch of Thais gaat koken. In de keukens van deze landen spelen tofu en tempeh een grote rol. Let wel op dat je geen trassi (garnalenpulp) en vis- of oestersaus gebruikt! Overigens dien je het verschil tussen vegetariërs en veganisten te kennen: de eerste groep eet geen dieren, de tweede eet helemaal geen dierlijke producten. Een eitje in sambalmarinade mag er dus best bij voor de vegetariërs. Zoek ook eens op Israëlisch, Indiase of Marokkaanse lekkernijen, of hoe de sterrenrestaurants dit aanpakken. Gezien de opkomst van het vegetarisme toveren topchefs namelijk ook steeds meer vleesloze borden op tafel. Laat je inspireren en ontdek dat vegetarisch koken geen opdracht, maar een groot plezier is!
Leave a Comment