Naarmate de COVID-19 pandemie voortduurt, kan het steeds waarschijnlijker worden dat je naar een bestemming wilt (of moet) vliegen. Je weet dat autorijden waarschijnlijk de veiligere optie is, maar dat is niet altijd realistisch.
Het valt niet te ontkennen dat elke aanstaande vliegreis je in nauw contact met veel andere mensen en een verscheidenheid aan vaak aangeraakte oppervlakken zal brengen. En met wat we weten over dit nieuwe coronavirus – zoals het feit dat iemand ziek kan zijn en het niet eens weet – kan het tegenwoordig behoorlijk zenuwslopend zijn om in een vliegtuig te stappen.
Als je tijdens COVID-19 moet vliegen, zijn hier vijf manieren om het een beetje veiliger te maken.
Maak veilige keuzes bij het boeken van je vlucht
Het verminderen van het risico op besmetting met COVID-19 tijdens het vliegen, begint met de beslissingen die je neemt tijdens het boeken van je vlucht. Je kunt hierbij denken aan het vermijden van tussenstops en het kiezen van een relatief dichtbij gelegen bestemming (als je vliegreis voor je plezier is).
Voor je eigen veiligheid heb je deze zomer hoogstwaarschijnlijk ook weer een coronatest nodig om naar het buitenland te mogen vliegen. Hiervoor heb je een PCR test met internationaal erkend reiscertificaat nodig. Hiermee kan je aantonen dat je geen corona hebt en dus andere niet zal besmetten tijdens je reis.
Een PCR test die je voor je reis nodig hebt kan je af laten nemen via Spoedtest.nl waar gecertificeerde medewerkers volgens de regels van het RIVM dit uitvoeren. Wanneer de uitslag negatief is, kan je zonder zorgen op reis gaan. Het mondkapje moet nog wel opblijven.
Bonustip: Nog een leuk extraatje: je krijgt op Spoedtest.nl een korting met de volgende code: SPOEDTEST10IF.
Het is ook een goed idee om de website van de luchtvaartmaatschappij te raadplegen voor informatie over de veiligheidsmaatregelen, die in de terminals en in vliegtuigen worden genomen. Vragen die je beantwoord wilt hebben, voordat je bij een bepaalde luchtvaartmaatschappij boekt, zijn onder meer:
- Moet je een mondkapje dragen?
- Hoe wordt ervoor gezorgd dat de sociale afstand wordt gehandhaafd?
- Zijn er mogelijkheden om online of contactloos in te checken?
- Wat zijn jouw reinigingsprotocollen?
De meeste luchtvaartmaatschappijen hebben aan boord van hun vliegtuigen indrukwekkende veiligheidsmaatregelen geïmplementeerd, zoals scheidingswanden van plexiglas tussen gangpaden en het vrijhouden van middelste stoelen. Bovendien voorkomen geavanceerde systemen, die worden gebruikt om de lucht in de cabine van een vliegtuig te laten circuleren en te filteren, dat de meeste virussen zich tijdens een vlucht gemakkelijk verspreiden.
Draag je mondkapje tijdens je reis (serieus, we menen het)
De meeste luchtvaartmaatschappijen eisen dat je nu op de luchthaven en in het vliegtuig een mondkapje draagt. Maar er zijn uitzonderingen op deze regel, bijvoorbeeld wanneer je eet of drinkt.
Natuurlijk kun je je hele vlucht zonder mondkapje ‘aan een glaasje water nippen’, maar… doe het gewoon niet.
Het dragen van je mondkapje beschermt je niet alleen tegen COVID-19, het voorkomt ook dat je het virus naar andere mensen verspreidt als je ziek bent en het niet weet. En hoewel je misschien geen ernstige symptomen hebt, kan iemand anders op je vlucht een hoog risico lopen op het ontwikkelen van ernstige complicaties omdat jij COVID-19 hebt. Je kunt het dragen van een mondkapje het beste zien als een sociaal contract tussen jou en alle anderen tijdens je vlucht. Tijdens een pandemie is dit gewoon het juiste om te doen.
Neem een desinfecterend middel voor je handen mee en raak je gezicht niet aan
Luchthavens en vliegtuigen zitten vol met vaak aangeraakte oppervlakken. Luchtvaartmaatschappijen proberen het aantal dingen, dat klanten moeten aanraken, te verminderen via contactloos inchecken en andere maatregelen, maar er zullen altijd nog deurgrepen, bagagerekken, roltrap leuningen en die zak chips zijn, die je eerder hebt opgepakt en weer hebt teruggelegd…
Handhygiëne is altijd belangrijk. Maar het belang ervan neemt toe naarmate je blootstelling aan vaak aangeraakte oppervlakken toeneemt. Om je handen virusvrij te houden, kun je overwegen om een handdesinfecterend middel (met ten minste 60% alcohol) mee te nemen en dit aan te brengen nadat je gewone oppervlakken hebt aangeraakt.
Zorg er bovendien voor dat je je gezicht niet aanraakt. Ja, we weten dat dit moeilijk is, maar het is belangrijk. Het nieuwe coronavirus kan je niet via je huid ziek maken. Maar je kunt er ziek van worden als er virusdeeltjes op je handen zitten en je één van de slijmvliezen van je gezicht aanraakt, zoals je mond, neus of oogleden.
Was ten slotte, zoals altijd, je handen grondig na gebruik van het toilet.
Houd afstand in de luchthaventerminal
In het vliegtuig kun je eigenlijk niets doen aan het feit dat je bij iemand in de buurt bent. Het zou echter vrij eenvoudig moeten zijn om afstand te houden terwijl je je in de terminal bevindt.
Vermijd de mentaliteit van ‘alles is een risico’ en gebruik de tijd tussen de veiligheidscontrole en het instappen in het vliegtuig als je beste kans om het aantal risico’s, dat je op je reisdag tegenkomt, te verminderen.
Houd tijdens het wachten om aan boord van je vliegtuig te gaan zo veel mogelijk een afstand van 1,80 meter tussen jezelf en de anderen aan – zelfs als dat betekent dat je tot vlak voor je vlucht aan een minder drukke gate moet gaan zitten. En houd er rekening mee dat 1,80 meter misschien verder is dan je denkt.
Heroverweeg je reis als er, waar je woont of waar je naartoe gaat, veel verspreidingsgevaar is
Niemand wil zijn of haar reis moeten annuleren, vooral niet als het een reis is om familie te bezoeken die je al een tijdje niet hebt gezien of een vakantie, die je sinds het begin van de pandemie hebt uitgesteld. Helaas geeft dit virus niets om jouw reisplannen.
Voordat je op reis gaat, is het belangrijk om te overwegen of COVID-19 zich gemakkelijk verspreidt waar je woont of waar je naartoe reist. Als dat het geval is, is het misschien tijd om je reisplannen te heroverwegen.
Waar de gemeenschap zich verspreidt, is er een hoger risico op blootstelling aan COVID-19. Als het virus zich gemakkelijk verspreidt op je bestemming, kun je tijdens je reis ziek worden en COVID-19 naar je dierbaren brengen en het ook verspreiden tijdens je reis naar huis. Als het virus zich gemakkelijk verspreidt waar je woont, kun je al ziek zijn en het virus per ongeluk tijdens je reis of op je bestemming naar andere mensen verspreiden.
Leave a Comment