Venetië is een stad van immense schoonheid en historische betekenis, maar het is ook uniek en anders dan elke andere stad in Italië. Venetië is de hoofdstad van de regio Veneto in Noord-Italië en ligt op 117 kleine eilanden, die met elkaar door een reeks bruggen zijn verbonden en worden gescheiden door een netwerk van kanalen. Met ongeveer 250.000 inwoners is Venetië niet één van de grootste steden in Veneto, maar wel één van de meest bezochte toeristische bestemmingen in het land.

Tijdens de Middeleeuwen en de Italiaanse Renaissance was Venetië een extreem krachtig bolwerk en diende het als een belangrijk financieel en militair centrum. Bovendien was het een plaats met een grote culturele en artistieke ontwikkeling en was het wereldwijd bekend.

Tegenwoordig is Venetië een belangrijk economisch centrum en het is één van de populairste toeristische steden ter wereld. De bezienswaardigheden zoals La Basilica di San Marco en het Canal Grande trekken jaarlijks miljoenen bezoekers naar deze kleine groep eilanden. Mocht je in de buurt van België willen parkeren, dan zou je kunnen overwegen om te parkeren op de luchthaven van Charleroi.

Laten we de mooiste bezienswaardigheden van Venetië snel gaan bekijken.

1. La Basilica di San Marco (De basiliek van San Marco)

Image result for La Basilica di San Marco

De Basiliek van San Marco of La Basilica di San Marco is het meest bekende en beroemdste gebouw van Venetië en is een subliem stukje architectuur dat de tand des tijds heeft doorstaan. Het werd in 1092 gebouwd en is één van de belangrijkste religieuze gebouwen van Noord-Italië.

Elk aspect van deze kerk is fantastisch – van de sierlijke details, de sculpturen en de kunstwerken van de voorgevel tot de prachtig geschilderde fresco’s en Byzantijnse kunstwerken aan de binnenkant van het gewelfde plafond.

Deze basiliek ligt aan het Piazza San Marco en is gemakkelijk bereikbaar vanaf het grote kanaal. Het is één van de bekendste overgebleven voorbeelden van de Italiaanse Byzantijnse architectuur.

2. Piazza di San Marco (San Marcoplein)

Terwijl de Basiliek van San Marco het beroemdste gebouw in Venetië is, is het San Marcoplein het beroemdste plein.

Gelegen aan het grote kanaal, tegenover het eiland San Giorgio Maggiore, is dit plein van groot belang voor Venetië en is het een werkelijk spectaculaire plaats om te bezoeken. Rondom de Piazza staat een reeks sierlijke gebouwen met gebogen loopbruggen, die het perfect omlijsten.

Verder bevinden zich op het plein verschillende belangrijke gebouwen, waaronder de Campanile di San Marco, La Basilica di San Marco, Palazzo Ducale en Torre dell’Orologio. Dit plein is echt de perfecte plek om je tour door Venetië te beginnen en enkele van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden af te vinken.

3. Canale Grande

Canale Grande

Venetië heeft letterlijk honderden kanalen, die de verschillende eilanden van de stad verbinden – waarvan de grootste de Canale Grande is. Dit monumentale kanaal lijkt meer op een rivier en loopt van de ene kant van Venetië naar de andere en slingert in een grote S-vorm door het centrum.

Er staan meer dan 170 gebouwen uit de 13e eeuw langs de oevers van het kanaal en het heeft honderden jaren in de stad gediend als een belangrijke waterweg. Overweeg om langs delen van het kanaal te lopen, de gebouwen die erlangs liggen te bewonderen en het drukke waterverkeer van Venetië te bekijken.

4. Ponte di Rialto

Ponte di Rialto

Als een van de bruggen die het indrukwekkende Grand Canal overspannen, is de Ponte di Rialto ongetwijfeld de meest beroemde en iconische brug.

De brug verbindt de wijken San Marco en San Polo in Venetië en is een belangrijke doorgang voor voetgangers, maar ook een enorme populaire toeristische attractie.

De brug was eerst gemaakt van hout totdat het in 1524 instortte. Na dit incident werd een sierlijke stenen brug gebouwd, die er nog steeds staat. De details en het ontwerp van de brug zijn heel bijzonder en de symmetrie omkadert perfect het grote kanaal. Verder is het ook een reeks winkels op de brug, die een scala aan souvenirs en sieraden verkopen.

5. Gallerie dell’Accademia

Gallerie dell’Accademia

Dit museum ligt tegenover de Ponte dell’Accademia aan het Canal Grande en herbergt een mooie collectie pré-19e-eeuwse kunst. Je vindt hier werken van kunstenaars zoals Bellini, Canaletto en Titian.

Het gebouw waarin de galerij is gehuisvest, was vroeger een klooster en werd halverwege 1700 omgebouwd tot museum. Voor degenen die van renaissance kunst en iconische meesterwerken houden is een bezoekje aan de galerij een must. Het bekendste stuk is misschien wel de L’uomo Vitruviano van Da Vinci, die de ideale proporties van de mens laat zien. Andere opmerkelijke werken zijn de Opstanding van Christus van Tintoretto, de Maagd en het kind van Titian en de Slag bij Lepanto van Veronese.

6. Venice Lido

Als je op zoek bent naar een plek waar je je even kunt ontspannen en de vele toeristen kunt ontlopen, is het Lido de plek om naartoe te gaan. Dit eiland ligt los en vormt een barrière tussen Venetië en de Adriatische Zee. Je vindt er een lang stuk prachtig strand waar je heerlijk kunt genieten.

Er wonen ongeveer 20.000 inwoners en Venice Lido heeft ook een groot aantal winkels, restaurants en hotels. Het is veel rustiger en relaxter dan het centrum van Venetië, waar je vooral drukke straten en waterwegen rond het Canal Grande tegenkomt.

7. Palazzo Ducale (het Dogenpaleis)

Palazzo Ducale

Eén van de meest gerenommeerde gebouwen in Venetië, afgezien van de Basiliek en de Campanile, is het Palazzo Ducale dat zich ook op het San Marcoplein bevindt maar uitkijkt op de grote gracht.

Dit sierlijke paleis is gewoon prachtig en de voorgevel heeft een mooi gebogen ontwerp. Het is gemaakt van witte steen en heeft op de muren een reeks diamantpatronen. Binnen is het paleis net zo indrukwekkend en er is een reeks immens gedecoreerde kamers die allemaal originele details, meubels en kunstwerken hebben.

Je kunt een rondleiding door het paleis maken. Samen met een gids verken je zowel de binnen- als de buitenkant en als je dat doet, krijg je echt een goed idee over de geschiedenis van Venetië.

8. Ponti dei Sospiri (Brug der Zuchten)

Hoewel dit slechts een kleine brug is in Venetië, is de Brug der Zuchten wel één van de meest bekeken bruggen in de stad en is het een belangrijk historisch monument. De brug over Rio di Palazzo verbindt de Prigioni Nuove met Palazzo Ducale.

Er is een legende die zegt dat de criminelen, die uit het paleis werden overgeplaatst, over de brug moesten en terwijl ze een laatste glimp van Venetië zouden opvangen, moesten ze zuchten omdat ze voor lange tijd de bak in zouden gaan. Tijdens een bezoek aan het San Marcoplein is het een absolute must om ook een glimp van deze iconische brug op te vangen.

9. Vaar met een Vaporetto door de Canal Grande

De Vaporetto is de belangrijkste vorm van vervoer in Venetië. Ja, je kunt een trein naar het centraal station nemen en ja, je kunt te voet door de straten lopen, maar om Venetië echt te ervaren, moet je het ervaren vanaf het water! De Vaporetto is zeer efficiënt en is één van de snelste manieren om naar de verschillende eilanden van Venetië te reizen.

Je kunt een kaartje kopen dat voor meerdere dagen en het hele gebied geldig is, zodat je maar één keer een kaartje hoeft te kopen. Probeer tijdens je verblijf in Venetië zoveel mogelijk met de Vaporetto’s te reizen en te genieten van het verkeer op het water, de bezienswaardigheden en de geluiden die je tegenkomt.

10. San Marco Campanile

San Marco Campanile

Dit is het hoogste gebouw van Venetië. De Campanile is een torenhoog gebouw dat op 98,6m hoogte staat. Het gebouw is eigenlijk een reconstructie van het origineel dat in 1902 instortte. Oorspronkelijk gebouwd in de 9e eeuw, werd de Campanile gebruikt als een uitkijktoren.

Door de jaren heen is de toren beschadigd geraakt door brand, aardbevingen en zelfs door de bliksem. De hoofdschacht heeft een eenvoudig ontwerp en is gemaakt van rode bakstenen, maar de behuizing van de klok en de hoogste delen bestaan uit een aantal bogen en stenen. Op de bovenkant staat een gouden standbeeld van de engel Gabriël.

Bewonder de toren vanaf het Piazza di San Marco of neem de lift naar boven, waardoor je van een panoramische uitzicht op Venetië kunt genieten.

11. San Giorgio Maggiore

Dit is één van de kleinere afzonderlijke eilanden, die niet is verbonden met Venetië. San Giorgio Maggiore ligt wel vlakbij Venetië en de beroemde grachten en is te bereiken met de Vaporetto of met een eigen watertaxi.

Op het eiland bevindt zich het fantastische San Giorgio klooster, de San Giorgio Maggiore kerk en de grote Campanile, dat een kopie is van die op het San Marcoplein. Loop door de kleine haven en bekijk de verschillende afgemeerde boten, bezoek de fantastische kerk en het klooster en beklim de Campanile voor een fantastisch uitzicht op Venetië.

12. Murano

Murano

Murano is één van de eilanden in het district Venetië. Dit gebied bestaat eigenlijk uit verschillende kleine eilanden die met elkaar door een reeks kanalen en bruggen zijn verbonden (net zoals Venetië zelf). Murano heeft een prachtige charme en is minder druk dan Venetië.

De prachtige stad op het eiland is vanwege de bezienswaardigheden, waaronder de Basilica dei Santa Maria, de Campo Santo Stefano en het Palazzo Da Mula, echt de moeite waard.

Verder staat Murano bekend om het glasblazen en hoe dat gaat, kun je in de verschillende fabrieken, die hier gevestigd zijn, bekijken.

13. Chiesa di Santa Maria Assunta

De kerk, die je vindt in Santa Maria Assunta, is gelegen in de regio Cannaregio in Venetië en staat ook wel bekend als I Gesuiti. De kerk heeft een zeer bijzondere structuur. Aan de voorgevel van de kerk kun je verschillende stenen zuilen, sierlijke gebeeldhouwde beelden van religieuze figuren en een groot aantal ingewikkelde details bekijken. Ook heeft de kerk een enorme bronzen deur, die als de hoofdingang dient.

Gebouwd in 1729 is dit één van de nieuwere kerken in Venetië. Het interieur bevat een aantal indrukwekkende kunstwerken zoals ‘Het martelaarschap van St. Lawrence’ van Titian. Verder bedekken kunstwerken, fresco’s en gouden details het plafond van de kerk en er zijn een aantal prachtige motiefkunstwerken langs de muren en kolommen, die het een bezoek meer dan waard maken.

14. Basilica di Santa Maria della Salute

Dit is waarschijnlijk de tweede meest gerenommeerde kerk van Venetië. De Basilica di Santa Maria della Salute ligt aan de overkant van het grote kanaal naar St.Marco en de architectuur van deze kerk is compleet anders dan die van de gebouwen in de buurt. De kerk is gebouwd in Barok-stijl en is in 1687 afgebouwd en toen is het ook aangewezen als een kleine basiliek van de rooms-katholieke kerk.

De buitenkant staat centraal op het Grand Canal en is versierd met vier beelden van de apostelen en de belangrijkste koepeltorens boven de skyline. Het interieur geeft de indruk van veel ruimte en het zeshoekige ontwerp laat licht binnen. Hoewel niet in dezelfde mate versierd als andere kerken in Italië, heeft deze basiliek veel symmetrie en is het echt een lust voor het oog.

15. Het eiland Torcello (L’ isola di Torcello)

Als je op zoek bent naar een rustige plek om even de drukte te ontvluchten en je lekker te ontspannen dan is het eiland Torcello precies wat je zoekt. Het is er veel minder druk dan op de andere eilanden in de buurt van Venetië.

Torcello, dat in het uiterste oosten is gelegen, ligt achter Burano en ligt op ongeveer 45 minuten van Venetië. Om dit eiland te bereiken, kun je de veerboot nemen die regelmatig vaart.

Loop door de hoofdstraat van Torcello en bewonder de prachtige gracht en loop helemaal door tot de kerk van Santa Maria Assunta, die echt een fantastisch mooi ontwerp heeft.

Verder is er ook nog een speciaal museum dat de geschiedenis van deze eilandenketen goed laat zien en er is een verscheidenheid aan winkels en restaurants op het eiland te vinden.

Leave a Comment