Bij een lening met een vaste rente berekent men over de gehele leenperiode dezelfde hoeveelheid rente, terwijl leningen met een variabele rente een rentevoet hebben, die in de loop van de tijd verandert. Mensen die een lening aangaan en die de voorkeur geven aan voorspelbare betalingen, kunnen het beste kiezen voor leningen met een vaste rente waarvan de kosten dus niet zullen veranderen. Het tarief van een lening met een variabele rente zal in de loop van de tijd stijgen of dalen, dus mensen die denken dat de rentetarieven zullen dalen, hebben de neiging om sneller voor leningen met een variabele rente te kiezen. Over het algemeen hebben leningen met een variabele rente een lagere rente en kunnen ze worden gebruikt voor een betaalbare kortetermijnfinanciering.

Leningen met een vast rentetarief

geld-investeren

Op leningen met een vaste rente blijven de rentetarieven gedurende de gehele looptijd van de lening hetzelfde. Dit betekent dat de kosten van het lenen van de som geld gedurende de gehele looptijd van de lening constant blijven en niet door schommelingen op de markt kunnen veranderen. Voor een lening op afbetaling zoals bijvoorbeeld een hypotheek, een lening voor een auto of een persoonlijke lening, stelt een vast tarief de lener in staat om gestandaardiseerde maandelijkse betalingen te hebben.

Eén van de meest populaire leningen met een vaste rente is een hypotheek met een looptijd van 30 jaar waarbij de rente hetzelfde blijft. Veel huiseigenaren kiezen voor de optie van het hebben van een vast tarief omdat ze hiermee hun betalingen kunnen plannen en kunnen budgetteren. Dit is vooral handig voor consumenten met stabiele maar krappe financiën omdat het hen beschermt tegen mogelijke stijgende rentetarieven, die de kosten van hun lening zouden kunnen verhogen.

Conclusie

  • Leningen met een vaste rente hebben rentetarieven, die gedurende de looptijd van de lening hetzelfde blijven.
  • Consumenten, die voorspelbaarheid belangrijk vinden, geven de voorkeur aan leningen met een vast rentetarief.

Leningen met een variabele rente

Een lening met een variabele rente heeft een rentevoet, die zich in de loop van de tijd aan de veranderingen op de markt aanpast. Veel leningen voor consumenten met een vaste rente zijn ook beschikbaar met een variabele rente. Je kunt dan denken aan particuliere studieleningen, hypotheken en persoonlijke leningen. Leningen voor de aanschaf van auto’s zijn meestal alleen beschikbaar met een vaste rente, hoewel gespecialiseerde kredietverstrekkers en banken buiten Nederland soms wel een variabele rente kunnen bieden. Eén van de meest populaire leningen in deze categorie is de 5/1-hypotheek met een variabele rente, die voor 5 jaar een vaste rente heeft en vervolgens elk jaar wordt aangepast.

Over het algemeen hebben leningen met een variabele rente een lager rentetarief dan leningen met een vast rentetarief. Dit komt deels omdat ze een risicovollere keuze voor de consumenten zijn, die ze afsluiten. Stijgende rentetarieven kunnen de kosten van een lening aanzienlijk verhogen en consumenten, die kiezen voor leningen met een variabele rente, moeten zich bewust zijn van mogelijke hogere leenkosten. Voor consumenten, die het zich kunnen veroorloven om risico’s te nemen of die van plan zijn om hun lening snel af te betalen, zijn leningen met variabele rente echter wel een goede optie.

Rentelimieten

geld-munten

Vanwege het risico dat benchmark rentes tot extreem hoge niveaus kunnen stijgen, hebben de meeste variabele tarieven wel een limiet die kredietnemers helpen beschermen. De limieten zelf zijn echter vaak op een hoog niveau ingesteld en bieden geen bescherming tegen onvoorspelbare markten. Om deze reden kunnen leningen met een vaste rente op lange termijn de beste betaalbaarheid garanderen en dit komt vooral door de lage rentetarieven.

Voor de meeste hypotheken met een aanpasbare rente is de structuur van de zogenaamde rentecap opgesplitst in drie afzonderlijke caps. De initiële cap bepaalt het maximale bedrag dat de rente in eerste instantie kan veranderen. De periodieke limiet bepaalt het bedrag dat een tarief tijdens elke aanpassingsperiode kan wijzigen en de levensduur limiet bepaalt het maximum van het tarief.

Kiezen tussen een lening met een vaste of een variabele rente

Voordat je een lening aangaat, is het van het grootste belang om rekening te houden met je persoonlijke financiële situatie en de regels en de uitzonderingen van elke lening. Als je eerst goed naar deze factoren kijkt, kun je beslissen of je voor een optie met vast rentetarief of juist voor een optie met een variabele rente moet kiezen. Houd er ook rekening mee dat de rente slechts een deel is van de totale kosten van een lening. Andere factoren zoals de duur van de looptijd, het soort geldschieters en de onderhoudskosten zullen ook aan de totale kosten bijdragen.

Studieleningen

finance-business-meeting

Als je in aanmerking komt voor een lening van de overheid in de vorm van bijvoorbeeld een studiebeurs, is het kiezen van de optie met een vaste rente voor degenen met weinig kredietgeschiedenis of een slechte kredietscore echt het beste. Alle tarieven voor deze lening worden vooraf door de overheid bepaald en worden, in tegenstelling tot andere leningen, niet op basis van de persoonlijke financiële situatie van elke lener aangepast. Daarentegen kan een lening met een variabele rente helpen om een lager tarief te krijgen voor studenten met een goede kredietwaardigheid of voor diegenen die graag willen herfinancieren.

Over het algemeen financieren de meeste studenten hun opleiding met een lening in de vorm van een studiebeurs, die alleen met vaste tarieven beschikbaar zijn. Er zijn echter voor diegenen die de keuze hebben tussen leningen van particulieren of leningen van de overheid of die een herfinanciering overwegen ook leningen met een variabele rente beschikbaar.

Hypotheken

De rentetarieven voor hypotheken blijven in de buurt van historische dieptepunten, dus het vastzetten van een hypotheek voor bijvoorbeeld 30 jaar zorgt voor betaalbare aflossingen. Een potentiële huizenkoper, die zijn huis na een paar jaar weer wil verkopen of zijn hypotheek wil herfinancieren, kan echter baat hebben bij een hypotheek met een aanpasbare rente omdat de lagere tarieven hen op de korte termijn veel betaalbaarder maken.

In dit geval is het van het grootste belang om te bepalen hoe lang je van plan bent om de hypotheek te houden. Zodra het tarief zich begint aan te passen, zal het waarschijnlijk hoger zijn dan het tarief dat je zou kunnen laten vastzetten bij een lening met een vast rentetarief. En bij zo’n langlopende schuldverplichting kan het verschil van 0,25% of 0,50% op een rentetarief in de loop van 30 jaar tienduizenden euro’s betekenen.

Persoonlijke leningen

notitie-financien-business

Zoals hierboven al is besproken, zijn persoonlijke leningen met een vaste rente over het algemeen een goede optie voor diegenen die de voorkeur geven aan voorspelbare betalingen op de lange termijn. Leningen met een vaste rentevoet kunnen ook zorgen voor het veiligstellen van een betaalbare betaling op de lange termijn in het geval dat de looptijd voor een lening bijvoorbeeld 7 of 10 jaar is. Aan de andere kant kunnen leningen met een variabele rente een betaalbare manier zijn om snel schulden af te lossen of in de toekomst een lagere betaling te krijgen als de rente daalt.

Net als bij hypotheken en leningen voor het financieren van opleidingen, is het belangrijk om te onthouden dat factoren zoals een kredietscore en de schuld-inkomensratio het meest waarschijnlijk de rente, die er zal gaan worden berekend, zal bepalen.

Heb je de afgelopen rente betaald? Dan is de kans groot dat je een gedeelte kan terugvragen! 

De mensen die een lening, schuld of hypotheek heeft of heeft gehad de afgelopen 30 jaar, heeft te veel rente betaald. Dit gaat zeker om een paar duizend euro per jaar!

Banken hebben, zonder dat ze het wisten, teveel rente gevraagd op leningen. Banken mogen namelijk een variabele rente verhogen wanneer de marktrente stijgt. Hier hebben ze op ingespeeld, maar de variabele rente moet ik weer verlaagd worden wanneer de marktrente daalt. In veel gevallen is dit niet voorgekomen. Hierdoor heb jij teveel betaald, zonder dat je het door hebt gehad.

Hier is gelukkig wat aan te doen via Qollect – een nieuwe onderneming die de banken voor jou achteraan gaat. Dit initiatief is opgezet door verschillende experts die zich al eerder hebben ingezet voor het terughalen van onterecht betaalde bedragen. Zij gaan deze schade voor je ophalen. Daarvoor is nodig dat je je aansluit. Laat je gegevens bij hun achter om een Qollect rentevergoeding aan te vragen. Dan houden we je op de hoogte en daar vind je ook meer informatie.

Leave a Comment