In ons regenachtige Nederland, is het heel zinvol om een afgesloten buitenruimte te hebben. Deze ruimte zal meer dan waarschijnlijk ieders nieuwe favoriete plek in huis worden, de favoriete plek voor je kunstatelier, spelletjesavonden, feestjes, familiediners of gewoon een rustige ruimte om van het uitzicht te genieten.

Door je leefruimte uit te breiden en zelfs bij slecht weer van het buitenleven te kunnen genieten, zijn terrasoverkappingen en serres een zeer waardevolle investering in je huis.

Of je nu kiest voor een serre met een glazen schuifpui of een gesloten terrasoverkapping, er is een optie die perfect is voor je gezin.

Soorten veranda’s

houten-veranda

Vooral in een nat klimaat als het onze zijn binnen/buitenruimten van onschatbare waarde om van de natuur te genieten in een warme, afgesloten ruimte.

Stel je voor dat je je terrasmeubelen het hele jaar door buiten kunt laten staan zonder je zorgen te maken dat ze door zon en regen verpest worden. Stel je voor dat je de kinderen buiten kunt laten spelen in de wetenschap dat ze zich in een veilige, afgesloten ruimte bevinden, en natuurlijk dat je nog meer bruikbare woonruimte aan je huis toevoegt. Dit is vooral een aantrekkelijke optie voor ranch- of bungalowwoningen en woningen met een dek dat zo open is voor de elementen dat het een groot deel van het jaar ongebruikt blijft.

Drie-seizoenen veranda’s – Ideaal voor gebruik tijdens warme lente- en herfstdagen. Het solide frame en het glas over de hele lengte bieden ook het hele jaar door een uitstekende bescherming tegen het weer, wat een verbetering is ten opzichte van een gesloten terras. Een drie-seizoenen serre heeft geen eigen onafhankelijk verwarmings- en koelsysteem en is gemaakt van niet-geïsoleerd enkel glas, zodat hij in de zomer en winter de warmste of koudste kamer in je huis is.

Vierseizoenen veranda’s – Het hele jaar door comfortabel. Een vier-seizoenen veranda met onafhankelijke verwarming en koeling, isolatie en ventilatie is in wezen een upgrade van een drie-seizoenen veranda. De vierseizoenen veranda is gemaakt van geavanceerd geïsoleerd glas en framemateriaal. Samen zorgen ze ervoor dat de temperatuur hetzelfde blijft als in de rest van je huis.

Soorten terrasoverkappingen

tuin-terras-overkapping

Open terrasoverkapping – fungeert als een dak en beschermt je niet volledig tegen de elementen, maar het is een kosteneffectieve manier om overkapping te bieden op regenachtige dagen en schaduw te bieden op warme dagen. Net als gesloten overkappingen hebben open terrasoverkappingen lichtkoepels om veel licht binnen te laten, helder of bronskleurig.

Terrasoverkappingen – Een overdekt terras kan comfortabel gebruikt worden tijdens de warmere maanden. Omdat het geen klimaatbeheersing heeft of de mate van isolatie die een serre zou hebben, zou het meer van pas komen tijdens de lente, de zomer en warmere herfstdagen. Een groot voordeel van terrasoverkappingen is dat ze je terras en de inhoud ervan beschermen tegen regen, wind en sneeuw.

Schermkamers – Een schermkamer biedt wat meer structuur aan je terras terwijl hij niet door glas omsloten is. Het houdt vervelende insecten op afstand tijdens zomerse BBQ’s en geeft het gevoel van een afgesloten ruimte zonder echte ramen. Het is een iets hogere investering dan een eenvoudige open terrasoverkapping, maar een prima keuze voor warmer weer.

Stijlen en designs

Met een grote keuze aan prachtige silhouetten en materialen vormen serres en patio’s een naadloze overgang tussen je binnen- en buitenruimte. Er is een breed scala aan beglazingsopties voor maximale energiebesparing, deur-, raam- en dakraamopties, voor een werkelijk unieke binnen- en buitenruimte.

Serres

De hedendaagse serres en terrasoverkappingen zijn zorgvuldig ontworpen om de architectuur van je huis te verbeteren. Als een serre een glazen dak heeft, wordt hij een serre of solarium genoemd en als hij een dak heeft dat uitsteekt boven het dak van het huis, wordt hij een atelier, gevel of traditionele serre genoemd. Je kan kiezen uit fraaie constructiematerialen zoals aluminium, vinyl en gemanipuleerd hout in warme eiken of grenen tinten.

Terrasoverkappingen

Er zijn tegenwoordig een groot aantal opties beschikbaar voor terrasoverkappingen die bij je huis passen. Kies uit een frame in wit, zwart of aangepaste kleuren, een volledig glazen, gedeeltelijk glazen of aluminium dak, glazen stijlen in helder, ondoorzichtig of zelfs bronskleurig, en een houten of aluminium frame.

De constructie

De stappen verschillen per maatwerk, maar er zijn een paar basiszaken die je in gedachten moet houden bij het afwegen van je opties tussen een serre of terrasoverkapping.

Serres

Omdat een serre meestal gebouwd wordt over een gloednieuwe of reeds bestaande patio zonder dak, is bijna altijd een fundering nodig. Dit zorgt ervoor dat hij waterpas en sterk is en vele tientallen jaren meegaat. In het algemeen is een bouwvergunning nodig, omdat deze constructie wordt behandeld als een permanente toevoeging aan je huis.

Terrasoverkappingen

Een terrasoverkapping is een vrijstaande constructie in plaats van een uitbreiding van je huis en heeft meestal geen eigen fundering nodig. Een overdekt terras wordt gebouwd over een reeds bestaand terras of dek met een reeds aanwezig dak. Een goed geconstrueerde maatwerk terrasoverkapping voelt aan als een natuurlijk verlengstuk van je huis.

Leave a Comment