Transport is het verplaatsen van goederen van A naar B op een veilige en meest efficiënte manier. Vanaf dat de mens hier op aarde rondloopt zijn we al eeuwen bezig met het rondtrekken naar andere plaatsen. Als we terugkijken naar de geschiedenis van het transporteren van goederen zijn mensen altijd al bezig geweest om te overleven en deze drang om vooruit te komen, zorgde ervoor dat de mens zich verder ging ontwikkelen. Door innovatieve uitvindingen werd het transport steeds gemakkelijker. Het tijdperk van een huifkar, paard en wagen is natuurlijk voorbij. Tegenwoordig maken we gebruik van diverse soorten transportmogelijkheden om goederen nationaal en internationaal te kunnen verplaatsen. De transportsector is onmisbaar en we zijn er afhankelijk van geworden, zonder deze branche staat de wereld stil en dat kunnen we ons niet voorstellen. Transportbedrijven zijn daarom een belangrijk verlengstuk, ziet het als een tussenpersoon die de goederen van verschillende partijen in het transport keten managet en op tijd bezorgt bij een gewenste locatie.

Wat gebeurt er dan met je verzending nadat het wordt opgestuurd

marathon-vrachtwagen

Wat gebeurt er op het moment dat je verzending wordt geaccepteerd door één van de vele transportbedrijven die we hebben in Europa en daarbuiten? Voordat je gebruik gaat maken van een transporteur dan is het goed om eerst na te gaan wat voor soort transport je nodig hebt. Ben je een particulier dan zal jouw pakket anders worden verwerkt en vervoert dan bijvoorbeeld een container lading van het bedrijf Unilever. Als zij 100.000 potjes pindakaas vanuit hun fabriek willen vervoeren naar het distributiecentrum van de supermarktketen Albert Heijn, dan vergt dit proces een grotere logistieke operatie dan bij het verwerken van een consumenten of een kleine onderneming order. Het verschil is daarom immens, maar de kern blijft wel hetzelfde want de vracht moet worden ontvangen door de ontvanger.

De basisverschillen

magazijn-wagen

Transport, logistiek en verzending zijn termen die zeker aan elkaar verwant zijn maar ze betekenen niet hetzelfde. Vaak hoor je mensen zeggen: “Ja, transport en logistiek dat lijkt toch op elkaar”.  Nee deze stelling is niet correct, hoewel het op elkaar lijkt en verwantschap hebt met elkaar, zijn er toch enkele verschillen in de definities. Hieronder staan een paar van belangrijkste verschillen:

–           Transport: Het vervoeren van producten van A naar B het liefst zo snel en veilig mogelijk, simpel gezegd hier vindt het transport plaats. De partijen maken afspraken en daarna volgt er een betaling en natuurlijk levering van de goederen.

–           Logistiek: Dit is het dynamische proces achter het transport. Het grootste verschil ligt in het feit, dat de logistiek de motor en fundament is van de gehele transportsector. De logistiek zorg dat alle ketens met elkaar in verbinding staan, opslag, documentatie, planning etc.

–           Een verzending: Betekent letterlijk het overdragen van een order dat vervolgens wordt vervoerd door een van de vele  “transportbedrijven die we nationaal en internationaal gebruiken.  Tegenwoordig kunnen bedrijven en consumenten hun verzending tracken, of te wel volgen. Dit geeft grote voordelen; waarborging dat de order daadwerkelijk is ontvangen. De klant kan precies inzien waar de goederen blijven en zich voorbereiden op het in ontvangst nemen van de goederen.

Ten slotte is het mooi om te zien hoe deze sector zichzelf steeds weer opnieuw weet uit te vinden. We moeten niet gek opkijken als we in de toekomst vliegende drones zien rondvliegen van sorteercentra naar de voordeuren van klanten die op hun Parcel pakketten wachten.

Leave a Comment