Honden zijn natuurlijk bij uitstek dé grootste vriend van de mens. Veel mensen kiezen er dan ook voor om de trouwe viervoeter in huis te nemen. Toch zijn er een groot aantal merken die hondenvoer aanbieden. In dit artikel wijzen we je dan ook op de verschillende typen hondenvoer die er beschikbaar zijn.

Rauwe vleesvoeding

black and white short coated dog on white ceramic floor tiles

Zoals de naam al zegt gaat het bij dit type voeding om rauw vlees. Dit is voor veel honden de ideale manier om het eten te verwerken, aangezien het verteringsstelsel gemakkelijk met dit type voedsel om kan gaan. Het risico op gezondheidsklachten is dan ook bijzonder klein. Heeft je hond te maken met gezondheidsklachten die komen kijken bij normale hondenbrokken, dan kan rauwe vleesvoeding hier de oplossing zijn. Het is echter wel aan te raden om goed de etiketten te lezen én dit in overleg te doen met de dierenarts.

De rauwe vleesvoeding kan zowel in de supermarkt als bij de dierenspeciaalzaak gehaald worden. Zowel in Nederland als België is het gebruik van rauwe vleesvoeding in opkomst. Dit komt door de hoge kwaliteit en de gezondheidsvoordelen die de rauwe vleesvoeding voor uw viervoeter heeft.

Nat voer

Bij nat voer is het vocht nog steeds aanwezig. Door verhitting van het voer worden alle bacteriën gedood. Nadat het verhit is en alle bacteriën eruit verwijderd zijn, wordt het product luchtdicht verpakt en kan het lang mee. Door de verhitting zijn er veel voedingsstoffen echter verloren gegaan. Wat veel leveranciers daarom doen, is het nat voer verrijken met nieuwe kunstmatige voedingsstoffen. Hierdoor is het kwalitatief minder goed voer dan de andere varianten in dit artikel.

Droogvoer

honden-voer

Tot slot is er nog droogvoer. Droogvoer is waarschijnlijk ook hetgeen dat de meeste mensen aan hun hond voeren. Dit zijn namelijk de brokken die mensen aan hun dier geven. Ook brokken in poedervorm behoren tot de mogelijkheden. Doordat er erg grote verschillen zijn in de kwaliteit van droogvoer, geeft dit voer de grootste kans op gezondheidsproblemen, zeker wanneer de hond allergisch is voor een bepaald soort voedingsstof.

Het wordt daarom vaak aangeraden om goed op de kwaliteit van het voedsel te letten. De goedkopere merken zijn dan vaak ook alleen geschikt die geen last hebben van mindere darmen, niet allergisch zijn voor voedingsstoffen of met het verteringsstelsel geen problemen hebben. Hierdoor staat dit ook wel bekend als het meest goedkope soort voer, hoewel dit natuurlijk ook kan verschillen wanneer je gaat kijken naar de duurdere merken.

Gevriesdroogde voeding

Dit type voer zit het dichts bij rauw voer. De eiwitten in de voeding blijven enorm goed bewaard door de lage temperaturen. Daarnaast blijven ook een groot deel van de voedingsstoffen aanwezig in het voedsel. Je kunt dit type voedsel vergelijken met rauw vlees, maar dan zonder het vocht en de bacteriën. Hoewel dit type voedsel duur is door de verschillende bewerkingsstappen die erbij komen kijken, is het goed te combineren met rauwe vleesvoeding.

Lucht gedroogde voeding

man in white crew neck t-shirt holding black and white short coated dog

Een variant van gevriesdroogde voeding is de lucht gedroogde voeding. Hierbij wordt het voer gedroogd op lage temperaturen, waardoor ook hier de meeste voedingsstoffen in het voedsel aanwezig blijven. Echter is er sprake van een hogere temperatuur dan bij gevriesdroogde voeding. Een gevolg hiervan is dat er meer voedingsstoffen verdwijnen. Dit kan ook gevolgen hebben voor de smaak en voor mate van bacteriën in het voedsel. Het voedsel is op haar beurt wel wat goedkoper dan de gevriesdroogde voeding.

Graanvrij hondenvoer

Tot slot hebben we nog het graanvrije hondenvoer. Dit is speciaal hondenvoer dat geschikt is voor honden met een graanallergie. Vind je hond het simpelweg lekker, dan kan het natuurlijk ook geen kwaad om dit voer standaard aan je hond te geven. Sommige honden hebben echter dusdanig problemen met hondenvoer met granen erin, dat zij dit moeilijk kunnen verwerken. Dit kan maag- en darmproblemen opleveren, iets wat we natuurlijk niet willen.

Leave a Comment