Het is belangrijk om te weten hoe verzekeringen voor antieke auto’s precies werken. De gemiddelde Amerikaan stelt zich bij het woord ‘antieke auto’ een fragiel oud ding met spaakwielen voor. Misschien denken sommige onder ons wel dat er zelfs nog een slinger vooraan een antieke auto zit. Maar jij bent vast anders. Je droomt eigenlijk ‘s nachts van een Sting Ray uit 1963 of een Boss 424 Mustang uit 1969. Je doorzoekt advertenties op het internet omdat je op zoek bent naar een oude Buick uit 1937 die in iemands schuur weg staat te roesten.
Geef het maar toe. Je bent een autogek. Misschien heb je liever dat we je een ‘autoliefhebber’ noemen. Ik zeg niet dat daar iets mis mee is. Maar laten we eerlijk zijn, als je eenmaal veel geld hebt betaald voor je eerste antieke auto en deze in de garage gaat zetten zijn er een aantal zaken waaraan je moet denken. Eén daarvan is: “Hoe verzeker ik mijn nieuwe kindje?”
Wat wordt er als oldtimer gezien?
Het eerste wat je moet bepalen, is of je daadwerkelijk een ‘antieke auto of een oldtimer’ bezit. Zoals zoveel dingen in het leven, is er geen eenvoudig antwoord op deze vraag. Autobezitters, overheidsinstanties en dus ook verzekeringsmaatschappijen hebben hier allen een andere mening over.
Er wordt trouwens ook vaak onderscheid gemaakt tussen ‘antieke’, ‘klassieke’ en ‘vintage’ auto’s. Dus hoewel verzamelaars en nationale regeringen het onderscheid en de verdiensten van hun eigen definities kunnen beargumenteren, is het goed om de criteria van de verzekeraar, die jij hebt gekozen, goed te begrijpen. Dat betekent dat je voordat je een verzekering afsluit, contact moet opnemen met een medewerker of je huidige polis nog eens goed moet bekijken.
Je antieke auto verzekeren
Het eerste wat er zal gebeuren als je bij een verzekeringsmaatschappij langsgaat, is dat je beiden de ‘overeengekomen waarde’ van het voertuig bepaalt. Meestal wordt de overeengekomen waarde door een professional bepaald. Het is belangrijk dat in het geval dat je kostbare antiek wordt beschadigd, vernietigd of wordt gestolen, je verzekering je de overeengekomen waarde voor je voertuig betaalt en dus niet de ‘werkelijke’ contante of vermelde waarde. Zorg ervoor dat de medewerkers dit begrijpen en lees hun beleid zorgvuldig door.
Lees ook de gebruiksvoorwaarden voor je antieke auto goed door. Voorwaarden kunnen enigszins per bedrijf verschillen, maar allemaal zullen ze de manieren waarop je je voertuig kunt gebruiken aanzienlijk beperken. Je bent doorgaans beperkt tot het gebruik ervan bij autoshows, tentoonstellingen, autoclub-evenementen, optochten en soortgelijke activiteiten. Veel bedrijven hanteren ook een streng aangegeven kilometerlimiet. En de meeste vereisen dat je antieke auto op een zeer specifieke manier wordt opgeslagen wanneer deze niet in gebruik is. Wees dus duidelijk over hoe jij je voertuig wilt gebruiken en opslaan, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Vind de juiste verzekeraar
Als je eenmaal hebt vastgesteld dat je een antieke auto hebt, wat de overeengekomen waarde is en hoe je deze wilt gebruiken, kun je het beste op zoek gaan naar de juiste verzekeraar. Veel van de grote aanbieders hebben verschillende regels voor antieke, vintage en klassieke auto’s. Controleer de gespecialiseerde verzekeraars. Ook kan je de premie van een autoverzekering vergelijken op het internet.
Zorg ervoor dat je de definities, de voorwaarden en de tarieven van elk bedrijf goed begrijpt. Je moet ook over de verschillende bedrijven informatie inwinnen. Je kunt de telefoon of het internet gebruiken om de juiste verzekering te vinden. Neem ruim de tijd om vergelijkingen te maken en alle vragen, die in je opkomen, te stellen.
Autoverzekeringen voor oldtimers zijn bijna altijd goedkoper dan reguliere verzekeringen. Dat komt omdat verzekeraars de extra speciale zorg en aandacht, die jij aan je antieke voertuig geeft, waarderen en ze zullen je daarvoor belonen. Dus neem de tijd om de juiste autoverzekering voor je oldtimer te vinden. Je zult ooit blij zijn dat je dat hebt gedaan.
Leave a Comment