Bijna iedereen draagt ze wel: sieraden. De een draagt er meer dan de ander en doet al snel om elke ring een vinger en heeft in elk oor zes paar oorbellen, anderen dragen bijvoorbeeld alleen een (trouw)ring of kettinkje. Hoe dan ook, sieraden zijn over het algemeen kostbaar en waardevol. Dat kan emotionele waarde zijn of het was gewoon een duur sieraad – hoe dan ook, met sieraden wil je goed omgaan. De volgende vier dingen zijn do’s en don’ts waar je op moet letten als het op je sieraden aankomt.

Do: je sieraden netjes opbergen en met zorg behandelen

gouden-sieraden

Sieraden zijn kwetsbaar en hoewel een 14k gouden ketting of een ander sieraad van goede kwaliteit niet zomaar kapot zou gaan, ze kunnen wel beschadigen. Ga er dus altijd voorzichtig mee om en stop je sieraden niet los in je jas- of broekzak, gooi ze niet allemaal op een hoopje waardoor ze in de knoop raken en probeer er niet te veel aan te zitten als je ze draagt. Zo voorkom je dat dingen beschadigen en dat er bijvoorbeeld krasjes op komen of dat de kleur minder mooi wordt.

Don’t: sieraden omhouden in het zwembad of tijdens het schoonmaken

Bepaalde middelen zoals chloor, bleek en andere bijtende schoonmaakmiddelen zijn zeker niet goed voor sieraden. Zorg ervoor dat je tijdens het schoonmaken of het zwemmen in een zwembad je geen sieraden omhebt, zodat deze bijtende middelen niet op de sieraden kunnen komen en er wellicht voor kunnen zorgen dat ze er minder mooi uit komen te zien. Dat is natuurlijk zonde!

Do: de sieraden af en toe schoonmaken

gouden-sieraden-armband

Sieraden worden nou eenmaal vies als je ze draagt. Dat is niet erg, maar zorg ervoor dat je ze zo nu en dan even snel schoonmaakt. Dat kan met een zachte tandenborstel en wat lauwwarm water met groene zeep, of iets van een zilverpoets als je dit in huis hebt. Ook zijn er allerlei andere dingetjes die je kunt gebruiken om je sieraden weer stralend schoon te krijgen.

Don’t: sieraden in het zonlicht laten liggen

Staat jouw sieradendoosje bijvoorbeeld in je vensterbank? Het metaal van sieraden kan vaak niet goed tegen fel zonlicht, waardoor het sieraad kan gaan verkleuren. Dat wil je natuurlijk voorkomen! Dek sieraden het liefst af als je ze opbergt (in een doosje of iets wat een deksel heeft), of haal ze uit de zon. Zo loop je niet tegen het probleem aan dat je mooie slavenarmband of die leuke oorbellen verkleuren door zonlicht en houd je de kleur zo lang mogelijk mooi.

Leave a Comment