U weet waarschijnlijk dat wij bij ClassyLife behalve aan allerlei aangename en fraaie zaken ook graag en geregeld aandacht besteden aan duurzaamheid. Dat kan soms wat confronterend zijn, maar het zet wel aan tot denken. Er zijn veel verschillende manier om je leven een stukje duurzamer te maken. Of je iets vaker de fiets in plaats van de auto pakt, scheelt al een heleboel. Duurzamer en milieubewuster leven hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Wij zetten vier belangrijke tips voor je op een rij om duurzamer leven te leiden.>>

U weet waarschijnlijk dat wij bij ClassyLife behalve aan allerlei aangename en fraaie zaken ook graag en geregeld aandacht besteden aan duurzaamheid. Dat kan soms wat confronterend zijn, maar het zet wel aan tot denken. Er zijn veel verschillende manier om je leven een stukje duurzamer te maken. Of je iets vaker de fiets in plaats van de auto pakt, scheelt al een heleboel. Duurzamer en milieubewuster leven hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Wij zetten vier belangrijke tips voor je op een rij om duurzamer leven te leiden.

1. Vervang de auto
Allereerst is het belangrijk om wat aanpassingen te doen aan je dagelijkse vervoer. Als je iedere dag de auto pakt naar je werk of om boodschappen te doen, is dat vrij milieuvervuilend. Probeer daarom op korte afstanden de auto in te ruilen voor de fiets of het openbaar vervoer. Dit is een stuk groener en het bespaart je ook nog eens veel geld. Is je auto echt onmisbaar en moet je vaak lange afstanden rijden? Kies dan voor een elektrische auto, dat is een stuk milieuvriendelijker. Een andere optie is om een auto te delen. Heb je je auto niet vaak nodig? Deel hem dan met buren, familie of vrienden. Maak onderling wel duidelijke afspraken over wie de auto wanneer mag hebben.

2. Ga verspilling tegen
Ten tweede is het van belang om zo min mogelijk te verspillen. Omdat veel producten tegenwoordig verpakt zijn in plastic, hebben we steeds meer afval. Dit afval moet allemaal worden verwerkt, en dat kost veel energie. Je kunt een handje helpen door thuis alvast zorgvuldig je afval te scheiden, maar je kunt ook letten op de producten die je koopt. Schaf zo min mogelijk producten aan die verpakt zijn in onnodig veel plastic. Koop bijvoorbeeld eens koeken in een voordeelverpakking van karton, en koop bananen op de markt, zonder plastic verpakking eromheen. Neem een broodtrommeltje mee naar je werk in plaats van een plastic boterhamzakje en neem een grote, linnen tas mee als je boodschappen gaat doen, zodat je niet elke keer opnieuw een plastic tas hoeft aan te schaffen.

3. Energie vergelijken
Ook kan het veel schelen om eens over te stappen van energieleverancier. Zonder dat je het weet betaal je misschien wel onnodig veel en kun je overstappen naar een groenere energieleverancier. Om erachter te komen wat voor jou én het milieu het voordeligst is, kun je energie vergelijken. Ook kun je kiezen voor groene stroom uit Nederland. Zo draag je ook nog eens bij aan de hoeveelheid groene energie die in ons eigen land wordt opgewekt. Let er daarnaast ook op dat je geen energie verspilt. Zorg dat de lichten uit zijn als je uit huis gaat, douche eens iets korter en trek een lekkere warme trui aan als je het fris hebt in huis, zonder dat je de verwarming hoog zet.

4. Duurzame inkopen
Tot slot is het belangrijk dat je bewust wordt van je aankopen. Denk na over de dingen die je aanschaft en bedenk of je bepaalde producten écht nodig hebt. Probeer daarnaast dingen te kopen die een lange tijd mee gaan. Dit is op de korte termijn misschien wat duurder dan je gewend bent, maar op de lange termijn bespaar je daar een hoop geld mee. Tweedehands inkopen zijn bovendien ook duurzamer én voordeliger.

Leave a Comment