Vloeren zijn een belangrijke keuze als het gaat om het bouwen of renoveren van je huis of kantoor, want ze kunnen je leefomgeving volledig veranderen. En hoewel het geweldig is om je vloeren alleen op hun fysieke verschijning te baseren, is het aan te raden om belangrijke factoren in overweging te nemen van hoe ze gebruikt zullen worden. Dit omvat de hoeveelheid te verwachten voetverkeer, of de kamer waarschijnlijk nat zal worden of niet, en ook de blootstelling van de vloer aan zonlicht. Al deze factoren kunnen van invloed zijn op de manier waarop je vloeren er de komende jaren uit zullen zien. Niet alleen dit, maar door een onderhoudsarme vloer te kiezen, bespaar je jezelf op de lange duur tijd en geld.

Overwegingen voor vloeren

Bij het kiezen van vloeren voor je volgende onderhoudsproject word je beïnvloed door factoren als persoonlijke voorkeur, de inrichting van het huis, de plaats waar het huis staat, je budget, de duurzaamheid van de vloer en zijn visuele aantrekkingskracht. Maar laten we eerlijk zijn, het enige dat iedereen gemeen heeft is dat je vloeren blootgesteld zullen worden aan allerlei dingen, waaronder:

  • Schaafplekken
  • Morsingen
  • Druppels
  • Stof
  • Omgevingsfactoren
  • Veel voetverkeer
  • Huisdieren

Als je uiterlijk boven praktisch nut verkiest, is het mogelijk dat krassen, deuken en vocht later tot hoofdpijn leiden. Daarom vinden we het belangrijk dat je kiest voor een vloer die weinig onderhoud vergt.

Laten we eens kijken naar vloeren die het minste onderhoud nodig hebben.

1. Hybride vloeren

woonkamer-houten-vloer

Hybride vloeren zijn een combinatie van zowel laminaat als PVC vloeren die in het hele huis gebruikt kunnen worden. Het ziet eruit en presteert als een houten of laminaatvloer zonder de nadelen. Bovendien is hij uiterst slijtvast en duurzaam door de vele lagen die bij de productie gebruikt worden. Hybride vloeren zijn milieuvriendelijk en betaalbaar. Het ziet er authentiek uit en voelt ook zo aan en ze zijn daarnaast krasbestendig, waterdicht en uiterst stabiel.

Onderhoud

Een hybride vloer is naar een PVC visgraat vloer een geweldige onderhoudsarme vloerbedekking, dankzij hun hoge slagvastheid en gemakkelijke reiniging. Alles wat nodig is, is vegen of stofzuigen, gevolgd door een vochtige dweil met een zeepvrij schoonmaakmiddel om vlekken, voetafdrukken of vuil te verwijderen. Hybride vloeren zijn ook bestand tegen de meeste vlekken, maar als vlekken of slijtplekken blijven bestaan, kunnen ze met verdunde wrijf alcohol verwijderd worden.

2. Tegelvloeren

tegelvloer-zwart-wit-keuken-patroon

Vloertegels zijn veelzijdig in toepassing en kunnen overal in je huis gebruikt worden. Ze zijn vrij gemakkelijk te onderhouden en zijn ook ongevoelig voor water, vocht en de meeste vlekken. Dit maakt ze een prima optie voor natte ruimtes zoals de keuken, badkamer of wasserij. Tegels zijn er in verschillende stijlen, waaronder houtlook tegels, waardoor ze aan te passen zijn aan persoonlijke interieur voorkeuren.

Tegels kunnen barsten als er zware voorwerpen op vallen, dus het is belangrijk te overwegen of dit past bij je levensstijl en of het een gemakkelijk te vermijden lot is.

Onderhoud

Vloertegels zijn niet poreus, zodat ze geen vlekken opzuigen en je niet in de stress brengen als er gemorst wordt. Maar terwijl tegels waterbestendig zijn, is voegsel poreus en kan na verloop van tijd vuil en vochtophoping verzamelen. Vlekken op oppervlakken en voegen kunnen gemakkelijk worden weggepoetst met huishoudelijke producten zoals azijn of zuiveringszout.

3. Houten vloeren

rode-vloerkleed-met-patronen-bruine-leren-stoelen-woonkamer-witte-wanden

Houten vloeren zijn zowel mooi als uiterst duurzaam en kunnen de tand des tijds doorstaan als ze goed verzorgd worden. Houten vloeren kunnen meer dan honderd jaar in huis meegaan en kunnen hergebruikt worden als het tijd is voor verandering. Ze zijn ook heel flexibel, want het uiterlijk van hout kan desgewenst veranderd worden met schuren en beitsen, waardoor het een fantastische keuze is voor de besluiteloze huiseigenaar.

Hout kan, helaas, vrij duur zijn omdat het van langzaam groeiende bomen wordt gemaakt en zwaarder en harder is dan andere houtsoorten. Het is ook gevoelig voor krassen en schaven, maar dit kan met overspuiten worden verholpen.

Onderhoud

Hout is tamelijk vlekbestendig, zolang eventuele rommel maar meteen wordt opgeruimd. Hout schoonmaken is ongecompliceerd, het enige wat nodig is is stofzuigen of vegen en af en toe schoonmaken met een vochtige dweil en een houten vloer reiniger. Dit is gunstig voor mensen met allergieën, want stofdeeltjes, allergenen en haren van huisdieren kunnen zich niet op de vloerplanken vastzetten.

Leave a Comment