Isolatieprojecten zijn vaak gericht op buitenmuren en zolders. Hoewel het isoleren van deze ruimtes belangrijk is, kunnen huiseigenaren ook geld besparen op hun verwarmings- (en koelings-) kosten als ze de ruimte onder hun vloeren isoleren. Vloerisolatie kan verschillende vormen aannemen. Voor huizen zonder kelders en die met onverwarmde kelders kan het aanbrengen van isolatie de verwarmingskosten omlaag brengen.

Eigenaars kunnen ook overwegen kelders, funderingen, of zelfs de ruimte tussen de kelder en de eerste verdieping te isoleren. De soort vloerisolatie die geschikt is voor een bepaald huis hangt af van het ontwerp en de klimaatbeheersingsbehoeften. De meeste huizen kunnen echter baat hebben bij extra isolatie onder de vloeren van de voornaamste woonruimte. Sommige projecten voor vloerisolatie kunnen in de doe-het-zelf sfeer vallen, maar vele zullen de speciale vaardigheden vereisen van een aannemer die weet hoe je met vocht, ventilatie, en luchtafdichting om moet gaan. Hier zijn 6 redenen waarom vloerisolatie geschikt kan zijn voor jou:

1. Het zal warmteverlies tegengaan

betonnen-vloer-grijs

Vloerisolatie helpt warmte vast te houden, maar het zal de vloer niet per se vanzelf warmer maken. Huiseigenaren die verwachten een vloerverwarmend effect te krijgen nadat ze onder de oppervlakte isoleren, zullen teleurgesteld zijn. Warme lucht stijgt op, dus de koude lucht buiten het huis zal de isolatie in feite kouder maken dan het interieur. Dit natuurlijke verschijnsel zal de vloer niet kouder maken, en evenmin een verwarmend gevoel opwekken.

Vloerisolatie zal echter wel warmteverlies tegengaan. Isolatie verhindert temperatuurverandering, wat betekent dat er minder energie nodig is om de door jou gekozen temperatuur te handhaven. Meer dan 10 procent van de warmte van een gemiddelde woning gaat via de vloer verloren. Dit percentage kan nog veel hoger zijn in oudere huizen met hardhouten vloeren – of vloeren van andere materialen die warmte en koude geleiden. Door dit warmteverlies te voorkomen met vloerisolatie, kunnen huiseigenaars hun energierekening met minstens 10 procent zien dalen.

2. Het creëert een dampbarrière en vermindert vocht

Houten vloeren zijn bijzonder kwetsbaar voor vocht. Een laag isolatie tussen de vloer en de kruipruimte helpt een dampbarrière te vormen, die voorkomt dat vocht binnensluipt en de houten vloer doordrenkt (wat uiteindelijk vlekken of kromtrekken van het hout kan veroorzaken). Panelen of isolatie met stijve hoeken is de beste optie om een volledige barrière te vormen. In sommige huizen kunnen ook drainage en ventilatie in de kruipruimte een rol spelen bij de bestrijding van vocht.

Huiseigenaren kunnen overwegen een vakman in te huren om deze ruimte op andere vochtproblemen te controleren voordat ze in vloerisolatie investeren. Een dampscherm kan ook huizen met vochtige kelders ten goede komen. Huiseigenaren die op een dompelpomp of ontvochtiger moeten vertrouwen om hun kelder droog te houden, kunnen overwegen een laag isolatie onder de eerste verdieping aan te brengen.

3. Het haalt de tocht weg

houten-vloer-sneakers

Vloerisolatie helpt tocht te voorkomen in huizen die boven de grond uitsteken (huizen met een kruipruimte of die op palen staan). Isoleren onder de vloer voorkomt dat tocht via de spleet tussen de vloer en de grond binnendringt. Een tactiek is om harde isolatiepanelen tussen de vloerbalken te plaatsen. De aannemer moet de panelen zo snijden dat ze strak passen, en de ruimtes tussen de isolatie en de balken met breeuwen dichtplakken. Het breeuwen is nodig omdat het hout uitzet en krimpt op basis van temperatuur en vocht.

Als de vloerbalken ingesloten zijn kan de aannemer schuimisolatie in de ruimte spuiten. Andere mogelijkheden zijn ook beschikbaar. Omdat een huiseigenaar vochtophoping moet voorkomen, kunnen sommige vormen van isolatie, zoals vleermuizen, in deze gegeven situatie meer kwaad dan goed doen. Een gekwalificeerde aannemer zal het juiste materiaal voor de klus kunnen aanbevelen.

4. Het zal helpen voorkomen dat leidingen bevriezen

In huizen met leidingen onder de vloer biedt isolatie extra bescherming. In klimaten met ijskoude winters zijn pijpen vatbaar voor scheuren en barsten als het water erin bevriest. Omdat pijpen vaak vlak onder de vloer lopen, liggen ze op plaatsen die bewoners gewoonlijk niet inspecteren. Stukken pijp kunnen op ongelooflijk koude plaatsen bij of onder de vloer liggen, en de huiseigenaar zou het gevaar van bevriezende pijpen nooit herkennen. Een laag isolatie tussen de pijpen en de buitenkant van het huis kan het risico van winterpijp-doorbraken verminderen.

In koudere klimaten is een andere optie (als dat haalbaar is), de kruipruimte af te sluiten en de buitenmuren te isoleren in plaats van de vloer. Deze techniek beschermt de onder de hoofdverdieping van het huis. Deze ruimte afsluiten of afsluitbare ventilatieroosters aanbrengen vereist echter een goed plan om het vocht onder het huis te verminderen.

5. Het is goedkoper dan ongeïsoleerde ruimten isoleren

Voor woningen met een onverwarmde kelder of een kamer boven een onverwarmde garage kan vloerisolatie goedkoper zijn dan het aanbrengen van isolatie en leidingwerk. Als je voor dit soort isolatie kiest, moeten huiseigenaren er zeker van zijn dat ze de ruimte tussen de balken en de isolatie luchtdicht afsluiten en eventuele kieren tussen de verwarmde en onverwarmde kamers opvullen. Zowel in een garage als in een kelder helpt luchtafdichting om te voorkomen dat verontreinigende stoffen zoals uitlaatgassen van auto’s of vochtige, muffe lucht in de woonruimte doordringen.

6. Het helpt ook in de zomer

Behalve het vocht in je voornaamste woonruimten onder controle houden, kan isoleren onder verhoogde vloeren en tussen de eerste verdieping en de kelder helpen de binnentemperatuur in warme maanden onder controle te houden. Dit sluit aan bij het wetenschappelijke concept dat “hete lucht opstijgt”. Vooral in huizen met een geventileerde kruipruimte kan de vloer hete lucht van buiten naar het geconditioneerde interieur geleiden. Als het lijkt alsof je airconditioner voortdurend draait- kan dit de reden zijn. Net als bij andere isolatieprojecten moet de aannemer er zeker van zijn dat de gebruikte isolatie bestand is tegen vocht en dat er een volledige barrière bestaat tussen binnen en buiten. Jan de isolatieman kan jou in ieder geval goed verder helpen!

Leave a Comment