Van een Axminster tapijt uit 1800 tot de ruige langharige vloerkleden uit de jaren 60 en het strandhuis gevoel met de sisal tapijten, in de meeste Nederlandse huizen liggen wel kleden of vloerbedekking op de vloer. Het is stijlvol, duurzaam, zacht onder de voeten, het dempt het geluid en is goed voor de isolatie.

Of je op zoek bent naar een kleed voor in een nieuwe kamer of perzische tapijten, dat je veel te lang hebt gehad, wilt vervangen is het belangrijk dat je goed op de hoogte bent over wat er in is. Het verkeerde kleed kopen kan een dure fout zijn, dus wacht nog even met kopen en neem de informatie die wij je geven goed in je op.

De prijs

wit-vloerkleed-woonkamer

Er is geen soort vloerkleed of vloerbedekking dat geschikt is voor iedereen – de beste keuze voor jou hangt af van waar het kleed komt te liggen, wie het gaat gebruiken, hoe vaak er overheen zal worden gelopen en hoeveel je kunt uitgeven aan je aankoop.

Wol

Net als jouw favoriete trui is een wollen kleed of tapijt ook warm, luxueus en duurzaam. Het is over het algemeen ook duurder dan kleden, die zijn gemaakt van een ander materiaal. Wol is goed voor in ruimtes waar het uiterlijk centraal staat. Het is van nature bestendig tegen vlekken omdat het geen vocht en vuil zal opnemen. Goedkopere wollen kleden zullen waarschijnlijk wel gaan pillen. Kies dus voor een berber vloerkleed.

Nylon

Nylon is een sterke en duurzame synthetische vezel. Het is erg populair voor het maken van tapijten en kleden, want het is goedkoper dan wol terwijl het minstens net zo mooi is en ook niet zo snel vies zal worden. Nylon behoudt zijn kleur bij het gebruik van schoonmaakmiddelen of de blootstelling aan zonlicht en is ideaal voor het gebruik in huizen van gezinnen met kinderen of huisdieren of in druk bezochte gebouwen.

Polypropyleen

Polypropyleen is een synthetische vezel en is populair omdat het goedkoop, waterbestendig en duurzaam is. Het wordt vaak gebruikt voor het bekleden van vloeren in huurwoningen, garages of speelkamers. Het ziet er echter goedkoop uit en het voelt ook zo aan – omdat het gewoon zo is.

Mengsels

Tapijt van wol en nylon kan je de voordelen van beide tegen lagere kosten bieden; vloerbedekking die is gemaakt van zuiver wol is duurden.

De luxueuze tapijten gebruiken een 80/20 wol/nylon-mix en bieden dezelfde kwaliteit en duurzaamheid als pure wol. 50/50 wol/nylon kan moeilijk schoon te maken zijn omdat het niet bestand is tegen vlekken als het gemengd wordt. Deze mengsels hebben ook de neiging om wolgaren van mindere kwaliteit te gebruiken en dat zal gaan pillen.

Wat moet je nog meer weten over het kopen van vloerbedekking?

rood-tapijt

Heb een idee van de kleur en het type materiaal dat je wilt en onthoud dat het niet alleen om het uiterlijk gaat. Het wordt aanbevolen om éénmaal per jaar je vloerbedekking professioneel te laten reinigen – de juiste kleur en de pool kunnen vuil en vlekken tussen het reinigen helpen verbergen.

De nadelen van een gekleurd tapijt of kleed

  • Lichtere kleuren zijn geweldig voor in kleine kamers, omdat ze dan groter lijken maar ze zullen sneller vlekken vertonen dan donkere tinten.
  • Donkere kleuren verbergen vlekken maar tonen pluisjes.
  • Gespikkelde tapijten met lichtere en donkerdere vezels zullen vlekken en pluisjes verbergen – EEN WIN-WIN SITUATIE! Maar dan denken sommige mensen dat ze, zelfs als ze schoon zijn, er altijd vies uitzien. Pfff.

Als je online naar kleuren kijkt, onthoud dan dat ze er in het echt heel anders uit kunnen zien.

Pool: gesneden of lussen?

  • Een lussentapijt of een lussenkleed heeft individuele strengen garen, die tweemaal door de tapijtrug worden getrokken om zo een kleine lus te kunnen creëren. Het heeft een meer casual uitstraling, verbergt voetafdrukken beter en is zeer geschikt voor in ruimtes waarin veel wordt gelopen.
  • Bij gesneden tapijten of een gesneden kleed worden de lussen aan de bovenkant doorgesneden, waardoor plukjes garen rechtop blijven staan. Het heeft een meer luxueuze, formele uitstraling dan een lussenpool, maar vertoont meestal lichte en donkere gebieden, waarop voetafdrukken en stofzuigersporen duidelijk zichtbaar zijn!

Sommige tapijten hebben een combinatie van gesneden- en lus garen en kunnen speciale effecten zoals vierkanten en wervelingen hebben, wat goed is voor het verbergen van vuil en voetafdrukken creëren.

In de winkel

Als het tijd is om naar de winkel te gaan, zijn er enkele dingen die je moet controleren om er zeker van te zijn dat je de juiste keuze maakt.

Dichtheid

De dichtheid verwijst naar de hoeveelheid poolgaren in het tapijt en hoe dicht de bosjes garen tegen elkaar aan liggen. Controleer de dichtheid door het tapijtmonster in een U-vorm met de plukjes naar buiten gericht te buigen. Hoe minder tapijtrug je ziet, hoe dichter het tapijt is. In de regel geldt: hoe dichter, hoe beter.

Duurzaamheid: zoek naar het label

slaapkamer-tapijt-grijs

De dichtheid maakt deel uit van het duurzaamheidsverhaal – de kwaliteit van de vezels en de constructie dragen hier ook aan bij en dat kan voor de gemiddelde consument moeilijk te meten zijn.

Tapijten hebben een sterbeoordeling van zes voor residentieel gebruik (vier voor commercieel (contract) gebruik, wat aantoont hoe goed het presteerde in onafhankelijke slijtage- en prestatietesten. Het label geeft ook aan of het moet worden gebruikt in ruimtes met licht, gemiddeld, zwaar of extra zwaar verkeer. Kies voor de beoordeling zwaar gebruik voor in ruimtes zoals op trappen, in hallen, de speelkamer voor de kinderen, het pad tussen de bank en de koelkast…

Probeer het uit voordat je het koopt

Verlichting en omringende kleuren en materialen zullen van invloed zijn op hoe je tapijt of kleed er thuis uitziet. Neem monsters mee naar huis en controleer ze in elke kamer onder verschillende lichtomstandigheden – natuurlijk daglicht, kunstlicht, kaarslicht, discolampen… of welke andere verlichting je ook gebruikt.

Ondertapijt

Het gebruik van ondertapijten of kleden kunnen je tapijt of kleed langer laten meegaan, geluid absorberen, kleine oneffenheden en gaten in de vloer bedekken en meer isolatie bieden. Kijk goed welke soort er bij jouw aankoop past.

Je zult waarschijnlijk kunnen kiezen tussen een ondertapijt met een schuimlaag en een met een rubberen laag. De onderlaag varieert in kwaliteit, dus ga erop staan om te testen of hij stevig maar comfortabel aanvoelt – je mag de vloer niet met de hak van je schoen voelen.

Het leggen van tapijt

Het is waarschijnlijk goedkoper om het tapijt te laten leggen door het bedrijf waar je het koopt. Zorg ervoor dat je een volledig gespecificeerde offerte krijgt – de meeste offertes bevatten ook de ondervloer en het laten leggen, maar het verplaatsen van het meubilair is niet altijd inclusief.

Leave a Comment