Als je vandaag de dag een willekeurige schoolklas binnenloopt en vraagt of er kinderen allergisch zijn voor bepaalde voeding dan is de kans groot dat er meerdere vingers de lucht in gaan. Vaak gaat het om een allergie voor pinda’s en noten, lactose of gluten, maar ook een sucrose intolerantie komt voor. En dan zijn er nog de kinderen die de pech hebben voor meerdere stoffen allergisch te zijn. Zij moeten altijd heel goed opletten en kunnen niet zomaar bij een vriendje eten of een snoepje aannemen. Daarom zijn er ook steeds meer scholen die het trakteren op de verjaardag hebben afgeschaft. In plaats daarvan wordt er een leuke activiteit gedaan die de jarige mag kiezen.

Allergie en gezonde voeding

gezond-eten

Wanneer iemand allergisch is voor bepaalde stoffen is het soms lastig om toch gezond te eten. Want ook gezonde voeding bevat soms lactose of gluten. Pinda’s en noten zijn in feite heel gezond en worden om die reden in tal van producten verwerkt. Maar als je er intolerant voor bent dan kan het eten ervan leiden tot een anafylactische shock en heeft de patiënt direct medische hulp nodig. Gelukkig is het vandaag de dag wel zo dat op alle producten precies moet staan wat erin zit. Ook als je in een restaurant eet moet de keuken je kunnen vertellen of er bepaalde producten in een gerecht zijn verwerkt. Mensen die ernstig allergisch zijn kunnen ook al klachten krijgen als een gerecht op een snijplank of in een pan is klaargemaakt die eerder werd gebruikt voor iets met gluten, noten of een andere stof waar deze persoon allergisch op reageert. Het is dan aan het restaurant om te waarborgen dat iemand veilig kan eten.

Komt voedselallergie inderdaad vaker voor?

Een halve eeuw geleden waren er ongetwijfeld ook mensen met een voedselintolerantie, alleen werd daar niet zoveel aandacht aan besteed. Je at wat de pot schaftte en daarmee uit. In sommige gevallen leidde dat ertoe dat iemand over zijn allergie heen groeide. Juist doordat er vandaag de dag meer aandacht is voor voeding en mensen er meer mee bezig zijn lijkt het erop dat allergie vaker voorkomt. Overigens niet alleen bij kinderen. Het is ook mogelijk om op latere leeftijd een intolerantie te ontwikkelen. Andersom kan ook nog steeds. Er zijn mensen die als kind geen lactose verdroegen maar hier op volwassen leeftijd minder last van hebben.

Hoe weet je waar je allergisch voor bent?

Als je je na het eten niet lekker voelt en het vermoeden bestaat dat er sprake is van een allergie dan kan dit in het ziekenhuis worden getest. Je krijgt dan onder begeleiding bepaalde stoffen toegediend om te zien of er een reactie optreedt. Als dat het geval is dan wordt er uiteraard direct ingegrepen. Op die manier kun je erachter komen voor welke voedingsstoffen je allergisch bent. Voor sommige mensen zijn er supplementen die zij kunnen nemen om de allergie te dempen. Op die manier kun je dan met een lactose intolerantie toch een softijsje eten. Of als je allergisch bent voor een keer een lekker broodje gaan eten met een vriendin.

Leave a Comment