Sinds vandaag is de AutoRAI voor het publiek open. Wilt u erheen, klik dan op de banner onderaan de pagina voor korting. De dagen ervoor worden door fabrikanten en importeurs altijd benut om bergen autonieuws over ons uit te storten. Volkswagen bijvoorbeeld organiseerde gisteravond een grote bijeenkomst voor autojournalisten waar de nieuwe Volkswagen Transporter, het busje met codenaam T6, werd gepresenteerd, opgeluisterd door een privé concert door Mark Knopfler… (Dire Straits). En vandaag komt datzelfde merk met een interessant nieuwtje dat illustreert waar wij met onze ‘connected’ maatschappij naartoe gaan.
Al jaren is de meest voorkomende oorzaak van pech onderweg een slechte of lege accu. Voor Volkswagen-rijders behoort dit straks, dankzij de app Mijn Volkswagen, tot het verleden. En rekent u er maar op dat elke fabrikant dit voorbeeld gaat volgen. De app ‘connect’ een Volkswagen met zijn berijder en waarschuwt hem of haar op de smartphone als de accu slecht dreigt te worden. De app gaat eind mei live en kan nog meer informatie bieden die stress tegengaat, zoals ‘waar heb ik mijn auto ook alweer geparkeerd’ of ‘heb ik de portieren wel afgesloten’? Verder: onderhoudsmeldingen, ritregistratie, een verbruiksmonitor en ook via de smartphone te checken: banden- en accuspanning, verlichting en remmen. De app geeft ook een alert als de auto (ongewenst) in beweging komt of als portieren worden ontgrendeld. De Mijn Volkswagen app debuteert vanaf eind mei – inclusief twee jaar gratis gebruik – op de Business Edition Connected-versies van de Golf, Golf Variant en Golf Sportsvan. Later dit jaar volgen meer modellen. In de toekomst kunnen ook ‘bestaande’ Volkswagens worden aangesloten. Uitbreiding van de services is eveneens gepland, waaronder een tool voor wagenparkbeheerders.
De app houdt ook de kilometerstand van de auto bij. Zo kan de berijder zien wanneer het tijd is voor een servicebeurt, en de dealer contact laten opnemen als het (bijna) zo ver is. Bij pech is de Volkswagen Mobiliteitsservice direct oproepbaar. Locatie en een statusrapport kunnen automatisch worden verstuurd. Met de extra module ‘ritadministratie’ – die voldoet aan de eisen van de Belastingdienst – is elke rit te kwalificeren: zakelijk, woon-werk of privé. Een aparte administratie is dan niet meer nodig. Ritten zijn simpel terug te vinden, inclusief afstand, tijd en gemiddelde snelheid. En omdat zuinig rijden goed is voor milieu en portemonnee, geeft de app ook een ‘Think Blue-score’ voor elke rit. Hoe hoger op een schaal van 100, hoe zuiniger. Zo wordt ons hele leven steeds meer beheerst door apps en smartphones. Comfortabel, maar eigenlijk ook wel een beetje eng!
Leave a Comment