Volvo is onder ClassyLife lezers een populair merk, zo ervaren wij geregeld. Het merk komt met veel interessant nieuws vandaag, en daarvan geven wij graag iets aan u mee. Lees meer over de nieuwe V90, over het afscheid van de traditionele contactsleutel en over nieuwe standaarduitrusting op de XC90 waardoor deze vrijwel autonoom kan rijden.>>

 

Volvo is onder ClassyLife lezers een populair merk, zo ervaren wij geregeld. Het merk komt met veel interessant nieuws vandaag, en daarvan geven wij graag iets aan u mee. Lees meer over de nieuwe V90, over het afscheid van de traditionele contactsleutel en over nieuwe standaarduitrusting op de XC90 waardoor deze vrijwel autonoom kan rijden.

Volvo-trekt-doek-van-nieuwe-V90-56c596e6209c4

Eerder deze week werd al de V90 gepresenteerd, de opvolger van de bekende V70 modellen. Groter, geavanceerder, luxueuzer en echt zo’n auto waarvan we nu al weten dat het een succes wordt. Hij is een goede tien centimeter langer dan de V70, met een lengte van ruim 4,96 meter. De V90 gaat alle techniek delen met de al eerder gepresenteerde S90. Dat betekent dat  hij met keus uit minimaal twee dieselmotoren (vanaf 190 pk) en drie benzinemotoren (vanaf 254 pk) leverbaar wordt. Het topmodel wordt de T8 Plug-in Hybrid met 410 pk. De V90 krijgt alle systemen aan boord die het merk ook in de S90 stopt. Zo kan de auto dieren herkennen, semi-autonoom rijden met Pilot Assist en heeft hij ook Apple CarPlay aan boord. Hij staat dit najaar in de showroom. Over twee weken is de publieksonthulling op de autotentoonstelling in Genève.

Volvo Cars digital key

Dan kwam het merk vandaag met het interessante nieuwtje dat Volvo als eerste autofabrikant ter wereld haar modellen zónder fysieke autosleutels gaat leveren. Een koper van een Volvo krijgt straks de mogelijkheid om een applicatie op zijn of haar smartphone te installeren. Deze app, die de fysieke autosleutel vervangt, heeft een ingebouwde digitale sleutel. De innovatieve applicatie maakt gebruik van Bluetooth-technologie en biedt klanten van Volvo meer flexibiliteit en een nieuwe manier om auto’s te delen en te gebruiken. De nieuwe Volvo app biedt alle functies waar een fysieke autosleutel ook over beschikt: het ont- en vergrendelen van de auto, het openen van de kofferklep en het starten van de motor. Het is ook mogelijk om meerdere digitale sleutels in één app te ontvangen, zodat klanten verschillende Volvo’s op diverse locaties kunnen gebruiken indien ze daar over beschikken. De app biedt bovendien mogelijkheden om een huurauto te boeken en te betalen, en om direct daarna de betreffende digitale sleutel afgeleverd te krijgen op je smartphone. Bij aankomst op de bestemming kan de bestuurder de auto via GPS lokaliseren, ontgrendelen en ermee wegrijden. Frustraties door lange wachtrijen op vliegvelden of treinstations zijn daarmee verleden tijd. De digitale sleutel van Volvo maakt ook het delen van een auto makkelijker en meer vertrouwd. Eigenaren van een Volvo kunnen straks hun digitale sleutel naar smartphones van andere mensen – zoals familieleden, vrienden en collega’s – sturen zodat ook zij de Volvo kunnen gebruiken. Het merk start dit voorjaar met het testen van deze technologie. Dat gebeurt in samenwerking met autodeelbedrijf Sunfleet op Göteborg-Landvetter Airport in Zweden. In 2017 wordt een beperkt aantal zakelijk verkrijgbare auto’s uitgerust met de nieuwe digitale sleutel technologie. Daarna moet de technologie ook voor ons beschikbaar komen. Volvo blijft overigens ook fysieke autosleutels leveren voor mensen die dat op prijs stellen. De innovatieve digitale sleuteltechnologie wordt voor het eerst getoond tijdens het Mobile World Congress 2016 (22-25 februari) in Barcelona, op de stand van Ericsson. 

Volvo XC90

Tot slot nieuws bij de Volvo XC90 die beslist een groot success mag worden genoemd, met dank aan de fiscaal-vriendelijke plug-in hybrid T8 uitvoering. Met ingang van modeljaar 2017 (leverbaar vanaf eind april) voorziet Volvo alle versies van de XC90 van LED-koplampen. De standaard LED-verlichting vervangt de halogeenkoplampen en is voorzien van grootlichtassistent. De versies Inscription en R-Design zijn net als voorheen uitgerust met Active High Beam (permanent adaptief grootlicht), adaptieve bochtverlichting en een koplampreinigingsinstallatie. Ook IntelliSafe Assist is vanaf modeljaar 2017 standaard. Daarmee zet Volvo de eerste stap richting autonoom rijden, want IntelliSafe omvat Adaptive Cruise Control, Pilot Assist (zelfstandig remmen, accelereren en sturen tot een snelheid van 130 km/uur), Distance Alert en Lane Keeping Aid. En als onderdeel van City Safety zijn Large Animal Detection en Run Off-Road Mitigation nu ook standaard.

Volvo voorziet de D5-motor voor modeljaar 2017 van de in eigen huis ontwikkelde PowerPulse-techniek. Daarmee worden de turbo’s vanuit stilstand met perslucht nog sneller aangejaagd, wat een nog betere respons van de motor oplevert. Hoewel het vermogen met ruim 7 kW (10 pk) en het koppel met 10 Nm zijn toegenomen tot 173 kW (235 pk) en 480 Nm, is het verbruik licht gedaald, waardoor de CO2-uitstoot met 3 gram is afgenomen tot slechts 149 g/km. Topsnelheid en acceleratie zijn ongewijzigd. In het nieuwe modeljaar is de Volvo XC90 ook met de T6-motor leverbaar, altijd in combinatie met vierwielaandrijving en een achttrapsautomaat. De 2,0-liter viercilinder benzinemotor met supercharger en turbo heeft een vermogen van 236 kW (320 pk) en een koppel van 400 Nm. De T6 AWD Geartronic accelereert in 6,5 seconden vanuit stilstand naar 100 km/uur. De topsnelheid is begrensd op 230 km/uur. De vanafprijzen voor de Volvo XC90 beginnen bij de D4 FWD van 69.495 euro en lopen op tot 84.995 euro voor de T6 AWD. Kijk voor alle mogelijkheden op www.volvocars.nl/prijslijsten

Leave a Comment