Met de toenemende hoge prijzen van woningen, maar ook dagelijkse voorziening, wordt er steeds meer geld geleend. Zo hebben we het nodig voor de aanschaf van een nieuwe auto, een nieuwe woning, soms lukt het niet om vaste lasten te betalen, maar ook opleidingen, hobby’s en een hoop andere activiteiten. Het is nu eenmaal zo dat die dingen ons tot in een zekere zin toch lijken te definiëren. De een wat meer dan de ander, maar het komt er toch op neer dat we willen voelen en laten zien dat het financieel goed met ons gaat. Ook jongeren lenen steeds vaker geld om bijvoorbeeld hun eerste auto aan te schaffen of om de vaste lasten van het studeren te betalen. Alhoewel we steeds makkelijker geld lenen, is het nog steeds een groot risico.

Jongeren die geld willen lenen

vrienden

Geld lenen betekent ook dat het ooit terugbetaald moet worden. Vaak ook met rente, waardoor deze lening vrij duur uit kan vallen. Voor jongeren is het advies dan ook om hier goed over na te denken en meerdere opties te overwegen. Soms kan het beter zijn om even te wachten met de aankoop en iets langer door te sparen. Als dit niet snel genoeg gaat, kun je het dan ook altijd overwegen om extra te werken in je vrije tijd. Wanneer je geld leent, moet je het meestal ook gelijk terugbetalen met rente. Dit betekent dat een lening dus wel binnen jouw budget moet vallen en dat je het terug te betalen bedrag ook maandelijks daadwerkelijk kwijt moet kunnen. Een kredietkaart kan een veiligere optie zijn, omdat hier een limiet aan vast zit en je er minder lang over mag doen om het terug te betalen. Dat helpt wanneer je nog niet zo goed om kunt gaan met geld en het nog moet leren.

Aandachtspunten bij het lenen van geld

geld-investeren

Als geld lenen dan uiteindelijk toch de beste optie blijkt te zijn, is het belangrijk om leningen te gaan vergelijken. Leningen zijn niet overal hetzelfde. Elke verstrekker hanteert andere voorwaarden en rentes. Juist deze verschillen kunnen bepalend zijn bij het kiezen van een verantwoorde lening die bij jouw project past. Het kan hierbij ook helpen om in je omgeving rond te vragen naar advies en ervaring. Soms kunnen anderen helpen bij het maken van de juiste keuzes. Het kan zeker geen kwaad om te kijken naar specifieke leningen die georiënteerd zijn op het doel van jouw lening. Dit kan ervoor zorgen dat je niet te veel leent en heeft vaak een passende rente en voorwaarden. Zo is geld lenen ook beter te overzien en krijg je inzicht in hoeveel je daadwerkelijk moet lenen om jouw doel te bereiken.

Let ook heel goed op waar je het geld leent. Een betrouwbare kredietverstrekker is aangesloten bij de Autoriteit Financiële Markten of De Nederlandsche Bank. Deze verstrekkers hebben daadwerkelijk een vergunning voor het verstrekken van kredieten. Ze mogen niet om een betaling vooraf vragen en al helemaal niet voor bemiddelingskosten die voortkomen uit advies omtrent het lenen.

Lenen kan een lang en ingewikkeld proces zijn waar velen van ons niet altijd het geduld voor hebben. Echter, kan het wel lonen om goed uit te zoeken of, hoe en waar wij ons geld lenen.

Leave a Comment