Als je binnenkort op fietsavontuur gaat, dan ben je zeker niet de enige.

Het is gebruikelijk dat groepen fietsers tussen de maanden februari en april de weg op gaan, op zoek naar warmer weer, lange Europese beklimmingen en een beetje rust van het met kraters beladen wegdek in Nederland. Dergelijke vakanties worden meestal maanden van tevoren afgesproken en met hoge verwachtingen ingegaan omdat alle gezonde fietsers kunnen verwachten om na enkele zonnige dagen in goed gezelschap met een verbeterde conditie en hernieuwd enthousiasme thuis te komen.

Het is echter gemakkelijk om de opwinding de overhand te laten nemen, vanaf het begin voluit te trappen en oververmoeid en opgebrand weer naar huis terug te keren.

Hier zijn onze tips voor een geslaagde en plezierige fietsvakantie of trainingskamp.

Bouw kilometers op om je op de fietsvakantie voor te bereiden

‘Trainen voor een trainingskamp’ klinkt misschien een beetje als een enkele reis naar Losersville, maar als je een paar kilometer in je benen hebt opgebouwd, zul je waarschijnlijk meer van je reis genieten en ook meer profiteren van je dagen in het zadel.

Jouw fietsvakantie zal waarschijnlijk lange dagen met zich meebrengen. We suggereren niet dat je dit soort afstanden thuis rond je dagelijkse werkzaamheden moet proberen af te leggen, maar als je je weekendritten in de aanloop kunt verlengen en misschien een paar dubbeldagen kunt doen, zal het je lichaam helpen om klaar te zijn voor wat er gaat komen. Ook mentaal zul je je beter voorbereid voelen.

Bespreek de verwachtingen

Ga je fietsen in groepsverband, dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat jullie dezelfde verwachtingen hebben. Is dit een ‘trainingskamp’ of een ‘fietsvakantie’? Rijd je de hele dag of verdeel je je tijd tussen de fiets en de bars/het zwembad/toeristische attracties?

Niets houd je natuurlijk tegen om een aantal van je ritten afzonderlijk te fietsen – zorg er alleen voor dat jullie allemaal wel dezelfde verwachtingen hebben.

Maak een globaal plan

De meeste locaties voor fietsvakanties hebben ook lokale beklimmingen – de wens om je op de omliggende beklimmingen eens lekker leeg te rijden, heeft waarschijnlijk bij de keuze van de locatie een rol gespeeld. Als er enkele beklimmingen op je bucketlist staan, maak dan een plan voor wanneer je ze gaat uitvoeren.

Het is een goed idee om een ‘hersteldag’ in te plannen, waarop je misschien een kortere, vlakkere rit gaat maken, maar bereid je voor om hier flexibel mee om te gaan als het weer het niet toelaat.

Bereid je fiets voor

fietsen-zonsopgang

Er zijn weinig dingen die erger zijn dan een week luisteren naar een luidruchtig pedaal of erger nog, je afdalingen laten verpesten door banden die je niet vertrouwt of remmen die zo dicht bij het metaal zitten dat je niet helemaal zeker weet of je in staat zult zijn om te remmen voor die snel naderende bocht.

Je fiets zal tijdens je fietsvakantie meer slijtage gaan vertonen dan normaal. De eisen van lange beklimmingen en afdalingen betekenen dat je echt wilt dat je versnellingen en remmen in goede staat verkeren, dus is het een goed idee om voordat je vertrekt de remblokjes en de kabels te vervangen.

Je fiets zal in een of andere vorm van een doos of een tas moeten worden vervoerd. Wij raden je aan om voor je fiets een fietsendragers van Dakdragerwinkel.nl aan te schaffen, omdat deze de fiets het beste beschermd tijdens het vervoeren van je fiets.

Neem fietskleding voor verschillende weersomstandigheden mee

Traditioneel reizen we naar Europa voor betere weersomstandigheden, maar dat betekent nog niet dat je 24/7 zonneschijn kunt verwachten. De weersomstandigheden kunnen van dag tot dag en zelfs tijdens ritten variëren, om nog maar te zwijgen van het feit dat je romptemperatuur op de beklimmingen en op de afdalingen zal fluctueren.

Belangrijke items om te overwegen zijn dus verwijderbare lagen – armstukken, beenstukken, opvouwbare jassen, bodywarmers en een basislaag die zweet tijdens de klim kan afvoeren, zodat het tijdens afdalingen niet afkoelt op je huid.

Veel Europese bergpassen hebben lange, onverlichte tunnels, dus het is een goed idee om een set lampjes mee te nemen.

Overweeg het zadelcomfort

koppel-relatie-fietsen

Als je nu worstelt met een soort zadelpijn, zul je na 500 kilometer nog veel meer worstelen. Ga op een zadel zitten waarvan je weet dat het bij je achterwerk goed past en zorg ervoor dat je hem, vooral als je een fiets huurt, van tevoren test.

Chamois crème (broekvet) en enkele comfortabele fietsbroeken zijn ook verstandige aanvullingen.

Voeding is belangrijk

Het belangrijkste advies voor fietsers, die lange ritten maken, is om altijd correct eten. Je moet onderweg drinken en eten om de tank gevuld te houden. Dus als je elke dag (of bijna elke dag) lange ritten aflegt, dan wordt dit nog belangrijker. Als je gewoonlijk energiedrank, repen, gels of hersteldranken gebruikt, neem dan jouw normale snacks mee, tenzij je weet dat het gemakkelijk verkrijgbaar is waar je verblijft.

Het is gebruikelijk dat fietsers op trainingskampen in hotels verblijven met diners in buffetvorm. Dit elimineert het gedoe van winkelen en koken (als je er niet van geniet), maar het betekent ook dat je moet eten wat er wordt geserveerd. Er is meestal veel keuze, maar laat je niet meeslepen door voedsel te eten waarvan je weet dat je de volgende dag niet lekker zult fietsen.

Controleer je verzekeringspolis

fietsen

Saai… we weten het. Maar je zult je veel meer vervelen als je merkt dat je een maand lang fietsloos bent nadat je tijdens een afdaling ervan bent losgekoppeld.

De meeste inboedelverzekeringen dekken jouw fiets in het buitenland (op voorwaarde dat je de waarde ervan hebt aangegeven als deze de ‘niet-gespecificeerde limiet’ overschrijdt, vaak ongeveer € 1.000), maar het is de moeite waard om dit te controleren. Enkele reisverzekeraars bieden de mogelijkheid om een aanvullende dekking voor je fiets af te sluiten, maar controleer dit goed.

Het is ook een slim idee om een reisverzekering af te sluiten die je vluchten, accommodatie en eventuele medische kosten kan dekken – zorg er gewoon voor dat al jouw geplande activiteiten gedekt zijn.

Leave a Comment