In de jaren negentig, voordat het redden van onze planeet een belangrijke zaak werd, was wat we consumeerden en gebruikten om producten, voedingsmiddelen en kleding mee te maken niet zo belangrijk. Maar in de 21e eeuw is ‘groen’ bezig zijn in bijna elke branche een must geworden.

De grootste voordelen van bamboe gemaakte kleding:

  • Het is antibacterieel – geeft het ontstaan van geurtjes geen kans en voelt fris en schoon aan.
  • Kan goed vocht absorberen (neem vocht uit de huid op en voert het af) – houd je huid droog.
  • Isoleert goed – houdt je in de zomer koeler en in de winter warmer.
  • Het is een van de zachtste stoffen ter wereld – wat je wel zult merken als je het voelt.
  • Beschermt tegen UV – bescherm jezelf tegen huidkanker.
  • Het is hypoallergeen – natuurlijke bamboe veroorzaakt geen allergische reacties.
  • Het is de meest milieuvriendelijke stof op aarde – help mee om het milieu te ontlasten.

Milieuvriendelijker 

photo of green bamboo trees during daytime

Zelfs in de mode-industrie, waar het zetten van nieuwe trends en het bedenken van nieuwe stijlen altijd het belangrijkste was, zijn er tegenwoordig manieren opgenomen om vriendelijker voor het milieu te zijn. Met de groeiende populariteit van een nieuwe stof, die is gemaakt van bamboe, zijn ontwerpers langzaam begonnen om deze stof in hun komende collecties te gebruiken. Zo worden er tegenwoordig veel bamboe boxershorts geproduceerd.

Bamboe wordt in Azië al eeuwenlang voor de productie van papier gebruikt. Maar dankzij moderne technieken is men nu in staat om van de bamboepulp een bamboevezel te maken, waarmee garen en stof kunnen worden gemaakt. Bamboe stof is een natuurlijk textiel dat is gemaakt van de pulp van het bamboegras. De bamboevezel wordt vervolgens gemaakt door het bamboegras te verpulveren totdat er dunne draden ontstaan, die vervolgens worden gesponnen en geverfd om er stof van te weven.

Super zachte stof

kleding-rek

Stof, die is gemaakt van bamboe, voelt net zo zacht als zijde aan. Omdat de vezels zonder chemische behandeling zijn gemaakt, zijn ze van nature gladder en ronder en hebben ze geen scherpe stukjes die de huid kunnen irriteren. Hierdoor is bamboe stof hypoallergeen en perfect voor degenen die allergische reacties ervaren als ze andere natuurlijke vezels zoals wol of hennep dragen. Om dezelfde reden is bamboe ook antibacterieel en schimmelwerend. Dit komt omdat bamboe een antibacteriele en bacteriostatisch eigenschappen heeft dat ‘Bamboo Kun’ wordt genoemd, waardoor het op natuurlijke wijze kan bloeien en in het wild kan groeien zonder het gebruik van pesticiden of meststoffen. Deze gunstige eigenschap van de plant blijft ook bestaan in de textiel vorm, waardoor alle bacteriën worden gedood. Hierdoor blijft de stof langer fris en ontstaan er geen geurtjes waardoor het dragen van het kledingstuk gezonder en hygiënischer wordt.

Ademend

In tegenstelling tot veel van de andere stoffen is bamboe ook extreem ademend. De bamboeplant houdt zichzelf in de natuur koel als het warm is en net als de andere eigenschappen blijft dit ook zo als het eenmaal stof is geworden. De dwarsdoorsnede van de bamboevezel is bedekt met micro-openingen waardoor de stof beter vocht kan opnemen en kan ademen. Als gevolg hiervan is het in staat om degene, die het draagt, bijna twee graden koeler te houden in de hitte en merkbaar warmer in de kou. Bamboestof is ook anti-statisch en UV-beschermend omdat het 98% van de schadelijke UV-stralen kan tegenhouden.

Leave a Comment