Overweeg je om een huis te kopen? Of wil je een gezellig, modern, warm huis bouwen, dat je geen fortuin kost? Dan moet je eens nadenken over een blokhut op maat. Ons moderne leven en de dagelijkse stress die we ervaren, laten ons soms verlangen naar het leven van onze voorouders, die in blokhutten woonden. Dit waren oude mannen en vrouwen, die geen last hadden van astma en allergieën en die een heel gelukkig leven hadden.

In veel Europese landen, met name in Scandinavië, worden nog 80% – 90% van de huizen gemaakt van hout. Tegenwoordig worden in Noorwegen kleuterscholen van hout steeds populairder en in West-Europa wordt een blokhut geassocieerd met prestige, ecologie, een gezonde manier van leven en wordt het beschouwd als een kosteneffectieve en stabiele manier van wonen.

Duitsers, Denen en Fransen hebben de neiging om vooral huizen te bouwen van machinaal bewerkte stammen, terwijl de Noren vooral huizen bouwen die zijn gemaakt van stammen die met de hand zijn bewerkt. Hout is een natuurlijk ecologisch bouwmateriaal dat geen negatieve effecten op de gezondheid heeft. Integendeel, onderzoek heeft juist bevestigd dat de natuurlijke kleur van sparren en dennen een positief effect heeft op de psyche omdat het het neurale systeem kalmeert en bijgevolg goede voorwaarden voor ontspanning creëert. De elektrostatische eigenschappen van hout zorgen ervoor dat er zich geen statische elektriciteit ophoopt in het blokhut, wat betekent dat stof niet beweegt en meestal is het het rondvliegende stof dat allergieën verergert. Dus, een blokhut is perfect als een permanente leefruimte en dus niet alleen als een zomerverblijf.

Een houten huis bouwen

Een huis van hout kan op dezelfde manier worden uitgerust als een huis dat is gemaakt van bakstenen of andere materialen. Er kunnen hoogwaardige ramen en deuren worden geplaatst, een duurzame dakbedekking worden aangelegd en de afwerking kan modern zijn. Ook sanitair, een verwarmingssysteem en alle andere voordelen van het moderne leven kunnen in een huis van hout worden aangelegd. Het bouwen en het onderhouden van een blokhut lijkt duur als je voor het eerst alle cijfers hoort, maar het bouwen van een blokhut niet duurder dan het bouwen van een huis dat is gemaakt van bakstenen. Bovendien wordt een blokhut veel sneller gebouwd, waardoor de bouwkosten lager zullen zijn.

Geen extra verwarmingssysteem nodig

brown wooden house covered by snow

In feite heb je in een blokhut geen ingewikkeld verwarmingssysteem nodig omdat het hout zelf voor een goede warmte-isolatie zorgt. Als het hout goed is bewerkt en gedroogd, biedt het zelfs in de winter een goede warmte-isolatie. Een houten muur met een diameter van 20-26cm heeft een zeer lage warmtecirculatie en hierdoor blijft de warmte op dezelfde manier behouden als bij een dikke bakstenen muur van 1,2m. Muren of wanden van hout verzamelen warmte en verdelen het gelijkmatig over de binnenruimte. Een ander voordeel van blokhutten is dat ze snel warm worden terwijl het relatief lang duurt voordat ze zijn afgekoeld.

Het ventilatiesysteem in een houten huis

Het is niet nodig om een duur ventilatie- of conditioneringssysteem in een blokhut te installeren. Een blokhut ‘ademt’, d.w.z. ventilatie vindt van nature plaats door de houten muren. Je zult nooit het gevoel krijgen dat de lucht te droog en benauwd is wat meestal vooral tijdens de winter wel het geval is in bakstenen huizen. Je zult wanneer het hard regent ook geen last hebben van overmatig vocht in een blokhut. Hout zorgt voor een perfecte vochtbalans in huis. Als het vochtniveau toeneemt, absorbeert hout het overtollige vocht. Wanneer de lucht te droog wordt, wordt het vocht weer de ruimte in gelaten. 

Hout gaat lang mee

brown wooden cabin house during daytime

Houten huizen (blokhutten) die goed worden onderhouden, kunnen 150 of zelfs 200 jaar worden gebruikt, terwijl het proces van het onderhoud nog eenvoudiger is dan dat van een bakstenen huis (al het buitenwerk, het schilderen enz. is echt een rotklus). Het is niet te voorkomen dat de houtblokken worden beïnvloed door de zonnestralen, de regen en de temperatuurschommelingen. Daarom wordt het sterk aanbevolen om tenminste éénmaal per 2-3 jaar de houten muren van buitenaf opnieuw te verven, terwijl de binnenmuren pas na 10-12 jaar hoeven te worden aangepakt.

Het is goed nieuws dat er in moderne bouwprocessen steeds meer natuurlijke materialen worden gebruikt. Eenvoudig dennenhout wordt zodra het in handen is van een ervaren timmerman een prachtig bouwmateriaal. Om een goede houten huis te bouwen, is het dus belangrijk om hoogwaardige materialen te gebruiken en ervaren professionals in te schakelen om het huis ook echt te bouwen.

Leave a Comment