We leven in de toekomst! In alle opzichten heeft de technologie ons leven verbeterd. Je kunt dan denken aan baanbrekende medicijnen, hernieuwbare energie of nieuwe ideeën op het gebied van sport en beweging om ons langer actief (en in leven) te houden. Eén van deze nieuwe uitvindingen is de elektrische fiets. Je hebt er misschien al weleens een door de straten zien rijden. De vraag is, zijn elektrische fietsen echt het overwegen waard?

Deze fiets wordt ook wel een ‘e-bike’, elektrofiets of gemaksfiets genoemd. Het is het bekendste groene vervoer van het afgelopen decennium. ‘Fietsen is al groen’, zou je kunnen zeggen, maar het is méér dan dat. Je kunt deze fietsen eigenlijk in plaats van normale fietsen als kleine scooters zien. E-bikes hebben oplaadbare batterijen en je kunt snelheden van 25 tot 45km/u met de fiets bereiken, dat veel sneller is dan je zelf zou kunnen fietsen. Door het gebruik van een e-bike kom je dus sneller en gemakkelijker op je bestemming aan. Kortom deze fietsen bieden goedkoop, energiezuinig en emissievrij transport, dat ook nog eens voordelen voor de gezondheid biedt.

Maar waarom is het nu zo’n goed idee om een e-bike te gaan gebruiken? In dit artikel bespreken we acht voordelen, die al je twijfels wegnemen en je aan het denken zetten om een e-bike te kopen… Bereid je maar voor op de beste rit van je leven!

1. Je krijgt wat hulp tijdens het fietsen

E-bikes hebben wat ze noemen ‘trapondersteuning’. Technisch gezien is er een apparaatje in de fiets geïntegreerd om de trapbeweging, die je maakt, een boost te geven. Dit kan de druk en de impact op je knieën en dijen verminderen. Zeg maar vaarwel tegen die vermoeiende ritten.

Er zijn ook e-bikes met een specifieke boosttechnologie, die je kunnen helpen om gemakkelijker heuvels en hellingen op te rijden waardoor een rit in bergachtig gebied makkelijker wordt. Mensen van alle leeftijden kunnen ongeacht hun gezondheid als ze een e-bike gebruiken probleemloos en veel langer blijven fietsen. Langere ritten betekenen meer uitzicht en meer mogelijkheden voor een pauze onderweg!

2. Snel en flexibel

zwarte-fiets

De technologie geeft je de extra kracht die je nodig hebt om met weinig moeite lange afstanden af te kunnen leggen. Met een E-bike mag je op het fietspad en op paden die vrij van ander verkeer zijn wat erg handig is als je in de stad woont omdat je zo je reistijd kunt verkorten. In steden ga je dit soort fietsen ook steeds vaker zien omdat overheden mensen aansporen hun auto vaker te laten staan.

Deze E-bikes zijn door de jaren heen steeds verder ontwikkeld en zien er nu bijna uit als een fiets met een normaal frame. Ook het gebrom is veel minder geworden. Profiteer van het compacte ontwerp en de duurzaamheid van een E-bike!

3. Verbeter je conditie

Volgens een onderzoek dat is uitgevoerd door wetenschappers aan de University of Basel is om de conditie te verbeteren het rijden op een E-bike net zo goed als gewoon fietsen. Hoewel je bij fietsen op een E-bike wel wat ondersteuning krijgt is het toch een oefening en daarom goed voor je gezondheid. Dit is zowel mentaal als fysiek. Als je meer van fitness houdt, zijn er ook aanpasbare fietsen te koop waarbij je de ondersteuning kunt uitzetten. Probeer voordat je een E-bike koopt de verschillende soorten te vergelijken.

4. Bespaar kosten

Als je een E-bike in plaats van bijvoorbeeld een scooter of een motorfiets gebruikt, bespaar je op de lange termijn geld. Benzine en diesel zijn in de meeste landen vrij prijzig en de prijsschommelingen kunnen ook grote gevolgen hebben voor je budget. Bij een E-bike kun je betaalbare batterijen kopen die 25 tot 45 kilometerlang meegaan. Dit is wel nadat ze volledig zijn opgeladen en de duur is natuurlijk ook afhankelijk van het ondersteuningsniveau dat je gebruikt.

5. E-bikes zijn de toekomst van het transport

fietsen

We hebben het allemaal wel gezien in sciencefictionfilms. Strakke en sexy voertuigen, die nooit oud worden of beschadigd raken. De elektrische fiets is ook hard op weg om deze reputatie te krijgen. Gezien het feit dat deze uitvinding in de loop van de tijd continu zal blijven verbeteren, kan dat alleen maar goeds beloven.

Veel landen in Zuidoost-Azië namen het voortouw bij het gebruik van e-bikes als duurzame manier van transport en met de voortdurende toename luchtvervuiling in de grote steden zul je de e-bikes in de toekomst alleen maar meer gaan zien.

6. Het is natuurvriendelijk

Klimaatverandering en de opwarming van de aarde zijn ernstige kwesties en we moeten allemaal onze verantwoordelijkheid nemen. We moeten allemaal een steentje bijdragen om onze stervende aarde te redden en eens kijken naar de manier waarop jij de aarde vervuilt, kan zeker helpen. E-bikes stoten per kilometer minder vervuiling uit dan motorfietsen en auto’s. Jij kunt dus door een e-bike te gebruiken in plaats van een auto, die op benzine of diesel rijdt, zeker helpen. Ze gebruiken energie met een gemiddeld vermogen van 100 tot 150 watt vergeleken met 15.000 of meer bij een auto. Hierdoor kan dit de luchtkwaliteit zeker verbeteren.

7. Er is een grote verscheidenheid aan ontwerpen

Met de moderne technologie is alles bijna mogelijk en naarmate de verkoopbaarheid van e-bikes toeneemt, produceren bedrijven een verscheidenheid aan ontwerpen, die aan jouw behoeften kunnen voldoen. Als er op dit moment nog niet de perfecte e-bike voor je te vinden is, kun je er vrij zeker van zijn dat er snel de fiets van je dromen tussen zal zitten.

8. Gemakkelijk om er een aan te schaffen (in sommige landen)

In de wetgeving van sommige landen worden e-bikes nog steeds als een normale fiets beschouwd, dus als je het registratieproces of het verkrijgen van kentekenplaten of het afsluiten van verzekeringen niet leuk vindt, kan een e-bike een goede keuze zijn. Je kunt een fietswinkel bij jouw in de buurt bezoeken en er vandaag nog een kopen of je kunt ze bij Amazon en andere online leveranciers kopen… zo gemakkelijk is dat!

Leave a Comment