Beginnen met fietsen kan een van de beste beslissingen zijn die je ooit hebt genomen, met als voordelen een betere gezondheid, geluk, relaties en nog veel meer.

We hebben de top 22 voordelen van fietsen op een rijtje gezet, die je meer dan genoeg redenen zouden moeten geven om te gaan fietsen.

1. Helpt je fit en gezond te worden

fietsen-zonsopgang

We beginnen met het voor de hand liggende, maar de gezondheidsvoordelen van fietsen zijn legio en het kan je helpen fit te worden. Je hoeft niet eens een in lycra geklede, eeuwige fietser te zijn om dit voordeel te benutten. Buiten of binnen fietsen, of zelfs gewoon naar je werk fietsen, kan je conditie enorm ten goede komen.

Uit een studie uit 2017 bleek dat woon-werkverkeer per fiets in verband wordt gebracht met een beter cardiovasculair functioneren en een lager risico op hart- en vaatziekten.

De studie zegt ook dat degenen die vaak fietsen of het integreren in hun fysieke activiteiten doorgaans fitter zijn dan mensen die andere fysieke activiteiten doen.

Het is ook een gemakkelijke manier om de richtlijnen voor lichamelijke activiteit te halen. De studie laat zien hoe 90 procent van de fietspendelaars en 80 procent van de gemengde fietspendelaars de richtlijnen voor lichaamsbeweging halen. Ter vergelijking: slechts 54 procent van de wandelende forenzen en ongeveer 50 procent van de gemengde forenzen halen de activiteitenrichtlijnen, aldus de studie.

Zorg er natuurlijk wel voor dat je een fiets van goede kwaliteit gebruikt, zoals die van BIKE24 bijvoorbeeld!

2. Verslaat ziekte

Is fietsen goed voor je? Ja! Vergeet appels, fietsen is de manier om de dokter op afstand te houden.

Matige lichaamsbeweging maakt de immuuncellen actiever, zodat ze klaar zijn om een infectie te bestrijden.

Volgens onderzoek van de Universiteit van North Carolina nemen mensen die vijf dagen per week 30 minuten fietsen ongeveer de helft minder ziektedagen op dan mensen die niet sporten.

3. Boost je blaasbalg

De longen werken aanzienlijk harder dan normaal als je fietst.

Over het algemeen verbruikt een volwassene die fietst 10 keer zoveel zuurstof als hij of zij nodig zou hebben om dezelfde tijd voor de TV te zitten.

Sterker nog, regelmatig fietsen helpt je hart- en vaatstelsel na verloop van tijd te versterken, waardoor je hart en longen efficiënter kunnen werken en meer zuurstof sneller daar krijgen waar het nodig is. Dit betekent dat je meer kunt sporten voor minder inspanning. Hoe goed klinkt dat?

4. Verhoogt je hersenkracht

brain GIF

Fietsen versterkt je grijze massa. Lichaamsbeweging stimuleert de groei van nieuwe verbindingen tussen cellen in corticale gebieden van de hersenen.

Een UCLA-studie toonde aan dat lichaamsbeweging het de hersenen gemakkelijker maakt om neuronale verbindingen te laten groeien. Dit helpt bij de algemene kracht van de hersenen, maar ook bij de hergroei van axonen op beschadigde cellen na een zenuwschade, zo bleek uit de studie.

Lichaamsbeweging kan ook de hersenfunctie op latere leeftijd helpen. Het verhoogt de bloedstroom en zuurstof naar de hersenen, wat receptoren fireserveert en regenereert, wat verklaart hoe lichaamsbeweging Alzheimer helpt afweren.

Een studie uit 2019 vond ook dat fietsen de uitvoerende functies verbeterde. Dit zijn de processen die planning, aandachtsfocus en observatie mogelijk maken, om er maar drie te noemen.

5. Helpt je darmen

Volgens deskundigen van de Universiteit van Bristol strekken de voordelen van fietsen zich uit tot je darmen.

Lichaamsbeweging helpt de tijd te verkorten die voedsel nodig heeft om door de dikke darm te gaan, waardoor er minder water in je lichaam wordt opgenomen en je een zachtere ontlasting krijgt, die gemakkelijker te passeren is.

Bovendien versnelt aërobe lichaamsbeweging je ademhaling en hartslag, wat helpt om de samentrekking van de darmspieren te stimuleren. Dit voorkomt niet alleen een opgeblazen gevoel, maar helpt je ook beschermen tegen darmkanker.

6. Het is goed voor je geestelijke gezondheid

Fietsen is een van de meest effectieve behandelingen van stress en in veel gevallen is bewezen dat het net zo effectief is als medicatie – zo niet effectiever.

7. Verbetert je seksleven

Lichamelijk actiever zijn verbetert je vasculaire gezondheid, wat als domino-effect heeft dat je seksdrift toeneemt.

Een studie van de Cornell University concludeerde ook dat mannelijke atleten de seksuele bekwaamheid hebben van mannen die twee tot vijf jaar jonger zijn.

Actief blijven kan ook de menopauze even lang uitstellen. Sommige vrouwen merken dat de menopauze het seksuele verlangen beïnvloedt, dus actief blijven kan een manier zijn om verminderde opwinding te voorkomen.

Uit onderzoek van de Harvard Universiteit bleek dat mannen boven de 50 die minstens drie uur per week fietsen 30% minder kans hebben op impotentie dan mannen die weinig bewegen.

8. Helpt bij zwangerschap

koppel-relatie-fietsen

Fietsen tijdens de zwangerschap kan jou en je trots goed van pas komen, zolang je het veilig doet natuurlijk.

Volgens onderzoek van de Universiteit van Michigan in de VS hebben aanstaande moeders die tijdens de zwangerschap regelmatig sporten een gemakkelijkere, minder gecompliceerde bevalling, herstellen ze sneller en hebben ze een beter humeur gedurende de negen maanden.

9. Geneest je hart

Studies van de Purdue Universiteit in de VS hebben aangetoond dat regelmatig fietsen je risico op hartziekten met 50% kan verminderen. En volgens de British Heart Foundation zouden elk jaar ongeveer 10.000 fatale hartaanvallen kunnen worden voorkomen als mensen zich fitter zouden houden.

Fietsen van slechts 20 mijl per week vermindert je risico op hartziekten tot minder dan de helft van dat van degenen die geen lichaamsbeweging nemen, aldus de stichting.

10. Maakt je gemotiveerd en helpt je omgaan met stress

Uit een onderzoek van de Universiteit van Bristol onder 200 mensen bleek dat werknemers die vóór het werk of tijdens de lunch sportten, beter met hun tijd en werkdruk konden omgaan. Het verhoogde ook hun motivatie en hun vermogen om met stress om te gaan.

De studie meldde ook dat werknemers die sportten hun interpersoonlijke prestaties beter vonden en het gemakkelijker vonden om hun werk op tijd af te ronden.

11. Kan kanker helpen voorkomen

Er is veel bewijs dat beweging nuttig is om kanker te voorkomen, maar sommige studies hebben aangetoond dat fietsen speciaal goed is om je cellen in orde te houden.

Uit een langetermijnstudie van Finse onderzoekers bleek dat mannen die minstens 30 minuten per dag matig sportten, de helft minder kans hadden om kanker te krijgen dan mannen die dat niet deden.

En wat was een van de gematigde vormen van lichaamsbeweging die ze aanhaalden? Fietsen naar het werk. Andere studies hebben aangetoond dat vrouwen die vaak fietsen hun risico op borstkanker met 34 procent verminderen.

12. Afvallen door fietsen

Fietsen is een geweldige manier om af te vallen. Het is efficiënt en in tegenstelling tot veel vormen van lichaamsbeweging kan het gemakkelijk in je dagelijks leven worden geïntegreerd.

Gewicht hoeft geen belemmering te zijn om te gaan fietsen en het is de moeite waard om gewichtsverlies voorzichtig aan te pakken. We hebben een uitgebreide gids samengesteld over hoe je veilig en effectief gewicht kunt verliezen door te fietsen.

13. Fietsen betekent snacken zonder schuldgevoel

Kevin James Eating GIF by TV Land

Je zoutinname verhogen is zelden het advies van je dokter, maar in de paar dagen voorafgaand aan een grote rit of sportief is dat precies wat je moet doen. Dit geeft je het perfecte excuus om te knabbelen op chips en ander zout voedsel dat je normaal gesproken zou vermijden.

Het natrium daarin helpt je lichaam te beschermen tegen hyponatriëmie, een aandoening die wordt veroorzaakt door te veel water drinken zonder voldoende natrium en die kan leiden tot desoriëntatie, ziekte en erger.

14. Het is goede familietijd

Fietsen is een activiteit die het hele gezin samen kan doen. Het kleinste kind kan in een kinderzitje of aanhangwagen klauteren.

Bovendien kan jouw fietsgewoonte de kiem leggen voor de volgende Tom Pidcock of Marianne Vos. Studies hebben uitgewezen, en dat is geen verrassing, dat kinderen worden beïnvloed door de bewegingskeuzes van hun ouders.

Simpel gezegd: als je kinderen je regelmatig zien fietsen, zullen ze het normaal vinden en waarschijnlijk je voorbeeld willen volgen.

Niet alleen kinderen kunnen meedoen. De NHS zegt dat fietsen goed is voor de gewrichten en er zijn genoeg fietsen die geschikt zijn voor ouderen, dus de grootouders kunnen ook meedoen.

15. Helpt bij creativiteit

Schrijvers, muzikanten, kunstenaars en allerlei andere professionals gebruiken lichaamsbeweging om mentale blokkades op te lossen en beslissingen te nemen, en de wetenschap ondersteunt deze aanpak.

Uit een studie bleek dat 25 minuten aërobe lichaamsbeweging ten minste één maatstaf voor creatief denken stimuleert. Dat is te danken aan de toevoer van zuurstof naar je grijze massa wanneer dat het belangrijkst is, waardoor je neuronen worden aangewakkerd en je ademruimte krijgt om een geïnspireerde zin, gitaarlick of penseelstreek te bedenken.

16. Meer vet verbranden

Sportfysiologen hebben ontdekt dat de stofwisselingssnelheid van het lichaam – de efficiëntie waarmee het calorieën en vet verbrandt – niet alleen tijdens het fietsen wordt verhoogd, maar ook nog enkele uren daarna.

Zelfs na 30 minuten fietsen kun je nog enkele uren na je stop een hogere hoeveelheid totale calorieën verbranden.

Naarmate je fitter wordt, zijn de voordelen groter. Een recent onderzoek toonde aan dat fietsers die snelle intervallen in hun rit verwerkten drieëneenhalf keer meer lichaamsvet verbrandden dan degenen die constant fietsten maar in een langzamer tempo.

17. Je wordt er (legaal) high van

fietsen

De ‘runner’s high’ is een sensatie na de inspanning van euforie en ontspanning. Ondanks de naam is deze high van toepassing op alle duursporters.

Om het idee te testen brachten neurologen van de Universiteit van Bonn endorfines in beeld in de hersenen van 10 vrijwilligers voor en na een twee uur durende cardio sessie met behulp van een techniek die positieve emissietomografie wordt genoemd.

Bij vergelijking van de scans voor en na het hardlopen vonden ze aanwijzingen voor meer binding van het gelukshormoon aan opiaten in de frontale en limbische gebieden van de hersenen – gebieden waarvan bekend is dat ze betrokken zijn bij emotionele verwerking en het omgaan met stress.

Er is een direct verband tussen gevoelens van welzijn en lichaamsbeweging, en voor het eerst bewijst dit onderzoek het fysiologische mechanisme daarachter.

18. Het maakt je gelukkig

Fietsen kan je gelukkig maken. Zelfs als je je ellendig voelt als je in het zadel stapt, zal het fietsen je opbeuren.

Elke lichte tot matige inspanning maakt natuurlijke endorfines vrij die stress tegengaan en je gelukkig maken.

Dat is waarschijnlijk de reden waarom vier keer meer huisartsen dan drie jaar geleden bewegingstherapie voorschrijven als hun meest gebruikelijke behandeling voor depressie.

Slechts drie sessies van 30 minuten per week kunnen voldoende zijn om mensen de oppepper te geven die ze nodig hebben.

19. Het kan vermoeidheid verlichten

Dit klinkt contra-intuïtief, maar als je je te moe voelt voor een ritje, kun je het beste gaan fietsen.

Lichamelijke activiteit gedurende zelfs maar een paar minuten is een verrassend effectieve wake-up call. Uit een overzicht van 12 studies over het verband tussen lichaamsbeweging en vermoeidheid, uitgevoerd tussen 1945 en 2005, bleek dat lichaamsbeweging het vermoeidheidsniveau direct verlaagt.

20. Maak vrienden

De sociale kant van het fietsen kan je net zo goed doen als de beweging en de gezondheidsvoordelen. Met een groeiend aantal inclusieve fietsclubs wordt het gemakkelijker om mensen te ontmoeten door te fietsen.

Onderzoekers van de Universiteit van Californië ontdekten dat gezelligheid het hormoon oxytocine vrijmaakt, dat de ‘fight or flight’-reactie buffert.

Uit een studie van de Harvard Medical School bleek dat degenen met de meeste vrienden het risico op vroegtijdig overlijden met meer dan 60 procent verminderen, door een verlaging van de bloeddruk en een sterker immuunsysteem.

De resultaten waren zo significant dat onderzoekers concludeerden dat het niet hebben van goede vrienden of kennissen even schadelijk is voor je gezondheid als roken of extra gewicht. Voeg daarbij het sportieve element van fietsen en je hebt een winnaar.

21. Helpt bij de slaap

slapen-koppel

Heuvelopgangen of een dagelijkse fietstocht helpen niet alleen bij je conditie, maar ook bij je slaap.

Een uur minder slaap per nacht kan leiden tot een piek in het hormoon cortisol, waardoor het moeilijker wordt om te slapen.

Lichaamsbeweging kan die onbalans herstellen en je op weg helpen naar een gezonde dosis slaap.

Er is natuurlijk het extra voordeel dat een goede nachtrust de prestaties op de fiets bevordert.

22. Je kunt de wereld verkennen

Ja, fietsen is goed voor je geest, je gezondheid en de planeet. Maar de kracht van twee wielen heeft nog een ander groot voordeel: het helpt je de wereld te verkennen.

Leave a Comment