Levende groene muren zuiveren de lucht, verlagen de omgevingstemperatuur en creëren een bepaald gevoel van welzijn. In dit artikel bespreken wij acht voordelen van het hebben van een verticale tuin. Ze zijn niet alleen om ecologische redenen belangrijk, maar ze bieden ook op economisch en maatschappelijk niveau vele voordelen.

Zoals de naam al doet vermoeden, is een levende muur letterlijk iets dat leeft. De exacte definitie voor deze bijzondere vorm van landbouw of stadslandschap is eigenlijk gewoon kunst. Ze hebben zelfs met succes meer waarde en een beter uiterlijk aan interieurs over de hele wereld toegevoegd. Een groene wand is het levende bewijs van een uitstekend ontwerp, een ruime plantenselectie, engineering en de verzorging van planten.

Een levende muur helpt om de lucht te zuiveren, de omgevingstemperatuur te verlagen, de temperatuur te reguleren en het bevordert ook de biodiversiteit in de stad. Levende muren zijn onderdeel van klimaatbestendig bouwen. Bovendien zijn werknemers op kantoor in een groene omgeving gelukkiger dan in een grijze omgeving. Omdat we de buitengewone voordelen van groene daken al hebben besproken, gaan we nu verder in op de binnenruimtes. Laten we eens de acht grootste voordelen van een levende groene muur bekijken.

1. Groene muren verhogen het gevoel van welzijn

groene-gevel

Bron: Mobilane

Dit is een direct gevolg van het eerste voordeel. Een schonere lucht leidt niet alleen tot minder gezondheidsklachten zoals hoofdpijn en luchtwegirritaties, maar ook tot meer focus en aandacht. Klachten zoals geïrriteerde ogen, hoofdpijn, keelpijn en vermoeidheid zullen echt verminderen. In kantoren waar veel groen aanwezig is, is er een merkbare afname van het ziekteverzuim.

2. Een levende muur verlaagt de omgevingstemperatuur

Planten absorberen zonlicht. 50% van het zonlicht wordt geabsorbeerd en 30% wordt gereflecteerd. Dit zorgt in de zomer voor een koeler en aangenamer klimaat. Voor het klimaat binnen betekent dit ook dat er 33% minder airconditioning nodig is en dat betekent meer energie besparen.

3. Groene muren verminderen stress

Wonen en werken in een groene omgeving heeft een positief effect op het welzijn van mensen. Groene kantoren stimuleren ontspanning door stress te verminderen. De bloeddruk, de activiteit van het hart, de spierspanning en de hersenactiviteit kunnen allemaal worden verbeterd door slechts 3 tot 5 minuten naar planten te kijken.

4. Verticale tuinen verhogen de productiviteit

groene-gevel-zijkant-groot

Bron: Mobilane

Direct gekoppeld aan het gevoel van welzijn, verbeteren positieve stemmingen ook het uitvoeren van en een efficiëntere besluitvorming over complexe taken. Blootstelling aan planten resulteert ook in vaker logisch redeneren en het vaker gebruiken van innovatieve benaderingen. Een groene werkplek kan de productiviteit flink verhogen. Planten hebben ook een positief effect op de tevredenheid van medewerkers.

5. Groene ruimtes stimuleren een langere verblijftijd

De werknemers van het bedrijf zijn niet de enigen die hiervan profiteren. Groene muren genereren ook positieve effecten voor mensen, die daar niet wonen of veel tijd doorbrengen zoals bijvoorbeeld klanten van een winkel of een restaurant. Ze kunnen al van de voordelen profiteren door de beslissing te nemen om tijd in die specifieke ruimte door te brengen. Als mensen zich prettig voelen, zullen ze langer in die ruimte blijven en zal de algehele tevredenheid van klanten verbeteren.

6. Groene muren voegen waarde toe aan het merk

De natuurlijke en duurzame uitstraling, gecombineerd met een verlaging van de energiekosten, betekent een waardestijging van het pand. Onderzoeken hebben aangetoond dat het pand, waarin een bedrijf is gevestigd, kan worden gezien als een symbool van zijn ecologische en sociale prestaties en voor sollicitanten aantrekkelijk kan zijn.

7. Meer sociale interactie, minder vandalisme

groene-muur-planten

Werken of wonen in een groene omgeving brengt mensen samen. Het is aangetoond dat met name kleine perkjes groen een positief effect op de sociale cohesie in de wijk heeft. Gebieden met meer groen hebben daarom minder last van agressie, geweld en vandalisme.

8. Levende muren bieden een krachtige ‘helende omgeving’

Groen bevordert een sneller herstel van patiënten, wat bijvoorbeeld resulteert in een kortere ziekenhuisopname. Een persoon heeft in een groene omgeving een hogere pijngrens. Dit krachtige effect wordt ook wel een ‘helende omgeving’ genoemd. Door simpelweg te kijken naar omgevingen die bestaan uit groene planten, bloemen en/of water, wordt het herstel aanzienlijk bevorderd en de stress bij patiënten verminderd. Er zijn maar een paar minuten nodig om dit effect te stimuleren.

Leave a Comment