Haarden zijn favoriete plekken, die de meeste kopers bij het zoeken naar een nieuw huis als een pluspunt beschouwen. Deze comfortabele gemakken voegen zowel binnen als buiten een extra vleugje architectonische grandeur aan een huis toe. Er zijn tal van grote voordelen aan het hebben van een haard in jouw huis en hier zijn er slechts zeven.

1. Gezelligheid

Geen enkele andere vorm van verwarming biedt het soort behaaglijke warmte dat je van een vuur kunt krijgen. Of je nu een haard, een houthaard of een gashaard hebt, je kunt het vuur zien dansen terwijl de koude van buiten wegsmelt. Haarden met knetterende vlammen bieden een vrolijke plek om met familie en vrienden te verzamelen, om in een favoriete stoel te nestelen en een goed boek te lezen en om van talloze andere favoriete activiteiten binnen te genieten.

2. Een romantische plek

Zittend voor een vuur en misschien aan een wijntje nippen met de persoon van wie je houdt, kan heel romantisch zijn. Weinig plekken in het huis bieden zoals een haard een onmiddellijk potentieel van een dromerige ontsnapping. Ouders, die moeite hebben om een oppas te vinden, kunnen genieten van een romantische sfeer bij de haard, zonder ergens heen te hoeven gaan.

3. Warmte als de elektriciteit uitvalt

two people sitting in front of fireplace

Wanneer de ergste vormen van winterstormen toeslaan, valt de elektriciteit vaak uit. Als je een haard hebt, kun je je nog steeds verwarmen en het geeft ook licht. Mensen zonder haarden hebben het ijskoud en moeten op het energiebedrijf wachten, totdat die de elektriciteitsvoorziening heeft hersteld.

4. Ecologische manier van verwarmen

De houtgestookte apparaten van tegenwoordig zijn ongelooflijk efficiënt en produceren veel warmte om jouw huis te verwarmen en dit betekent dat je minder van de fossiele energievoorziening hoeft te gebruiken. Sommige van de nieuwste modellen maken het zelfs mogelijk om met behulp van een bestaand kanaalwerk de warmte van het apparaat door het hele huis te verspreiden. Wanneer je hout verbrandt, gebruik je bovendien een bron met een koolstofvrije voetafdruk. Sommige hoogwaardige houtgestookte apparaten produceren zo weinig uitstoot, dat ze in aanmerking komen als rookloze warmtebronnen. Hout is in tegenstelling tot fossiele brandstoffen een duurzame energiebron.

5. Verlaging van de energiekosten

tilt-shift lens photography of fire ember

Omdat de elektriciteitskosten maar blijven stijgen, worden haarden een populaire primaire verwarmingsbron. Het kost minder geld om brandhout voor jouw efficiënte houtgestookte apparaat te kopen dan om jouw huis met apparaten, die afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen, te verwarmen.

6. Onafhankelijkheid van energie

Haarden bieden de mogelijkheid om minder afhankelijk te zijn van nutsbedrijven. Je kunt vanwege de verschillende opties en hoe je brandhout kunt verkrijgen de verantwoordelijkheid over jouw eigen brandstofbron nemen, inclusief hoeveel je hiervoor betaalt. Als je in een bosrijk gebied woont, heb je misschien zelfs een eindeloze voorraad gratis brandhout.

Hoe geweldig haarden ook zijn, ze kunnen ook brandgevaarlijk zijn. Een belangrijke veiligheidsmaatregel is om de schoorsteen elk jaar te laten reinigen en door een professionele schoorsteenveger te laten inspecteren.

Leave a Comment