Het plaatsen van een houten hek of een houten schutting is in Nederland tegenwoordig één van de meest geliefde en veel gebruikte manieren om een gebied af te schermen. Het symboliseert het Nederlandse erfgoed, want zelfs vroeger al maakten de mensen een schutting of een hek van tuinhout om zo hun schuren, huizen en boerderijen te kunnen beschermen. Het gebruik van hout biedt vele fantastische voordelen.

De 5 belangrijkste redenen om een houten hek of een schutting te plaatsen zijn:

1. Milieuvriendelijk

Eén van de vele voordelen van een houten hek is dat het, in vergelijking met hekken die zijn gemaakt van PVC en aluminium, vriendelijk is voor het milieu. Hout is een natuurlijk materiaal dat synergetisch groeit. Bomen, die worden gebruikt voor het maken van houten hekken of schuttingen, kunnen op grote schaal worden gekweekt en oude stukken hout van schuttingen of hekken kunnen worden weggegooid zonder het milieu te schaden.

2. Makkelijk op te zetten

houten-schutting-bloemen

In tegenstelling tot andere soorten hekken of schuttingen van bijvoorbeeld PVC en smeedijzer kan een houten hek heel eenvoudig worden neergezet. Als de hoogte of de lengte moet worden aangepast kan dat, zelfs nadat de basis al is geplaatst, nog worden gedaan. Palen en panelen van metaal of plastic hebben een standaard maat, wat betekent dat hun hoogte meestal niet eenvoudig aan te passen is.

Bovendien is het ook heel eenvoudig om de hekwerk panelen aan de houten palen vast te maken. Het installatieproces van een metalen hekwerk is veel ingewikkelder en vereist ook speciaal gereedschap of hulpmiddelen. Bovendien kunnen houten palen eenvoudig worden verplaatst als de afstand tussen de twee palen toch niet juist blijkt te zijn.

3. Ziet er mooi uit

Een houten hek verhoogt ook de esthetische waarde van woningen. De houten hekken of schuttingen kunnen door het te beitsen of te verven mooi worden gemaakt. Je kunt hiervoor waterbestendige verf en beits gebruiken, die je bij de bouwmarkt of in verfwinkels kunt kopen. Huiseigenaren hebben zo de mogelijkheid om hun favoriete kleuren verf of tinten beits te kiezen. Bovendien kunnen de houten palen regelmatig worden geverfd om het uiterlijk van het hek te veranderen en om te voorkomen dat ze er vervallen of versleten uit gaan zien.

4. Betaalbaar

geld-investeren

In vergelijking met veel ander hekwerken zijn de houten hekken goedkoop. De materialen voor het maken van een houten omheining kosten aanzienlijk minder dan bijvoorbeeld het metaal dat je nodig hebt voor het maken van een metalen hek. Wanneer de houten palen, panelen of planken moeten worden vervangen, kan een huiseigenaar gemakkelijk in plaats van het hele hek in één keer te moeten verwijderen verschillende delen vervangen.

Veel van de reparaties of zelfs het vervangen van houten hekken kan door de huiseigenaar zelf worden gedaan en door het gebruik van goedkope materialen en het hergebruik van bijvoorbeeld spijkers zijn de kosten veel lager. De aanschaf is dus veel goedkoper en het onderhoud veel gemakkelijker uit te voeren.

5. Verscheidenheid

Omheiningen, die zijn gemaakt van hout, zijn verkrijgbaar in een breed scala aan indrukwekkende ontwerpen waaruit men kan kiezen. Opvallende ontwerpen omvatten de gevlochten schutting, de composiet schutting, de raster schutting, een panelen schutting, boog schuttingen en schuttingen met een poort. Er zijn bovendien allerlei soorten afdekmaterialen, die kunnen worden gekocht voor op de houten palen. Je kunt dan denken aan normale houten afdekkappen maar ook aan koperen afdekkappen of afdekkappen met solarlampen, zodat je ‘s avonds een verbluffende verlichting op je schutting of hek hebt.

Check Houthandel Online voor de beste houtmaterialen.

Leave a Comment