Kunststof raamkozijnen vind je tegenwoordig overal. In de afgelopen twintig jaar zijn kunststof raam- en deurkozijnen heel gangbaar op de vervangingsmarkt geworden. Wat maakt kunststof ramen zo bijzonder? PVC- en UVPC-raamkozijnen zijn vrijwel tochtvrij en probleemloos, vereisen tijdens hun levensduur minimaal onderhoud en je kunt er zeker van zijn dat je je raamkozijnen nooit meer hoeft te schilderen.

Wat is het verschil tussen PVC en UPVC?

PVC (polyvinylchloride) is een synthetisch plastic polymeer, dat chemisch wordt gemaakt. Vinyl wordt meestal in stijve en flexibele vormen gemaakt. Om het flexibel te maken, worden er weekmakers aan de samenstelling toegevoegd. De ‘U’ in UPVC staat voor ‘unplasticized’ ofwel ongeplastificeerd. Hoewel ze gewoonlijk PVC-raamkozijnen worden genoemd, zijn de meeste kunststof raamkozijnen in feite van UPVC gemaakt. UPVC is niet zo flexibel, weerbestendig en brandwerend en het verslechtert, vervormt of verkleurt niet zo snel als gewoon PVC. Het is ook niet zo giftig of gevaarlijk voor het milieu als geplastificeerd vinyl.

Je kunt de voordelen van UPVC in op maat gemaakte raamconstructies zien. Maar waarom zou je voor kunststof raamkozijnen kiezen als je ook de keuze uit andere materialen hebt?

Nieuwe ramen worden meestal met kunststof kozijnen, deurstijlen, contramallen en kunststof bekleding geïnstalleerd.

1. Kunststof raamkozijnen zijn goedkoper

kunstof-raamkozijn-wit

Credits: Selectwindows.nl

Een ding dat van grote invloed zal zijn op het soort ramen dat je krijgt, is de prijs. Kunststof raamkozijnen zijn in vergelijking met vergelijkbare aluminium of houten raamkozijnen relatief goedkoop. Ramen met houten kozijnen zijn over het algemeen ongeveer 20% -30% duurder dan kunststof kozijnen en aluminium kozijnen zijn ongeveer 30% duurder. Ze zijn een veilige investering om de waarde van een onroerend goed te verhogen en ook te behouden.

2. Kunststof raamkozijnen zijn gemakkelijk te onderhouden

Eén van de grootste voordelen van deze raamkozijnen is, dat ze weinig aandacht vragen. Kunststof raamkozijnen kunnen over het algemeen met water en wat afwasmiddel worden gereinigd en vereisen geen speciale kennis of unieke schoonmaakproducten.

3. Kunststof raamkozijnen gaan langer mee

kunstof-raamkozijn-zwart

Credits: Selectwindows.nl

Kunststof raamkozijnen zijn, in tegenstelling tot houten raamkozijnen, duurzaam en rotten niet. Na verloop van tijd kan hout kromtrekken, desintegreren en eenvoudig uit elkaar vallen. Kunststof raamkozijnen hebben een bijzonder lange levensduur en een hoge weerstand tegen vervorming. Ze kunnen ook in verschillende kleuren worden vervaardigd. Houten raamkozijnen daarentegen moeten om de 5 jaar worden geschraapt of geschuurd en opnieuw geverfd. Geavanceerd kunststof is extreem goed bestand tegen weersomstandigheden en zal gedurende zijn levensduur niet vergelen of van kleur veranderen.

4. Kunststof raamkozijnen zijn energiezuiniger

Een kunststof schuifdeur of raamkozijn is, in vergelijking met aluminium of houten kozijnen, energiezuinig. Ze hebben betere isolatiewaarden en kunnen de energie- en verwarmingskosten verlagen. Kunststof raamkozijnen bieden betere prestaties en energie-efficiëntie van jouw geïsoleerde afgedichte units. Deze raamkozijnen zijn ook geschikt voor het plaatsen van roosters.

5. Kunststof raamkozijnen hebben betere garanties

zwarte-raamkozijnen-buitenkant

Credits: Selectwindows.nl

Gewoonlijk bieden de meeste fabrikanten 25 jaar garantie op kunststof raamkozijnen. Dit is ongeveer de levensverwachting van kunststof en je zult na 25 jaar wel de kunststof raamkozijnen moeten vervangen.

Leave a Comment