De meningen zijn verdeeld over de (on)gezondheid van de elektrische sigaret. Sommigen vinden het een goed alternatief om proberen te stoppen met roken. Anderen willen alleen het genot van de elektrische sigaret zonder de kankerverwekkende stoffen. De tegenpartij zegt dat het wel een stuk minder belastend voor het lichaam is dan traditioneel roken, maar nog altijd niet onschadelijk genoeg. Nicotine is gewoon slecht voor hart- en bloedvaten en werkt verslavend. Tijd om de voor- en nadelen eens beter te bekijken. Damp-e heeft het voor je op een rijtje gezet.

Minder schadelijke stoffen

roken

De elektrische sigaret bevat veel minder schadelijke stoffen. Bij het roken van de gewone sigaret inhaleer je de rook met daarin teer, nicotine, aceton, fosfor en andere giftige verbrandingsproducten. Bij het inhaleren van de elektrische sigaret komt alleen de waterdamp van de vloeistof en eventueel nicotine vrij. Er is wel een verschil tussen het inhaleren van damp van olie ten opzichte van damp van de e-liquids. Volgens Damp-e blijkt uit onderzoeken dat het inhaleren van oliedampen een stuk schadelijker is dan de waterdamp van de vloeistoffen geleverd door erkende bedrijven. Verder kun je de hoeveelheid nicotine zelf bepalen. Een prima manier om stoppen met roken te ondersteunen, zonder dat je de handeling van het roken zelf hoeft te missen. Het meeroken met een elektrische sigaret is een stuk minder schadelijk en storend voor de omgeving en er zijn geen gele vingers en tanden meer noch de typische tabaksgeur. Het type elektrische sigaret kan helemaal aan jouw eigen wensen worden aangepast en wanneer er producten van erkende leveranciers gebruikt worden zijn ze zeker veilig. Elektrische sigaretten zijn compact, makkelijk in gebruik en een stuk goedkoper dan gewone sigaretten.

De nadelen

De nadelen die uit onderzoek spreken heeft Damp-e ook voor je op een rijtje gezet. Zo zou er een verhoogde kans op hart- en vaatziekten zijn, is de kans op de typische longaandoeningen van rokers wel een stuk minder maar de complicaties die kunnen voorkomen bij longaandoeningen niet. Verschillende longartsen spreken daarom hun bezorgdheid uit over het veelvuldig gebruik van de elektrische sigaret. Er is nog te weinig tijd verstreken ten aanzien van het gebruik van elektrische sigaretten om alle gevolgen te kunnen overzien. Verder zou het dampen niet dezelfde voldoening geven als het echte roken en als je geen roker bent, heeft het dampen geen voordeel voor de gebruiker terwijl er wel giftige stoffen in de liquids kunnen zitten, namelijk de nicotine. Voor jongeren zouden de smaakjes in de e-liquids, al dan niet met nicotine, aanleiding kunnen zijn om te gaan dampen. Op deze manier zou de elektrische sigaret een opstapje kunnen vormen naar het traditionele roken. Bewijzen hiervoor zijn er nog niet maar het risico wordt als reëel gezien.

Afbouwen van nicotine

roken-damp

De elektrische sigaret is een omstreden product met voor -en tegenstanders maar het is een feit: ze zijn een stuk minder schadelijk voor de longen en de rest van het lichaam dan de traditionele sigaret. Wil je je rookgedrag veranderen dan kan dampen met de elektrische sigaret een prima alternatief zijn om minder schadelijke stoffen in te ademen. Wanneer je ook nog langzaam het nicotinegebruik afbouwt kun je jezelf straks een blije ex-roker noemen, al dan niet dampend. En of er helemaal geen gevaren aan verbonden zijn: de tijd zal het leren.

Leave a Comment