De keukenstijl, die we in dit blog gaan bespreken, is een keuken in U-vorm. U-vormige keukens worden ook weleens C-vormige keukens genoemd. De opstelling van de werkbladen in de keuken varieert afhankelijk van de vorm en de grootte van de indeling van de keuken, maar met een paar slimme oplossingen kun je ook het maximale uit je kleine keuken in U-vorm halen.

Een keuken in U-vorm is zo ontworpen dat er drie met elkaar verbonden muren met kasten zijn, samen met een open en een vrij uiteinde voor de ingang. In een zeer kleine of smalle U-vormige keuken, geven de tegenoverliggende kasten het uiterlijk van een kombuis of gang keukenindeling, omdat de uiteinden aan één kant gesloten zijn!

Een U-vormige keukenindeling is de beste keuze voor de keuken van een groter huis en is ideaal om de toegang van je gasten en gezinsleden te vergemakkelijken terwijl je de maaltijden bereidt of kookt.

Het is net als al het andere, ook een keuken in U-vorm heeft zijn eigen voor- en nadelen! Dus voordat je je keuze maakt voor het ontwerp van je keuken, moet je de volgende punten doornemen.


Voordelen van een U-vormige keukenindeling

luxe-keuken-marmer-u-vorm


1. Geweldig voor een groot gezin

Een keuken in U-vorm is efficiënt voor grote of middelgrote keukens. Het kan ook voldoende toegang bieden om in een aparte ruimte te werken als je een groter gezin moet huisvesten.

2. Goed georganiseerd

Driezijdige werkbladen kunnen de keuken gemakkelijk in meerdere werkplekken verdelen.

3. Vrije verkeersstroom

Verstoring van de werkzones wordt geminimaliseerd. De afstand tussen de gootsteen, het fornuis en de koelkast wordt verminderd, wat een vlottere werkstroom mogelijk maakt. Je gasten/gezin kunnen er makkelijk doorheen lopen zonder je (koken) in de weg te zitten.

4. Veel aanrechtruimte

Er worden drie muren voor de aanrechtruimte gebruikt, die gemakkelijk een eethoek kan creëren als in open verbinding staat met de rest van het huis.

Je hebt geen kookeiland of een extra aanrecht nodig om te koken, want er is voldoende ruimte om vrij in de keuken te kunnen werken.

5. Flexibele keukenindeling

Deze indeling werkt goed voor de keukens, die tussen 3 en 5,50 meter breed zijn.


Nadelen van een U-vormige keukenopstelling

u-vorm-keuken


1. Vereist een open keukenopstelling

Als iemand geen grote hoeveelheid vloeroppervlak heeft, raakt het overbelast en, nog erger, als er een keukeneiland is!

2. Maak de werkdriehoek groter

Een keuken in U-vorm kan, afhankelijk van de hoeveelheid ruimte tussen de werkbladen, de werkdriehoek verstoren!

3. Niet geschikt voor grotere keukens zonder keukeneiland

Als je een zeer grote keuken hebt, kun je de werkdriehoek van de keuken behouden door een keukeneiland te maken. Dit heb je nodig voor gemakkelijke werklengtes en werkstroom om de werkgebieden gemakkelijk en dicht bij elkaar te houden!

4. Niet efficiënt voor keukens met kleinere afmetingen

De keuken moet minimaal 3 meter breed zijn, met voldoende ruimte voor werkplekken en minimaal 1 meter breedte voor elk aanrecht of platform om een gemakkelijke toegang te maken. 

5. Hoekonderkasten kunnen moeilijk toegankelijk zijn

Ze zijn moeilijker te bereiken, tenzij je accessoires gebruikt om de functionaliteit te verbeteren!

Ik hoop dat deze bovenstaande punten je zullen helpen bij het kiezen van een keuken in U-vorm! Deel je ervaringen met deze keukenopstelling! Als deze keuken in U-vorm niet in jouw criteria past, lees dan de andere informatie over de verschillende keukenindelingen.

Leave a Comment