Hoewel kurkvloeren al vele decennia bestaan, zijn ze onlangs weer op een belangrijke manier in de mode geraakt vanwege het feit dat het een ‘groene’ hernieuwbare hulpbron is. Een kurkvloer kan worden gebruikt zonder de schuldgevoelens, die gepaard gaan met het gebruik van fijn hardhout uit oude aangroei, bossen of tropische regenwouden.

Wat is een kurkvloer?

kurkvloer-licht

Kurk is afkomstig van de schors van de kurkeik en wordt periodiek van levende bomen in plantages geoogst, die voor commerciële doeleinden worden aangeplant. Kurk is daarom een volledig natuurlijk, terugkerend en gemakkelijk aan te vullen materiaal. Om vloerproducten te maken, wordt kurk vermalen, samengeperst en gevormd tot platen, die met harsen zijn verbonden. Dit is dus een stuk natuurlijker dan laminaat.

Kurk is ook biologisch afbreekbaar en zal aan het einde van zijn levenscyclus in het milieu worden afgebroken.

Kurkvloeren hebben vele natuurlijke voordelen en de trendy populariteit ervan heeft ertoe geleid dat bijna overal in huis kurk kan worden gelegd. Maar deze vloerbedekking is niet zo duurzaam als sommige andere vloermaterialen en is onderhevig aan verschillende vormen van slijtage. Het is belangrijk om de onderliggende kenmerken van kurk te begrijpen om een weloverwogen beslissing te kunnen nemen over het gebruik ervan in een specifieke ruimte.

Kosten van een kurkvloer

De kosten voor vloerplanken of -tegels van kurk kunnen oplopen van € 2 tot € 12 per vierkante meter, afhankelijk van de dikte van het materiaal, de kwaliteit van de kurk en de kwaliteit van de afwerking. Het professioneel laten leggen is met € 1 tot € 2 per m² redelijk goedkoop. Landelijk bedragen de gemiddelde kosten voor het bedekken van een kamer van 30 vierkante meter met een kurkvloer ongeveer € 900. Dit is vergelijkbaar met wat een bamboevloer kost en iets minder dan de meeste hardhouten vloeren. Maar in tegenstelling tot hardhout of bamboe is het laten leggen van een kurkvloer een vrij eenvoudig doe-het-zelf project, waardoor veel huiseigenaren kunnen besparen op de kosten voor het leggen door een professional.

Onderhoud en reparatie

kurkvloer

Wanneer een kurkvloer correct wordt gelegd met meerdere lagen van een kwaliteits sealer, die op het oppervlak zijn aangebracht, is een kurkvloer relatief eenvoudig te onderhouden. Het vereist alleen regelmatig vegen of stofzuigen om kleine gruis- en vuildeeltjes te verwijderen en af en toe vochtig dweilen. Maar het is wel belangrijk dat gemorste vloeistoffen onmiddellijk worden opgeruimd om vlekken te voorkomen. Het afwerkingsproces omvat het verzegelen van kurk om een onzichtbare barrière over het oppervlak te creëren en dit biedt enige bescherming tegen watervlekken en beschadigingen. De seallaag moet periodiek worden vernieuwd. De seallaag is echter niet perfect en als een kamer onder water staat, kan de kurkvloer kromtrekken en verkleuren. Een hoge luchtvochtigheid kan er ook voor zorgen dat de kurk omkrult of opzwelt, wat ertoe kan leiden dat de tegels eruit springen of planken gaan knikken.

Krassen van de nagels van katten en honden zijn wel bijzonder probleem bij een kurkvloer. Het knippen van hun nagels kan hierbij helpen, maar huisdieren beschadigen steevast een kurkvloer. Als je zeer zware apparaten of meubelstukken hebt, kunnen deze soms permanente groeven in het materiaal veroorzaken. Dit kan enigszins worden gecompenseerd door meubelonderzetters te gebruiken en grotere stukken op vlakke houten planken of andere ondersteunende stukken te plaatsen.

Als er elke dag direct zonlicht op een kurkvloer valt, kan er verkleuring optreden en kan een stukje van de vloer een andere tint krijgen dan de omliggende gebieden. Dit kan worden voorkomen door zonlicht met gordijnen of jaloezieën te blokkeren, maar het vereist wel constante waakzaamheid en zorg.

Eén van de beste dingen van een kurkvloer is dat je het oppervlak periodiek kunt overspuiten, net als bij hardhout, om het een frisse nieuwe look te geven. Dit omvat het schuren van de massieve kurken tegels of planken tot voorbij het punt van eventuele onvolkomenheden en vervolgens kleuren en/of het opnieuw aanbrengen van een aflaklaag. Dit kan meerdere keren worden gedaan, afhankelijk van de dikte van het materiaal. Opnieuw lakken is echter niet mogelijk op samengestelde kurkvloeren, waar de kurklaag aan het oppervlak relatief dun is.

Ontwerp

Een traditionele kurkvloer heeft een warme, natuurlijke uitstraling, die het beste werkt in ruimtes met een informele inrichting. Nieuwere fabricagetechnieken hebben echter kurkvloeren gemaakt, die sterk op hardhout, marmer of zelfs beton lijken. De huidige kurkvloeren kunnen nu bijna overal worden gebruikt, mits ze goed afgesloten worden gehouden. Net als bij vinyltegels, kan een ervaren legger bijna grenzeloze looks creëren door verschillende kleuren te gebruiken om aangepaste ontwerpen te maken. Houd er rekening mee dat een kurkvloer uiteindelijk door kleine krasjes en deukjes slijtage zal vertonen en ze zijn het meest geschikt voor ruimtes waar deze antieke patina welkom zal zijn.

Leggen van een kurkvloer

kurkvloer-woonkamer

Kurkvloeren zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, gemaakt van plakjes kurk of van gegranuleerde kurkkorrels gemengd met harsbinders. Het vloermateriaal kan massief kurk over de gehele dikte zijn of gelamineerd rond een vezelplaatkern. De traditionele kurkvloer bestaat uit massieve kurktegels, die net zoals vinyltegels worden gelegd met lijmtoepassingen op de vloer worden aangebracht. Een andere nieuwere vorm van kurkvloeren zijn gelamineerde planken, die bestaan uit een onderlaag van samengeperste kurk, vervolgens een kern van vezelplaat met gemiddelde dichtheid (MDF) of vezelplaat met hoge dichtheid en vervolgens een toplaag van kurk van topkwaliteit. Kurkplanken worden meestal gemonteerd met vergrendelingsranden voor een zwevende vloerinstallatie, vergelijkbaar met hoe laminaatvloeren of luxe vinylplanken worden geïnstalleerd. Zwevende vloeren worden meestal over een dunne onderlaag van schuimrubber gelegd.

Als de kurkvloer niet is afgewerkt, is de laatste stap om de geïnstalleerde vloer te coaten met meerdere lagen sealer.

Het leggen van een kurkvloer is een relatief eenvoudig doe-het-zelf project, waarbij een kurkvloer ten opzichte van massief hardhouten of bamboevloeren het voordeel heeft, omdat die beide lastig kunnen zijn voor doe-het-zelvers.

Comfort en gemak

Eén van de beste dingen van kurk is hoe zacht en soepel het onder je voeten aanvoelt. Hierdoor is kurk populair in ruimtes waar je lang zult staan, zoals bijvoorbeeld keukens. Het zachte oppervlak kan ook helpen wanneer iemand per ongeluk struikelt of valt, waardoor het een uitstekende keuze is voor kinderkamers en voor kamers van oudere bewoners.

Kurk bevat een wasachtige substantie, die suberin wordt genoemd. Dit materiaal heeft de eigenschap om klein ongedierte en insecten van nature af te weren. Dit maakt een kurkvloer bestand tegen de groei van deze organismen en kan het bijdragen aan de gezondheid van een omgeving.

Binnenin bestaat kurk uit miljoenen kleine met lucht gevulde kamers, die fungeren als barrières tegen geluidsoverdracht en elke kamer effectief isoleren. Dezelfde eigenschap helpt kurkvloeren je geld te besparen op verwarmings- en koelingskosten.

Kurk versus bamboe

kurkvloer-modern

Heel vaak wordt een kurkvloer gekozen omdat het in tegenstelling tot hardhout een hernieuwbare hulpbron is waarvoor geen bomen hoeven te worden gekapt. Als deze eigenschap belangrijk voor je is, is bamboe een ander vloermateriaal om te overwegen. Bamboe wordt gemaakt van de vezels van de bamboegrasplant, die blijft groeien nadat de stengels zijn doorgesneden. Hoewel bamboevloeren er anders uitzien dan kurk, zijn beide materialen herkenbaar anders dan hardhouten vloeren en geven beide jouw vloer een unieke uitstraling. Het belangrijkste voordeel dat bamboe ten opzichte van kurk heeft, is dat het een veel harder materiaal is, waardoor het beter bestand is tegen krassen en deuken. Maar bamboe zal niet het zachte veerkrachtige gevoel onder de voeten geven, dat wordt geboden door kurk, noch heeft het de geluids- en thermische isolatie-eigenschappen van kurk.

Is een kurkvloer geschikt voor jou?

Kurk is een goede keuze als je op zoek bent naar een warm, aantrekkelijk vloermateriaal met een comfortabele, informele uitstraling. Het is niet het juiste vloermateriaal als je op een perfect smetteloze vloer staat, aangezien kurk een ietwat zacht materiaal is dat na verloop van tijd een patina van slijtage krijgt.

Leave a Comment