Het leasen van een auto zie je steeds vaker. Je hoeft niet meer een auto via een werkgever te leasen, je kan ook particulier een auto leasen. Een leaseauto is niks meer en niks minder dan een auto die door middel van lease ter beschikking wordt gesteld. Je mag de auto gebruiken, maar de auto blijft eigendom van de leasemaatschappij. Daarnaast zorgt de leasemaatschappij ook vaak voor de grote beurt en betaalt de kosten daarvoor. Leasen van een auto lijkt dus heel voordelig, maar er zijn ook nadelen. Waarom zou je kiezen voor een auto van de zaak – een auto lease via je werkgever – of om een auto particulier te leasen? We zetten alle voor- en nadelen voor je op een rij.

De voordelen van een lease auto

audi-auto-rijden

Een leaseauto heeft veel voordelen. Zo is voor bedrijven een  leaseauto fiscaal gezien aantrekkelijk. Daarnaast zijn de kosten voor grootschalig onderhoud niet voor jezelf maar voor de leasemaatschappij. Ook weet je precies van te voren wat je kwijt bent per maand aan de auto. Uitgezonderd de benzine natuurlijk. Je hoeft zelf niks te regelen, de leasemaatschappij ontzorgt je. Zo ben je bijvoorbeeld all risk verzekerd. Als laatste heb je aan het einde van de contractperiode de mogelijkheid om een nieuw contract aan te gaan en dus de mogelijkheid om een nieuwe auto uit te kiezen.

De nadelen van een leaseauto

Er zijn ook nadelen verbonden aan een leaseauto van een leasemaatschappij zoals Shortlease. Zo kunnen de kosten van een leaseauto hoog oplopen als je meer kilometers rijdt dan afgesproken. Je moet daarover extra betalen. Daarnaast moet je een kilometerregistratie bijhouden. Hoewel dat op veel verschillende manieren kan, kost het wel tijd. Andere nadelen zijn dat je geen no-claim opbouwt en dat onderhoud soms lastig te plannen is.

elektrische-auto-tesla

Een auto van de zaak

Zoals gezegd kan je kiezen voor een auto privé leasen of via een werkgever. Wanneer je via jouw werkgever een leaseauto krijgt dan heb je ook te maken krijgen met fiscale bijtelling. Wanneer je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt in de leaseauto wordt de auto belast en moet er bijtelling betaald worden. Daarnaast zorgt de bijtelling ervoor dat je een lager nettoloon overhoudt. oor de bijtelling voor privégebruik van de auto kan het nettoloon per maand lager uitvallen. Bij werkeloosheid kan je dan een lagere uitkering krijgen vanwege dat je een leaseauto tot je beschikking had. Het is dus slim om je van te voren goed te verdiepen in de voor- en nadelen van een auto leasen. Daarna moet je voor jezelf afwegen wat de beste keuze is.

Leave a Comment