Marmer en andere soorten natuursteen staan, wanneer ze worden gebruikt voor het bekleden van vloeren en andere oppervlakken in woonhuizen, al eeuwenlang symbool voor rijkdom en macht. In de oude beschavingen van Perzië, Griekenland en Italië betekende de handarbeid, die betrokken was bij het winnen, het uithakken en het vervoeren van de natuursteen, dat alleen de rijkste burgers – of de heerser van het land – het zich konden veroorloven om deze materialen in hun huizen te gebruiken. Hoewel moderne apparatuur en transportsystemen het nu voor meer mensen betaalbaar hebben gemaakt, is marmer en ander natuursteen nog steeds een bouwmateriaal, dat een koninklijke mystiek behoudt.
Hoe worden stenen tegels gemaakt?

Credits: Natuursteenstrips.nl
Er zijn kleine variaties in de manier waarop verschillende soorten natuursteen worden gewonnen en tot tegels of werkbladen worden gevormd, maar het proces is voor alle gangbare steenstrips – of het nu gaat om marmer, graniet, leisteen, kalksteen of travertijn – vrij vergelijkbaar. Het voorbeeld van hoe ruw marmer een tegel wordt, is hiervan een goed voorbeeld.
Commerciële steengroeve
In een commerciële steengroeve, die in het geval van marmer meestal op een bergachtige en afgelegen locatie ligt, wordt er speciale apparatuur gebruikt om toegangsgaten te boren, waar diamanten snijkabels doorheen kunnen lopen. Gemotoriseerde apparatuur trekt de snijkabel op dezelfde manier zoals een kettingzaag hout zal snijden door het steen (hoewel het wel veel langer duurt) totdat een groot blok steen van honderden tonnen wordt gescheiden van de omringende steen in de steengroeve.
Zagen van natuursteen
Nog steeds op zijn plaats wordt dit grote blok dan vervolgens in kleinere blokken, elk met een gewicht van duizenden kilo’s gehakt, zodat het door zware kranen op enorme vrachtwagens naar een een zaagterrein kan worden getransporteerd. Daar zal een zaag met meerdere zaagbladen het blok in afzonderlijke plakken zagen zoals een broodsnijmachine een brood in sneetjes snijdt. Op sommige locaties zagen gespecialiseerde zagen ook smalle stroken marmer, dat bestemd is om in tegels te worden gezaagd.
Bewerking
De platen of stroken worden dan vervolgens door apparatuur bewerkt, die de vlakken van de steen polijst. Het proces begint met schuurmiddelen die grove diamantschuurmiddelen bevatten en het gaat dan geleidelijk over naar het gebruik van zeer fijne schuurmiddelen. Zodra de polijstgraad voldoende is, worden de platen of stroken verpakt en per vrachtwagen naar distributiefaciliteiten, die zich in de buurt van zeehavens kunnen bevinden, vervoerd zodat het naar allerlei locaties kan worden gebracht. Bij overzeese verzending wordt de steen in enorme lange zeecontainers met een capaciteit van elk maximaal 20 ton verscheept.
Na weken aan boord van het schip en verder transport per vrachtwagen, bereiken de platen of de stroken dan eindelijk de groothandelsdistributie centra, waar individuele retailklanten – winkels of individuele consumenten – het steen kunnen komen bekijken en kunnen kopen. Als de steen in tegels wordt gesneden, wordt deze meestal in bulk door tegelfabrikanten gekocht, die deze naar fabrieken verzenden waar de stroken steen in afzonderlijke tegels worden gesneden en kunnen worden verpakt voor herverdeling naar magazijnen of showroomcentra. Als het steen wordt gebruikt voor het maken van werkbladen of soortgelijke toepassingen, wordt de met de hand geselecteerde plaat naar een fabrikant verzonden, die deze dan volgens de specificaties van specifieke wensen zal snijden.
Gezien de moeite die het kost om het te winnen en het aantal mensen dat betrokken is bij het maken van marmer, is het geen wonder dat deze natuursteen tot de duurste soorten materialen behoort, die je kunt kiezen voor het bekleden van een badkamer. Toch zijn er redenen waarom steen tot de meest gewilde materialen behoort.
De voordelen van het gebruik van natuursteen

Credits: Natuursteenstrips.nl
Tegenwoordig is het belangrijkste voordeel van het gebruik van marmer en ander natuursteen in een badkamer dat het een gedurfd statement van elegantie en stijl is. In de afgelopen eeuwen werd steen vooral vanwege zijn sterkte en duurzaamheid als bouwmateriaal gekozen, maar in de huidige constructie bieden andere bouwmaterialen een betere sterkte en bijna gelijke duurzaamheid en zijn ze ook stukken goedkoper. Wat niet is veranderd – en waarschijnlijk ook nooit zal gebeuren, aangezien marmer en ander natuursteen maar in beperkte hoeveelheden bestaat – is dat natuursteen exclusiviteit en stijl symboliseert.
Esthetisch gezien heeft elke steengroeve ter wereld een iets andere steenvorm en zelfs binnen dezelfde steengroeve zullen individuele steenplaten een iets andere adering en kleur hebben. Dit betekent dat een vloer, een aanrechtblad of een wandoppervlak van marmer of een andere soort natuursteen altijd een unieke uitstraling heeft, die anders is dan elke andere badkamer ter wereld.
Het feit dat natuursteen zowel duur als uniek is, betekent dat het gebruik van marmer of een andere natuursteen in je woning bijna automatisch de waarde zal verhogen. Makelaars zullen vrijwel altijd wijzen op de aanwezigheid van natuursteen bij de verkoop van een woning en potentiële kopers zien het altijd als een groot voordeel.
Enkele van de nadelen van steen (en dat zijn er veel) is de ontwikkeling van chemische sealers waarmee marmer, graniet en andere natuursteen kan worden afgedicht tegen schade van water en de vorming van vlekken flink vermindert of zelfs elimineert. De beschikbaarheid en de effectiviteit van deze synthetische sealers zijn grotendeels verantwoordelijk voor het feit dat natuursteen nu een een bruikbaar materiaal is voor in natte ruimtes zoals badkamers. Zelfs in douches – waar vroeger de installatie van marmer en andere natuursteen ondenkbaar was – zie je deze natuursteen nu voorkomen.
De nadelen van natuursteen

Credits: Natuursteenstrips.nl
Voor elk voordeel van natuursteen, zijn er ook meerdere nadelen:
- Steen is glad. Om steen effectief in een badkameromgeving te laten werken, moet het worden geseald en een geseald steenoppervlak wordt erg glad als het nat wordt. Natuursteen kan in een badkamer een ernstig veiligheidsrisico vormen en wordt niet aanbevolen voor badkamers, die worden gebruikt door kinderen of ouderen.
- Steen is broos. Enigszins verrassend is natuursteen, als het gaat om het weerstaan van buiging en uitzetting, lang niet zo sterk als keramische tegels. Tegels van natuursteen breken vrij gemakkelijk.
- Stenen vloeren vereisen mogelijk structurele aanpassingen. Steen is heel erg zwaar en kan barsten als de ondervloer buigt. Dit kan, voordat stenen tegels worden geplaatst, een aanzienlijke (en dure) versteviging van de ondervloer vereisen.
- De enige preventieve strategie is om de steen minstens één keer per jaar te sealen.
- Steen is moeilijk te onderhouden. Standaard reinigingsmiddelen of zeep kunnen niet op steen worden gebruikt, omdat er dan geleidelijk een verkleurende laag ontstaat.
Aanbevelingen
Het gebruik van natuursteen voor bladen, vloeren en muren in de badkamer is, dankzij moderne technologieën die de gevoeligheid van steen voor waterschade en vlekken verminderen, een haalbare optie geworden. En natuursteen kan een goede keuze zijn voor huiseigenaren die de ‘wow-factor’ willen om dit exclusieve, dure bouwmateriaal in hun huis te gebruiken. Maar voor de meeste mensen zijn porseleinen tegels met een stenen look een veel betere keuze, want zo hebben ze geen van de nadelen van natuursteen en zijn ze bovendien goedkoper uit..
Leave a Comment