Tegenwoordig worden de PVC vloeren geclassificeerd als geldige alternatieven voor de klassieke bekledingen (parket en keramische tegels). Aanvankelijk werd het uitsluitend gebruikt in grote bouwwerken zoals scholen, sportscholen en ziekenhuizen, maar polyvinylchloride, de technische naam van PVC, wordt steeds meer gebruikt voor commerciële en residentiële toepassingen.

Dit is te danken aan het gebruiksgemak dat hem onderscheidt en zijn goedkoopheid. Het is een vernieuwend materiaal, zeer veelzijdig omdat het in elke vorm kan worden gegoten. Vooral als het om een sticker gaat, kan hij meteen op bestaande vloeren aangebracht worden, waardoor elke omgeving een geheel nieuw gezicht krijgt.

In feite zijn de patronen op de markt (imitatie hout, latten met parket-effect, steen, marmer, linoleum, enz.) ze zijn praktisch oneindig en met een eenvoudige toepassing, hoewel we altijd aanraden een vakman te raadplegen, heb je een nieuwe vloer zonder lange en kostbare verbouwingen te hoeven ondergaan.

Laten we, voor we overgaan tot de voor- en nadelen, een mythe ontkrachten over het gevaar van PVC vloeren. Zoals alle producten die in de Europese Unie verkocht worden, is ook dit product voorzien van een CE certificaat, waardoor het voldoet aan en binnen de parameters valt van het Europees Parlement over chemische stoffen. Vergeet bij aankoop niet te controleren of het geen lood, zware metalen, oplosmiddelen of schadelijke weekmakers bevat. Het is ook aan te bevelen het A + klasse certificaat te hebben, dat wijst op een productie met lage uitstoot van verontreinigende stoffen.

Het leggen van PVC vloeren

pvc-vloer-hout

De toepassing van een vinyl vloer is niet uniek: er zijn verschillende productcategorieën: vloeren in zwevende PVC stroken, klik-klaar, vrijstaand, met plaatsing op de vloer of de muur gelijmd. Elke behoefte komt overeen met een ander product en een daaruit voortvloeiend plaatsingsgemak.

Nog steeds zijn er vloeren met een homogene structuur over de hele dikte of met een heterogene; de laatste worden gebruikt om de geluidsisolatie en het eindrendement van de zwevende installatie te verbeteren.

Bij doe-het-zelf toepassing moet eerst nagegaan worden of de bestaande dekvloer of vloer eronder volkomen glad en droog is en of er geen opstijgende vochtplekken zijn. Zijn die er daarentegen wel, dan moet dit probleem eerst opgelost worden, anders zal het PVC in korte tijd loslaten.

Vergeet niet je werk te beginnen vanuit het midden van de kamer, om overtollig product direct bij deuren en muren af te snijden. Een gewone kniptang volstaat.

Voordelen van PVC vloeren

kurkvloer-woonkamer

Het belangrijkste kenmerk van een zelfklevende PVC vloer, en ook het kenmerk dat hem ideaal maakt voor renovaties, is zijn eigen uiterst geringe dikte. Je zult begrijpen dat, omdat het een zelfklevende plaat van 2 mm of nog minder is, het niet nodig zal zijn deuren en openslaande deuren te vijlen.

Ondanks de geringere dikte ziet een pvc vloer er veel slijtvaster uit en omdat hij volkomen waterdicht is, is hij ook de ideale oplossing voor een restyling van vochtige omgevingen zoals badkamers, keukens en wasruimten.

Het is een product dat van nature antislip is, antistatisch, stoot- en vlekbestendig, dus ook perfect in de slaapkamer van de kleintjes.

In tegenstelling tot parket vraagt het veel minder onderhoud en is het niet bang voor de inwerking van zonlicht. In sommige gevallen of bij de aanwezigheid van bepaalde patronen kan het na een paar jaar verkleuren, maar in dat geval is het voldoende het te vervangen met hetzelfde gemak waarmee je het de eerste keer aanbracht. Voor de dagelijkse reiniging ervan volstaat lauw water en een neutraal afwasmiddel.

Tenslotte, een niet onbelangrijk kenmerk voor wie om de bescherming van het milieu geeft – PVC is 100% recycleerbaar.

Te overwegen nadelen van PVC vloeren

kurkvloer-modern

Zoals bij alles zijn er natuurlijk ook nadelen. De PVC vloer is bestand tegen water en vlekken, maar tegelijk kan hij, als hij in contact komt met oplosmiddelen (ook aceton om nagellak te verwijderen) gemakkelijk beschadigd raken.

Aangezien het een kunststof bekleding is, is het nodig heel voorzichtig te zijn in de aanwezigheid van puntige elementen, vooral als die klein en scherp zijn.

Wees ook voorzichtig bij het verplaatsen van meubels en stoelen, want hun randen kunnen net zo scherp zijn. Daarover raden we je aan altijd plastic of rubberen schijven te gebruiken.

Leave a Comment