Reiscreditcards behoren tot de meest lonende soorten creditcards – elke keer dat je een kaart pakt, kom je een stuk dichter bij je droomvakantie. Met dit soort kaarten kun je gratis vluchten, hotelovernachtingen en andere reisvoordelen verdienen, zoals toegang tot lounges op luchthavens en elitestatus.

Als je je afvraagt of een reiscreditcard iets voor jou is, kijken we naar de voor- en nadelen van deze kaarten om je te helpen bij je beslissing.

ur droomvakantie. Met dit soort kaarten kun je gratis vluchten, hotelovernachtingen en andere reisvoordelen verdienen, zoals toegang tot lounges op luchthavens en elitestatus.

Als je je afvraagt of een reiscreditcard iets voor jou is, kijken we naar de voor- en nadelen van deze kaarten om je te helpen bij je beslissing.

Wat zijn de voordelen van een reiscreditcard?

paspoort met creditcards

Hieronder bespreken we de grootste voordelen van reiscreditcards voor frequente reizigers.

Op reizen gerichte beloningscategorieën

Met veel reiscreditcards kunnen kaarthouders bonuspunten of miles verdienen op reisaankopen zoals vliegtickets, hotels, huurauto’s, treinen, taxi’s en ridesharing. Deze bonuscategorieën kunnen zeer aantrekkelijk zijn – en gemakkelijk te maximaliseren – voor frequente reizigers. Afhankelijk van de kaart kun je 3X tot 10X punten per euro verdienen op specifieke reisgerelateerde aankopen.

Als je eenmaal een mooie verzameling punten of mijlen hebt, kun je je beloningen misschien gebruiken om je volgende reis te bekostigen. Met zorgvuldige planning hebben velen de wereld rondgereisd met creditcardpunten. Je kunt je beloningen bijvoorbeeld inwisselen voor een gratis business-class vlucht naar de Malediven of een luxe hotelverblijf in Miami.

Maximale waarde van beloningen

Hoewel veel mensen zweren bij cashbackkaarten, kan het nog aanlokkelijker zijn om te besparen op reizen met een reiscreditcard. Met een cashbackkaart kun je bijvoorbeeld elk jaar een paar honderd euro aan beloningen verdienen. Maar de waardepropositie van een reiskaart kan groter zijn. Je kunt honderden of zelfs duizenden euro’s besparen door je punten en miles te gebruiken voor hotels en vliegtickets – veel meer dan de meeste cashback kaarten je kunnen geven.

Bovendien, als je trouw bent aan een specifieke luchtvaartmaatschappij of hotelmerk, kun je direct bij dat merk verdienen met een co-branded luchtvaartmaatschappij of hotel creditcard (wat je ook kan helpen om elite status te bereiken).

Flexibele beloningen en aflossingen

Er zijn veel flexibele reisbeloningskaarten beschikbaar die je meer mogelijkheden bieden om je zuurverdiende punten of mijlen in te wisselen. Met veel van deze kaarten kun je je punten of mijlen overzetten naar luchtvaart- of hotelpartners, wat vaak een waardevollere inwisseloptie is.

Reiskaarten hebben ook vaak speciale reisportalen waar je je punten of mijlen kunt gebruiken om allerlei soorten reizen te boeken. Hoewel deze portalen niet altijd de beste waarde bieden, kun je bij sommige portalen meer punten of mijlen verdienen op de reizen die je via het portaal hebt geboekt.

Geautoriseerde gebruikers kunnen ook reisvoordelen krijgen

Met kaarten met reisbeloningen zijn het niet alleen de kaarthouders die kunnen profiteren – sommige kaarten bieden ook voordelen voor bevoegde gebruikers. Deze gebruikers kunnen veel van dezelfde voordelen krijgen als de primaire kaarthouder, zoals toegang tot lounges op luchthavens. En terwijl sommige kaarten extra kosten in rekening brengen voor het toevoegen van een gemachtigde gebruiker, doen andere dat niet.

Als dit extraatje interessant voor je is, controleer dan de voorwaarden van de kaart voordat je een aanvraag indient om te zien of er kosten in rekening worden gebracht voor het toevoegen van gemachtigde gebruikers en welke voordelen de kaart biedt aan gemachtigde gebruikers.

Waardevolle welkomstbonussen

Een van de beste manieren om dichter bij een gratis vlucht of hotelovernachting te komen, is door een nieuwe creditcard voor reizen aan te vragen en te voldoen aan de vereisten om de welkomstbonus te verdienen.

Waardevolle voordelen die de jaarlijkse kosten rechtvaardigen

Het is makkelijk te zien hoe een grote welkomstbonus het betalen van jaarlijkse kosten de moeite waard kan maken, tenminste voor het eerste jaar. Maar veel creditcards voor reizen bieden ook voordelen die meer waard zijn dan de jaarlijkse kosten.

Wat zijn de nadelen van reiscreditcards?

a passport and a boarding pass are on a bag

Jaarlijkse kosten

Sommige eersteklas reiscreditcards hebben hoge jaarlijkse kosten, zoals de eerder genoemde Amex Platinum, die rond de €640 aan jaarlijkse kosten heeft. Om de volledige waarde uit kaarten met hoge jaarlijkse kosten te verkrijgen is om je te verdiepen in de voordelen. In sommige gevallen kun je waar voor je geld krijgen.

Het kan moeilijk zijn om de waarde te maximaliseren

Soms kan het veel werk zijn om de maximale waarde uit je kaart te halen. Van ervoor zorgen dat je punten of mijlen niet verlopen – wat gebruikelijk is bij loyaliteitsprogramma’s van luchtvaartmaatschappijen of hotels – tot het benutten van elk voordeel om de kosten van de jaarlijkse vergoeding te compenseren. Het maximaliseren van de waarde kan aanvoelen als een fulltime baan, vooral als je meer dan één reiscreditcard hebt.

Alleen voor bepaalde kaarten zijn kredietscores belangrijk

Voor een eenvoudige American Express Flying Blue moet je bruto minimaal 20.000 euro per jaar verdienen. En voor luxere varianten geldt een eisen van 30.000 euro. Daarnaast mag je geen negatieve BKR-notering hebben.

Ze zijn het niet waard als je niet genoeg reist

Simpel gezegd zijn reiscreditcards meestal niet de moeite waard als je niet veel reist. Je zult niet kunnen profiteren van veel van de voordelen – zoals crediteringen voor hotelovernachtingen, vliegkosten en andere reisgerelateerde aankopen.

Ook als je je punten of miles inwisselt voor zaken die niets met reizen te maken hebben, zoals geld terug of merchandise, krijg je niet de volledige waarde uit je zuurverdiende beloningen.

De waarde van je beloningen kan fluctueren

Veel luchtvaartmaatschappijen en hotels hebben de afgelopen jaren hun loyaliteitsprogramma’s vernieuwd, dus wat je kunt krijgen met je punten en miles kan veranderd zijn. Door dit soort schommelingen kunnen je punten en mijlen af en toe meer waard worden, maar vaker worden ze minder waard.

Een van de beste manieren om waardeverminderingen te voorkomen is ervoor te zorgen dat je je beloningen op tijd gebruikt. Op een voorraad beloningen blijven zitten tot je genoeg hebt verdiend voor de gewenste inwisseling is één ding, maar blijf niet eeuwig op grote beloningssaldi zitten. Gebruik ze om ervoor te zorgen dat je nu maximale waarde krijgt voor het geval een luchtvaartmaatschappij of hotel ze later devalueert.

Moet je een reiscreditcard nemen?

Wanneer is een reiscreditcard zinvol?

Een reiscreditcard is het meest zinvol als je een frequente reiziger bent die veel geld uitgeeft aan reizen – wat betekent dat je meer kans hebt om de voordelen van deze kaarten te plukken.

Dit geldt vooral als je genoeg tijd kunt besteden aan het maximaliseren van alle extra’s en voordelen die deze kaarten te bieden hebben (waardoor je eventuele jaarlijkse kosten kunt terugverdienen). Het is ook zinvol als je krediet in goede vorm is en je weet dat je de rekening elke maand kunt betalen.

Wanneer een reiscreditcard geen zin heeft

Als je niet vaak reist, investeer dan ook niet in een reiscreditcard. Perks zoals lounge toegang tot luchthavens of gratis hotelovernachtingen doen er niet toe als je zelden (of nooit) vliegt of in hotels verblijft.

Overweeg in plaats daarvan een ander soort beloningskaart, zoals een cashback creditcard. Dit type kaart zal je eerder belonen voor het soort aankopen dat je elke dag doet, zoals boodschappen, gas of eten.

De conclusie

De beste creditcards voor reizen kunnen je veel waarde bieden zolang je de voordelen die ze bieden kunt maximaliseren. Als je niet vaak genoeg reist of niet genoeg gebruik kunt maken van de voordelen van de kaart, overweeg dan een ander soort beloningskaart die het soort uitgaven dat je doet beter beloont.

Leave a Comment