Voor- en nadelen van het bezitten van een Shiba Inu zijn belangrijk om te weten als je besluit een Shiba Inu ras te nemen. Welnu, bijna allemaal zouden we er hetzelfde over denken. We krijgen dit ras immers niet al te vaak te zien. Tenzij je uit Japan komt, heb je deze hond misschien zelden gezien. Maar zodra je zijn foto of een video van een Shiba Inu online zag, werd je misschien verliefd!

Maar meer dan alleen een schattige hond te zijn, zijn Shiba Inu’s goed om als huisdier op te voeden? Moeten we gewoon genoegen nemen met het bekijken van schattige video’s op YouTube, of moeten we daadwerkelijk een Shiba Inu als gezelschap nemen?

Vrees niet! Dankzij het internet kunnen we veel informatie vinden over deze hond. Voordat je een hond krijgt, kan het evalueren van alle goodies en baddies van het ras je veel helpen, zodat je een hond krijgt waar je van kunt houden en verantwoordelijk voor kunt zijn. Hier zijn 12 geweldige redenen van echte Shiba Inu eigenaren waarom ook jij een Shiba Inu zou moeten nemen.

De Shiba is de kleinste van de honden van het Spitz-type die oorspronkelijk uit Japan komen. In feite werd de Shiba tijdens de Tweede Wereldoorlog zo zeldzaam dat hij bijna op de rand van uitsterven stond. Bombardementen en hondenziekte waren debet aan de verminderde populatie.

1. De Shiba is een gemakkelijk te verzorgen hond

Je hoeft je hond niet elke maand weg te brengen voor verzorging, zoals bij een poedel. De Shiba is een onderhoudsvriendelijke hond, hoewel hij in het verharingsseizoen flink verhaart. Dat komt omdat de Shiba zichzelf regelmatig reinigt, net als een kat. Daardoor hebben Shiba’s meestal niet die “hondengeur”, zodat je er zonder problemen een huishond van kunt maken.

Verzorgingskosten kunnen voor elke eigenaar een groot nadeel zijn en ook kostbaar. Met elke reis naar de trimsalon die €29 tot €88 kost, kan het niet vaak mee hoeven nemen van je Shiba naar de trimsalon een geld- en tijdbesparing zijn. Dus als je niet bereid bent om van je trimsalon je nieuwe BFF of je nieuwe kostenpost te maken, overweeg dan een Shiba Inu.

Verzorgingstip: Borstel je Shiba gedurende het grootste deel van het jaar eenmaal per week en tweemaal per week als hij blaast (zijn zachte en harige ondervacht verhaart). Hij hoeft maar eens in de twee maanden of zo in bad.

2. De Shiba Puppy is gemakkelijk zindelijk te maken

Bezorgd over het zindelijk maken van een Shiba? Dat hoeft niet bij een Shiba pup. Omdat de pup niets liever doet dan schoon zijn en een schone omgeving ervaren, pikt hij gemakkelijk je trainingscommando’s op om naar buiten te gaan in plaats van zijn bench, bed of huis te bevuilen. Nogmaals, dit is een andere reden waarom je van een Shiba een appartement of kleine ruimte gezelschapshond kunt maken. Omdat de woonruimte in Japan beperkt is, is de kleine Shiba populair bij hondenbezitters. De hond is ook benoemd tot nationale schat in Japan.

3. De Shiba blaft niet

shiba-innu-puppy

Hoewel de Shiba op een hoge toon zal vocaliseren als hij gewond is en zeurende geluiden maakt, zal hij niet blaffen. Daarom zul je geen klachten over blaffende honden krijgen van je buren. Hoewel dit betekent dat je Shiba je niet zal kunnen waarschuwen voor de post die langskomt, zullen je familie en buren het zeer waarderen dat je Shiba niet mekkert of blaft. Je kunt dus een Shiba bezitten en redelijk vreedzame relaties met je buren hebben, mits je hond zich onthoudt van al te vaak “spreken” in hoge toonaarden.

4. De Shiba heeft zijn eigen unieke persoonlijkheid

De Shiba heeft zijn eigen uitgesproken persoonlijkheid. Ja, het is waar – het kan moeilijk zijn om de hond bij de puppy training te betrekken vanwege zijn koppige karakter, maar met een goede training vanaf jonge leeftijd kan de Shiba Inu goed getraind worden en gemakkelijk commando’s leren.

De sleutel is om je hond vroeg te socialiseren, of om hem te laten wennen aan het buitenleven en mensen als hij nog een puppy is. Het is ook een goed idee om de hond in te schrijven voor hondengehoorzaamheidstraining bij iemand die de speciale communicatiebehoeften van de Shiba begrijpt. Dit is vooral belangrijk als je nog niet eerder een hond hebt gehad. De puppy fase is een zeer kritieke fase voor zijn ontwikkeling en temperament.

5. De Shiba is intelligent

Shiba’s bezitten een hoog IQ-niveau. Verwacht echter niet dat ze je huiswerk voor wiskunde doen. Ze houden niet van domme trucjes en toneelstukjes. In plaats daarvan doen ze graag dingen waarbij ze een doel zien.

5. De Shiba groeit tot hanteerbare grootte

Sommige mensen krijgen een schattige haarbalpup met de gedachte dat hij ongeveer even groot zal blijven. In plaats daarvan wordt die pup behoorlijk groot, wat inderdaad nogal verrassend kan zijn, vooral als het gaat om voeding en verzorging. De Shiba In zal echter niet groter worden dan gemiddeld ongeveer 15 centimeter in hoogte of ongeveer 20 pond in gewicht. Daarom zal je nieuwe huisdier mooi passen, waar je ook woont. Bovendien hoef je je geen zorgen te maken over hoe je je hond moet vervoeren en of hij wel in je auto past. Shiba’s zijn compact genoeg dat ze geliefd zijn bij gezinnen die in verschillende omgevingen wonen (van stedelijk, tot op het platteland).

6. Je Shiba vermaken is gemakkelijk te doen

Je kunt je Shiba uit kattenkwaad houden door puzzelspeeltjes te kopen waar je een hondensnoepje in kunt stoppen waar hij voor moet werken. Vanwege hun onafhankelijke aard en hun hoge intelligentie houden Shiba’s ervan om geestelijk en lichamelijk vermaakt te worden. Hoewel dit misschien moeilijk lijkt, als je een scala aan hondenspeelgoed koopt dat lichamelijke oefening en geestelijke oefening omvat, zal dat speelgoed hen helpen de uren constructief door te brengen en hen goed bezig te houden. Ze zijn niet zo behoeftig als andere rassen kunnen zijn, en zijn niet het type om je 24/7 lastig te vallen terwijl je probeert te werken.

7. Shiba’s zijn trouw aan hun baasjes

shiba-innu-hond

Loyaliteit is het eerste waar je aan denkt, als je Shiba Inu zegt. Gebaseerd op ervaringen van eigenaren zijn veel honden afkomstig uit Japan ongelooflijk trouw. Houd in gedachten dat het nogal wat vergt om een band met deze hond op te bouwen en hem die loyaliteit aan jou te laten ontwikkelen.

Maar als je geduldig, consequent en liefdevol genoeg bent, zul je zijn onsterfelijke loyaliteit hebben tot hun laatste adem.

Als je Shiba’s goed opvoedt, blijven ze als standvastige supporters en beschermers van jou en je gezin. Ze zullen je zelfs laten weten (door hun gezeur) wanneer dingen niet helemaal in orde lijken. Door hun terughoudendheid kunnen ze snel mensen of dingen aanwijzen die gevaarlijk kunnen zijn.

8. Je Shiba kan vermakelijk zijn

Je Shiba pup kan heel vermakelijk zijn, gezien zijn eigenzinnige instelling.

Je Shiba denkt graag voor zichzelf, dus je zult leren dat hij zijn eigen speciale sympathieën en antipathieën heeft. De hond is niet geheel onderdanig aan de commando’s van zijn baasje, dus je zult het zeker weten als je Shiba enige vorm van klacht heeft.

9. De unieke charme van de Shiba

Als je eenmaal gewend bent aan het pittige karakter van je Shiba, zal hij je voor zich winnen. Je vindt eenvoudigweg niet veel andere honden met dit soort unieke charme. Of hij nu zeurt dat zijn schaaltje leeg is en je schattig aankijkt, of hij je aanspoort om hem mee naar buiten te nemen voor een wandeling, of uit zichzelf iets geks doet, zijn charisma zal je hart veroveren.

10. Als je je Shiba eenmaal getraind hebt, zal hij een genot zijn om te bezitten.

twee-shiba-innu-eten

Hoewel hondengehoorzaamheidstraining en socialisatie in het begin moeilijk kunnen zijn, zul je merken dat de beloningen echt gunstig zijn. Om een voorsprong te krijgen op de gehoorzaamheidstraining, zal het inschrijven voor een puppytrainingscursus de tijd en het geld dat je erin investeert waard zijn.

Omdat de Shiba een slimme hond is, zul je echt versteld staan van zijn snelle begrip van hondencommando’s, als hij eenmaal besluit ze op te volgen. Een goed getrainde Shiba Inu maakt je een betere hondeneigenaar, want dit is een hond die een zelfverzekerde leider nodig heeft om de teugels in zijn ontwikkeling in handen te nemen.

11. Shiba’s: Klein maar sterk

Als je van schattige kleine hondjes houdt, is de Shiba Inu de manier om te gaan. Het zijn schattige soesjes van liefde en vreugde.

Laat je echter niet misleiden door het uiterlijk. Ze zijn sterk en energiek. Het zijn geen zwakke honden die de hele dag in je armen gedragen moeten worden. Ze trekken hun eigen gewicht als ze gaan wandelen, hiken en spelen.

12. Shiba’s produceren minder huidschilfers

Als je van honden houdt, maar allergisch bent voor hun huidschilfers, dan is de Shiba Inu het geschenk van het universum aan jou.

Ze zijn niet 100% hypoallergeen, maar ze geven minder huidschilfers af dan de meeste andere hondenrassen. Als je niet allergisch bent, maar wel gevoelig voor huidschilfers, raden we je aan een Shiba Inu te nemen, zodat je eindelijk een hond kunt hebben en geen last hebt van allergische reacties.

Natuurlijk kan een eerlijke recensie niet alleen het goede bevatten. Laten we eens kijken naar de overwegingen waarmee je rekening moet houden voordat je een Shiba Inu bezit.


De Nadelen van Shiba Inu’s


1. De Shiba is koppig

“Nope!” Als je Shiba kon praten, zou je dit misschien heel vaak horen.

Maar omdat ze dat niet doen, zie je de koppige aard van de Shiba op verschillende manieren. Deze hond zal zich bijvoorbeeld niet gemakkelijk aan je onderwerpen. Ze vereisen nogal wat werk. Als je een hond wilt die dingen doet wanneer je met je ogen knippert, dan is dit niet de hond voor jou.

2. De Shiba verhaart

Hoewel deze hond niet veel huidschilfers produceert, zijn Shiba’s gevoelig voor verharen. Een Shiba Inu verhaart twee keer per jaar zijn hele ondervacht. Dat kan behoorlijk veel zijn, vooral als je het niet goed uitborstelt. Maar als je eenmaal begint te borstelen, wees dan voorbereid met een goede film, want het duurt wel even voordat je één volledige borstelsessie hebt afgerond. Er staan veel grappige beelden online van mensen die de oude vacht van hun Shiba in verschillende Shiba-vormen borstelen.

Ik hoop dat al deze dingen je hebben geholpen om een beslissing te nemen over de voor- en nadelen van het bezitten van een Shiba Inu.

Dus, wat vind jij van de voor- en nadelen van een Shiba Inu? Denk je dat je een Shiba hond kunt bezitten en er je gezelschapshond en vriend van kunt maken? Kun je de uitdaging aan? Zo ja, ontdek dan wat er nodig is om je gezin en huis klaar te maken voor een Shiba Inu.

Leave a Comment