Culturen over de hele wereld eten of gebruiken al eeuwenlang paddenstoelen voor medicinale doeleinden en dat gaat helemaal terug tot zelfs het oude Egypte. Volgens de legende hielden de farao’s zo van hun aardse smaak, dat ze de paddenstoelen tot koninklijk voedsel verklaarden en het gewone mensen verbood om hen aan te raken. Die hebzuchtige farao’s hielden de hele voorraad voor zichzelf.

5.000 jaar of zo later, in de 19e eeuw, vond de productie van paddenstoelen vanuit Frankrijk (waar het in de 17e eeuw onder koning Louis XIV begon) zijn weg over de Atlantische Oceaan naar Amerika. Tegenwoordig kweekt die miljardenindustrie jaarlijks bijna 400 miljoen kilo paddenstoelen en volgens het Agricultural Marketing Resource Center zijn we na China de op één na grootste paddenstoelteler ter wereld.

Schattingen over het aantal eetbare variëteiten variëren van 300 tot 2.000, maar volgens de University of Idaho worden er slechts ongeveer 10 soorten paddenstoelen commercieel geteeld. Amerikanen eten het meest witte knop-, oester- en shiitake-paddenstoelen, maar veel soorten paddenstoelen hebben voedzame superkrachten onder hun witte of bruine doppen en kieuwen.

Of je ze nu rauw of gekookt eet (je zou ze echt moeten koken, maar daarover later meer) zijn hier enkele gezondheidsvoordelen, die je krijgt als je paddenstoelen van Pure Mushrooms aan je dieet toevoegt.

1. Ze hebben kankerbestrijdende eigenschappen

gesneden-paddenstoelen

Een onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift the Journal Experimental Biology and Medicine testte vijf soorten paddenstoelen (maitake, cremini, portabella, oester en witte knop) en ontdekte dat ze de groei en de reproductie van borstkankercellen ‘aanzienlijk onderdrukten’ wat suggereert dat zowel gewone als speciale paddenstoelen mogelijk een chemoprotectief middel tegen borstkanker zijn.

Shiitake-paddenstoelen bevatten ook lentinan, een soort suikermolecuul, dat volgens het Memorial Sloan Kettering Cancer Center in combinatie met chemotherapie de overleving van patiënten met sommige vormen van kanker kan helpen verlengen. In feite is het sinds 1985 in Japan goedgekeurd als adjuvans voor maagkanker omdat het antitumor-effecten heeft. “Lentinan doodt kankercellen niet direct. In plaats daarvan verbetert het het immuunsysteem, wat kan helpen bij het vertragen van de groei van tumoren. Lentinan doodt in laboratoriumonderzoeken ook direct virussen en microben” aldus het kankercentrum.

Onderzoekers in Japan bestudeerden meer dan tien jaar ruim 36.000 mannen en ontdekten dat degenen, die regelmatig paddenstoelen aten, een lager risico hadden op het ontwikkelen van prostaatkanker. Degenen, die drie of méér keren per week paddenstoelen aten, een 17% lager risico hadden dan degenen die ze minder dan één keer per week aten. Het was vooral significant voor mannen van 50 jaar en ouder. De resultaten zijn in het International Journal of Cancer gepubliceerd.

2. Paddenstoelen zijn immuniteitsversterkers

We weten nu dat lentinan je immuunsysteem kan versterken, maar het heeft ook nog een helper. Bèta-glucaan is een suiker, dat wordt aangetroffen in de celwanden van (onder andere) schimmels en die ook helpt om jouw immuunsysteem te versterken. Lentinan komt van shiitake-paddenstoelen, maar bèta-glucaan wordt ook in veel andere soorten paddenstoelen aangetroffen.

3. Ze helpen om het cholesterol te verlagen

gekleurde-paddenstoelen

Over het algemeen zijn paddenstoelen cholesterolvrij, maar ze zijn ook een goede bron van chitine en bèta-glucaan, vezels die het cholesterol verlagen. Een onderzoek in het International Journal of Medicinal Mushrooms ontdekte dat roze oesterzwammen het totale cholesterol en het LDL (het ‘slechte” cholesterol’) bij hypercholesterolemische ratten verlaagden.

Shiitake-paddenstoelen bevatten een verbinding, die de lever helpt om cholesterol te verwerken en het uit de bloedbaan te verwijderen, aldus Andrew Weil, M.D., M.D., oprichter en directeur van het Arizona Center for Integrative Medicine aan het University of Arizona Health Sciences Center. En Josh Axe, D.N.M., een bestsellerauteur en voedingsdeskundige schrijft dat paddenstoelen “krachtige fytonutriënten bevatten, die helpen voorkomen dat cellen aan de wanden van bloedvaten blijven plakken en plaque opbouwen, wat een gezonde bloeddruk handhaaft en de bloedsomloop verbetert.”

4. Ze bevatten veel vitamines B en D

Paddenstoelen zijn één van de weinige voedselbronnen voor vitamine D, een in vet oplosbare vitamine die ons lichaam bij blootstelling aan zonlicht kan aanmaken, omdat telers hun gewassen blootstellen aan kleine hoeveelheden ultraviolet licht, meldt het WebMD. Vooral knop-paddenstoelen en creminis bevatten veel vitamine D, maar creminis bevatten ook een andere belangrijke vitamine, namelijk vitamine B12, dat essentieel is voor vegetariërs omdat het het vaakst in dierlijke producten voorkomt. B-vitamines zijn belangrijk omdat ze voedsel omzetten in brandstof voor ons lichaam en ons energie geven en D-vitamines zijn belangrijk omdat ze ons lichaam helpen om calcium te absorberen en de botgroei te bevorderen.

5. Paddenstoelen hebben anti-inflammatoire eigenschappen

paddenstoelen

Axe zegt dat paddenstoelen een krachtige antioxidant bevatten, ergothioneïne genaamd, die ontsteking in het hele lichaam helpt verminderen. Weil voegt eraan toe dat met name reishi-paddenstoelen, die al duizenden jaren in Azië medicinaal worden gebruikt, ook aanzienlijke ontstekingsremmende effecten hebben. Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat reishi-paddenstoelen meerdere gezondheidsvoordelen hebben: ze bestrijden ziekten, verminderen ontstekingen, onderdrukken allergische reacties, verminderen tumorgroei en meer.

6. ‘Magische’ paddenstoelen kunnen kankerpatiënten helpen

In een aantal afzonderlijke klinische onderzoeken aan de Johns Hopkins University School of Medicine en het Langone Medical Center van de New York University kregen 80 kankerpatiënten met angst, depressie of angst voor de dood psilocybine, een van nature voorkomende psychedelische stof die in ongeveer 200 soorten paddenstoelen voorkomt. Ongeveer 80% van hen ervoer “een toename van optimisme, een gevoel van verbinding met andere mensen en mystieke en spirituele ervaringen. De effecten bleven voortduren gedurende de follow-upperiode van zes maanden” meldt de Washington Post. Het onderzoek, gepubliceerd in het Journal of Psychopharmacology, suggereert dat psilocybine gunstig kan zijn voor mensen met een depressie of een posttraumatische stressstoornis.

Leave a Comment