Een van de grootste trends in woningverwarming van de laatste jaren is de installatie van pelletkachels. Ze zijn voortgekomen uit houtkachels en naarmate de technologie zich ontwikkelde, zijn er niet alleen verbeteringen gekomen in het ontwerp, maar ook in gemak en functie.

Hier onderzoeken we acht redenen waarom je zou moeten overwegen een pelletkachel te kopen:

1. Populair en stijlvol

pelletkachel-modern

Bron: Toppellets.nl

De esthetiek van een pelletkachel is iets dat je kan overhalen om er een voor je huis te investeren. Ze zien er stijlvol uit als een houtkachel, maar zonder dat je zelf hout hoeft te hakken en met de rook en rommel te maken krijgt. Ze zijn er in allerlei uitvoeringen, van traditioneel en klassiek tot eigentijds en trendy. Er zijn zoveel prachtige ontwerpen om uit te kiezen die bij je inrichtingsstijl passen en in elke kamer een uniek middelpunt vormen.

2. Nieuwste technologie

Een enorme aantrekkingskracht van pelletkachels is de integratie van moderne technologie. Je kunt je kachel programmeren om op verschillende tijden aan te gaan, of de thermostaatregeling instellen, die de kachel kan uitschakelen als een bepaalde temperatuur bereikt is. Je kunt zelfs je mobiele telefoon gebruiken om je kachel op weg naar huis aan te zetten, zodat hij lekker warm is als je door de deur loopt.

3. Gemakkelijk te installeren en te onderhouden

white book near mug

Door hun geringe afmetingen zijn pelletkachels heel gemakkelijk te installeren en in de meeste huizen met een bestaande schoorsteen of rookkanaal kan er gemakkelijk een geplaatst worden. Eenmaal geïnstalleerd vragen ze minimaal onderhoud, want het enige wat je hoeft te doen is de pelletvultrechter om de paar dagen bij te vullen en dan de as enkele keren per week rond te ruimen.

4. Gemakkelijk in gebruik

Veel pelletkachels worden geleverd met programmeerbare thermostaten en geven je ook de mogelijkheid om de temperatuur te regelen, te zien of je genoeg brandstof hebt en te controleren wanneer je de kachel moet schoonmaken – allemaal met een druk op de knop.

5. Comfort en warmte

Pelletkachels kunnen klein genoeg zijn om een enkele kamer te verwarmen. Of ze kunnen geïntegreerd worden als onderdeel van het warmwatersysteem wanneer ze voorzien zijn van een terugloopboiler, zodat ze je gloeiend heet water brengen en de rest van je huis helpen verwarmen via het centrale verwarmingssysteem.

6. Veilig en handig

woman in gray shirt sitting on floor near fire

Het grootste voordeel van pelletkachels is hun veiligheid, want ze vormen vrijwel geen brandgevaar. Ze kunnen dicht tegen de muur geplaatst worden omdat ze minimale warmte van buitenaf geven, wat betekent dat ze een ideale keuze zijn als je kinderen of huisdieren hebt.

Zodra je de trechter gevuld hebt en de kachel aanzet, worden de pellets automatisch toegevoerd in een vlam die constant brandt tot je hem uitschakelt. Het is veilig genoeg om een pelletkachel te laten branden terwijl je weg bent en hij blijft zonder toezicht branden zolang er pellets zijn om te verbranden.

7. Kosteneffectief

We willen allemaal proberen geld te besparen op de kosten om ons huis warm te houden en ons water te verwarmen. Een pelletkachel biedt een zeer kosteneffectieve oplossing, omdat hij het proces van convectie gebruikt om warmte over te brengen. De pellets kosten veel minder dan je aan olie, gas of elektriciteit zou uitgeven en leveren een vergelijkbare hoeveelheid warmte.

8. Milieuvriendelijk

Pelletkachels zijn de perfecte warmtebron voor wie zich bewust is van zijn koolstofvoetafdruk en het milieu-effect van het gebruik van fossiele brandstoffen. De pellets die in de kachels gebruikt worden zijn gemaakt van zaagsel, afvalhout en andere houtproducten die weggegooid zouden worden. De pellets zijn een hernieuwbare brandstofbron en hebben veel minder invloed op het broeikaseffect dan hun tegenhangers van fossiele brandstoffen.

Leave a Comment