De eenvoudige roeitrainer belandde samen met de zumba-les al enige tijd geleden op het kerkhof van de sportschool (of staat stoffig te worden in je huis). Maar dit onbeminde trainingsapparaat beleeft een ware opleving en niet in de laatste plaats dankzij zijn spierversterkende, aerobe stimulerende en vetverbrandende eigenschappen.

Zijn terugkeer werd aangevoerd door de opkomst van groepsroeilessen, die voor het eerst aan de andere kant van de oceaan opdoken en nu ook in boutique fitnessstudio’s en sportscholen door heel Nederland te zien zijn.

Wil jij weten wat die voordelen allemaal zijn? Wij hebben, speciaal voor jou, de beste voordelen van de roeitrainer verzameld en zullen je in dit artikel laten zien waarom je dit cardioapparaat opnieuw in je trainingsschema zou moeten opnemen (of net doen, zoals wij, dat je traint voor de Olympische Spelen).

Hoe goed is een roeitrainer voor je lichaam?

Zet je schrap, want het wordt een wilde rit.

1. Volledige lichaamstraining

Ja, echt! De roeitrainer is uniek in zijn vermogen om, bij de volledige beweging of als je de slag goed uitvoert, 85% van de spieren van je lichaam te trainen. Wanneer je echt je hele lichaam wilt trainen en spieren wilt opbouwen, dan is een halterbank met daarbij een dumbelset het meest geschikt.

De belangrijkste spieren in je benen, armen, rug en kern moeten allemaal worden geactiveerd, waardoor een totale lichaamstraining ontstaat die zowel je lichaamskracht als je cardiovasculaire capaciteit zal vergroten. Dat heb je ook goed gehoord – de roeitrainer geeft tegelijkertijd cardio- en krachttraining. Niet gek, toch?

2. Weinig kans op blessures

Deze is er een om te onthouden. Met een roeitrainer kun je werken op de hoogste intensiteit met de minste impact op je lichaam.

Plus, voor hardlopers is dit ook goed nieuws omdat je je cardiofitness kunt verhogen zonder extra impact aan je week toe te voegen. En het risico om jezelf pijn te doen, terwijl je zit, is een vrij laag risico (ja, zelfs voor de meest onhandige).

3. Je valt af

Als je streeft naar duurzaam vetverlies, maar vertraagd optredende spierpijn is de vloek van je leven, dan kun je met roeien je hartslag vaker in een week verhogen zonder dat het pijnlijk wordt.

Roeien vereist concentrische spierbewegingen, maar niet zo excentriek zoals bij andere trainingen. Dit is een vorm van spieractivatie, die spanning op je spier veroorzaakt naarmate deze korter wordt. Excentrische bewegingen daarentegen worden onder belasting langer – zoals wanneer je een squat doet – wat leidt tot afbraak van spierweefsel (hallo, pijnlijke gelei-benen).

4. Traint buikspieren en de billen

Meer specifiek, met roeien kun je in één klap je buik- en bilspieren trainen. Je kern knarst en ontspant terwijl je over de trainer glijdt, wat betekent dat je effectief een continue mini-sit-up uitvoert.

5. Verbetert de houding

Ik richt me nu tot iedereen, die nu voorovergebogen aan een bureau zit. Vrouwen zijn vaak zwakker in hun bovenlichaam en dit kan betekenen dat hun houding daardoor slechter wordt. Roeien – als het tenminste correct wordt gedaan, zonder te slungelen of te veel te comprimeren – vereist dat je rechtop zit terwijl je trekt.

6. Roeien is veelzijdig

roeitrainer

Je kent de voordelen van HIIT en LISS voor vetverlies wel en de roeitrainer kan je helpen bij beide. Het kan in intervallen met hoge intensiteit of cardio in stabiele toestand worden gebruikt.

7. Er is personalisatie

Net als bij de loopband en de spinningfiets kun je de instellingen van de roeitrainer aanpassen aan je vaardigheden. Bouw de weerstand niet te vroeg op. Kies je een te hoge weerstand, dan overbelast je je rug.

8. Nieuwe vaardigheden

Ze zeggen dat je nooit te oud bent om te leren en bij het beheersen van de kunst van het roeien is dat niet anders. Je moet gebruikmaken van een techniek. Hoe beter je het onder de knie hebt, hoe efficiënter je roeien wordt. Wat natuurlijk leuk is.

9. Verbetering bijhouden

Ja, sporten moet gaan over hoe je je voelt. Maar als je statistieken motiverend vindt, zul je het moeilijk hebben om het beter te doen dan de realtime statistieken, die een roeitrainer je geeft. Door elke keer te vergelijken hoe ver je bent gegaan, kun je echter wel bijhouden hoeveel fitter je wordt.

10. Je kunt niet smokkelen

We zijn allemaal weleens naar een spinningklasje geweest met de weerstand op een tandje lager omdat het al een zware dag was, onze benen vrij vrij van de pedalen als de instructeur het niet zag. Oeps.

Nou, met roeien is het vrij duidelijk, als je niet alles geeft. Ter info, de trainer zal tot stilstand komen. Er is nul momentum op een roeier. Je moet in tegenstelling tot op de fiets de hele tijd werken.

11. Sneller resultaten

Doordat je lichaam echt uitgedaagd wordt, zie je eigenlijk ook veel sneller een verschil. Je hoeft minder tijd te besteden om dezelfde fitnessvoordelen te krijgen als op de fiets of op de loopband, die je trouwens ook niet een training van het bovenlichaam geven.

12. Een goede balans tussen lichaamsgewicht training/workout

De trekactie van de roeitrainer is een goede aanvulling op de HIIT-training, die vaak veel duwoefeningen omvat zoals opdrukken en niet trekken (bijvoorbeeld een roeioefening).

13. Mentale gezondheid

Natuurlijk zijn er fysieke voordelen, maar de voordelen van roeien voor je geest mogen ook zeker niet worden onderschat. Het ritme van de slagen, is echt goed voor je welzijn. ‘Het is de flow’. Als je buiten op het water bent, is het effect natuurlijk nog rustgevender. Een om te overwegen als je eenmaal de indoor roeitrainer hebt gekraakt…

Leave a Comment