Als je een zittende levensstijl hebt, zit je misschien veelte lang. Voordat ik aan een zit-sta bureau werkte, wist ik altijd dat zitten slecht was, maar ik was nooit proactief genoeg om er iets aan te doen. Ik zat 1-3 uur achter elkaar. Met een drukke agenda en lange werktijden kun je gedurende de dag lang zitten. Zitziekte is een term die door gezondheidsdeskundigen gebruikt wordt om de vele problemen te beschrijven die veroorzaakt worden door de hele dag zitten. Nu ik de mogelijkheid heb om tijdens mijn werkdag te zitten en te staan, heb ik persoonlijk veel gezondheidsvoordelen gemerkt. Dit zijn de gezondheidsvoordelen die je kunt verwachten bij het gebruik van een E7 zit sta bureau van FlexiSpot, zodat je zitziekte kunt voorkomen.

Zit sta bureau van Flexispot

Hierboven kan je de zit sta bureau zien van Flexispot. Deze tafel is ideaal wanneer je staand wilt werken. Je kan de tafel namelijk elektrisch hoger en lager stellen. De ideale manier om je werk zittend en staand uit te voeren! Het mooie van deze bamboe tafel is dat het helemaal geen onderhoud nodig heeft en in mooie kwaliteit blijft. Ook is de E7 tafel van flexispot mega sterk, waardoor het niet heen en weer wiebelt.

Wil jij net als Harm een elektrische tafel en gezond kunnen werken? Dan hebben we goed nieuws voor je. Van 25 tot 28 november wordt er voor Black Friday tot maar liefst 50% korting gegeven op de zit sta bureautafels van Flexispot. Voordeligere elektrische tafels van deze kwaliteit ga je denk ik niet vinden dus pak je kans!

1. Verhoogt de activiteit

Dit is een soort no-brainer: Staan is beter voor je dan de hele dag zitten. Hoewel staan technisch gezien niet actief is, geeft staan je de mogelijkheid om meer te bewegen terwijl je werkt. Staand aan je bureau kun je meer arm- en beenbewegingen maken. Veel mensen met een sta-bureau gebruiken dingen als sta-matten, balance boards, loopbanden of zelfs hometrainers. Ook al is staan beter voor je dan zitten, je wilt er zeker van zijn dat je tijdens het staan actief beweegt om meer gezondheidsvoordelen te bereiken. Met deze verhoogde activiteit zullen gebruikers van een sta-bureau waarschijnlijk meer calorieën verbranden als ze overdag staan dan als ze zitten.

2. Vermindert rug- en nekpijn

zit-sta-bureau-zwart

E7 zit sta bureau van FlexiSpot

Als je iemand bent die de hele dag zit, heb je vast wel eens last gehad van rug- en/of nekpijn. De hele dag zitten kan veel stress op je wervelkolom veroorzaken en zelfs leiden tot schade aan de tussenwervelschijven. Als je lange tijd naar een beeldscherm staart, ga je een slechte houding aannemen door je rug te buigen. Als je beeldscherm niet in de juiste ergonomische stand staat, waardoor je je hoofd naar beneden kantelt, kun je last krijgen van je nek.

Deze onderzoekers onderzocht een groep mensen die gedurende een week, twee weken en vier weken probeerden te zitten, te staan of te lopen. Na verloop van tijd beweerde de groep dat ze minder lage rugpijn en schouderspanning hadden, een betere lichaamshouding, en een algeheel beter humeur en comfort. Als je je nek- of rugpijn wilt verminderen, zou een staand bureau de perfecte oplossing kunnen zijn.

3. Verminder gezondheidsrisico’s

Langdurig zitten is in verband gebracht met meerdere gezondheidsrisico’s, zoals obesitas, hart- en vaatziekten, diabetes en in sommige gevallen kanker. Met een sta-bureau ben je in staat om je werkdag uit te breiden met staan. Opstaan, en zelfs korte wandelingen maken, kan helpen je bloedsuiker en cholesterol te verlagen, wat weer je risico op hart- en vaatziekten vermindert.

Actief blijven en meer bewegen en sporten zijn de beste manieren om diabetes te bestrijden. Inactiviteit, zoals zitten, vertraagt je stofwisseling, wat je risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 kan vergroten. Volgens dit onderzoek vermindert het aanzienlijk de postprandiale glucose, insuline en NEFA bij vrouwen met diabetes als je langdurig zitten onderbreekt met staan en lopen.

Bepaalde vormen van kanker, vooral borstkanker en darmkanker, worden beïnvloed door lichamelijke inactiviteit. Mensen die langdurig zitten, zelfs als ze regelmatig bewegen, hebben een hoger risico op deze soorten kanker.

4. Betere circulatie

fitness-instructeur

Een ander groot gezondheidsvoordeel is een betere bloedsomloop, omdat die leidt tot andere gezondheidsvoordelen. Als je ervoor kiest om aan je bureau te staan heb je een betere doorbloeding in vergelijking met zitten. Zitten kan je bloedsomloop vertragen, wat kan leiden tot veel gezondheidsproblemen zoals gezwollen enkels, bloedstolsels, perifere neuropathie en spataderen. Staan bevordert een betere doorbloeding van je ledematen, dus zorg ervoor dat je gedurende de dag opstaat en je uitrekt, staat en rondloopt om jezelf gezond te houden.

5. Verhoogt de energie en verbetert de stemming

Als je staat, raken je hersenen meer betrokken, wat je energie kan verhogen. Staan helpt je bloed gemakkelijk te stromen, wat meer zuurstof naar je spieren stuurt. Als je lang zit, heb je de neiging om je moe te voelen. Staan is een geweldige manier om je stemming en energie op te krikken, wat vermoeidheid kan helpen voorkomen. Met al die toegenomen energie ben je in staat om geconcentreerd te blijven op taken en productiever te zijn.

6. Ergonomie en een betere houding

laptop-werken-koffie

Zitten kan je ruggengraat zwaar belasten, vooral als je geen goede ergonomie toepast. Een goede ergonomie gaat hand in hand met het verminderen van lage rug- en nekpijn. Door te gaan staan wordt je wervelkolom langer en minder belast, zodat je rug een natuurlijke “S”-vorm krijgt. Staan bevordert een betere houding en geeft je ruggengraat wat verlichting. Dat gezegd hebbende, als je aan je bureau staat, moet je weten hoe je ergonomisch te werk gaat om de voordelen van een sta-bureau te benutten. Weten hoe je goed zit en staat, aan je nieuwe sta-bureau, zal de sleutel zijn tot het bereiken van een betere houding.

7. Kan je levensduur verlengen

Studies suggereren dat het verminderen van je sedentaire tijd je levensverwachting zal verhogen. Langdurig zitten kan je risico op hartziekten, kanker en diabetes verhogen. Door je zittijd te verminderen verlaag je uiteindelijk je risico op deze gezondheidsproblemen en verhoog je je levensduur.

Een ander onderzoek stelt: “Vrouwen en mannen die zowel meer zaten als minder fysiek waren, hadden respectievelijk 94% en 48% meer kans om te sterven in vergelijking met degenen die aangaven het minst te zitten en het meest actief te zijn.”

Conclusie

Als je een zittende levensstijl hebt, zal staan je sleutel zijn tot een gezonder leven. Staan is een geweldige manier om gezondheidsrisico’s als hart- en vaatziekten en diabetes te verminderen. Met de juiste ergonomie kan staan helpen je houding te verbeteren en nek- en rugklachten te verminderen. Staan, en elke verhoogde beweging gedurende de dag, kan een betere bloedsomloop en activiteit bevorderen. Over het geheel genomen, als je de hoeveelheid zitten op een dag vermindert, zul je veel gezondheidsvoordelen zien en kun je zelfs je levensduur verlengen.

Houd in gedachten dat als je een nieuw sta-bureau hebt, je langzaam moet toewerken naar staan. Probeer 10 minuten te staan voor elke 50 minuten zitten. Stel reminders in zodat je weet wanneer je gedurende de dag moet zitten of staan, zodat je kunt voorkomen dat je lange periodes achter elkaar zit. Werk op naar een 50/50 verdeling van staan en zitten gedurende de dag. Als je je gezondheid echt wilt verbeteren, voeg dan wat beweging en activiteit toe aan je dag. Het nemen van korte wandelpauzes en het verhogen van je algemene activiteit zal de beste weg zijn naar een nieuwe, gezonde levensstijl.

Leave a Comment