Ben je op zoek naar redenen om yoga eens te gaan proberen? Van meer kracht en flexibiliteit tot een betere gezondheid van het hart, we hebben 20 voordelen voor je op een rijtje gezet waarvan je kunt profiteren, als je op die yogamatjes gaat zitten.

1. Je verbetert je flexibiliteit

Verbeterde flexibiliteit is één van de eerste en meest voor de hand liggende voordelen van yoga. Tijdens je eerste les zul je waarschijnlijk je tenen niet kunnen aanraken, laat staan ​​een backbend doen. Maar als je ermee doorgaat, zul je merken dat je steeds flexibeler wordt en met enige oefening worden schijnbaar onmogelijke yogahoudingen mogelijk. Je zult waarschijnlijk ook merken dat pijntjes en pijn langzaamaan verdwijnen. Dat is geen toeval. Strakke heupen kunnen het kniegewricht belasten als gevolg van onjuiste uitlijning van de dij en de scheenbeenderen. Strakke hamstrings kunnen leiden tot afvlakking van de lumbale wervelkolom, wat rugpijn kan veroorzaken. En verminderde flexibiliteit in spieren en bindweefsel, zoals ligamenten, kan een slechte houding veroorzaken. Zorg er wel voor dat je de juiste workout gear hebt, zodat je bijvoorbeeld met elastieken beter kunt stretchen.

2. Je bouwt spierkracht op

Sterke spieren doen meer dan jou er goed uit laten zien. Ze beschermen je ook tegen aandoeningen zoals artritis en rugpijn en helpen vallen bij ouderen te voorkomen. Wanneer je kracht opbouwt door middel van yoga, bouw je kracht en flexibiliteit in balans op. Als je gewoon naar de sportschool gaat en gewichten heft dan kies je voor kracht ten koste van flexibiliteit.

3. Je perfectioneert je houding

people exercising

Je hoofd is als een bowlingbal – groot, rond en zwaar. Wanneer het direct over een rechtopstaande wervelkolom wordt gebalanceerd, heeft het veel minder werk voor je nek- en rugspieren nodig om het te ondersteunen. Verplaats hem enkele centimeters naar voren, echter en je begint die spieren te belasten. Houd die voor overhangende bowlingbal acht of twaalf uur per dag omhoog en het is geen wonder dat je moe bent. En vermoeidheid is misschien niet uw enige probleem. Een slechte houding kan rug-, nek- en andere spier- en gewrichtsproblemen veroorzaken. Als je in elkaar zakt, kan je lichaam dit compenseren door de normale binnenwaartse rondingen in je nek en de onderrug af te vlakken en dit kan pijn en degeneratieve artritis van de wervelkolom veroorzaken.

4. Je voorkomt de afbraak van kraakbeen en gewrichten

Elke keer dat je yoga beoefent, breng je je gewrichten naar hun volledige bewegingsbereik. Dit kan degeneratieve artritis helpen voorkomen en invaliditeit verminderen omdat je de gebieden met kraakbeen, die ‘normaal’ niet gebruikt, nu ‘aan het werk zet’. Kraakbeen lijkt op een spons. Het ontvangt alleen nieuwe verse voedingsstoffen wanneer de oude vloeistof eruit wordt geperst, zodat er een nieuwe voorraad kan worden opgezogen. Zonder de juiste voeding kunnen verwaarloosde delen van kraakbeen uiteindelijk verslijten, waardoor het onderliggende bot zichtbaar wordt.

5. Je beschermt je wervelkolom

Spinale schijven – de schokdempers tussen de wervels die bij druk op de zenuwen een hernia kunnen veroorzaken – hunkeren naar beweging. Voldoende beweging is de enige manier waarop ze hun voedingsstoffen binnenkrijgen. Als je een goed uitgebalanceerde asana-oefening doet met veel backbends (de oefening waarbij je je rug volledig buigt), voorwaartse buigingen en wendingen, help je je schijven soepel te houden.

6. Je verbetert de gezondheid van je botten

Het is bewezen dat gewicht dragende oefeningen je botten versterken en osteoporose helpen afweren. Veel houdingen in yoga vereisen dat je je eigen gewicht optilt. En sommige houdingen, zoals de naar beneden en naar boven gerichte hond, helpen de botten in je armen, die bijzonder kwetsbaar zijn voor osteoporotische fracturen te versterken. Uit een niet eerder gepubliceerd onderzoek dat werd uitgevoerd door de California State University in Los Angeles, kwam naar voren dat regelmatig aan yoga doen de botdichtheid in de wervels flink kon verbeteren. Het vermogen van yoga om het stresshormoon cortisol te verlagen (zie nummer 11) kan ook helpen om het calcium in de botten te behouden.

7. Je verbetert je bloedsomloop

yoga-man

Yoga laat je bloed stromen. Meer specifiek, de ontspanningsoefeningen die je in yoga leert, kunnen je bloedsomloop helpen verbeteren, vooral in je handen en voeten. Door yoga breng je ook meer zuurstof naar je cellen, die daardoor beter functioneren. Bepaalde yoga poses helpen om bloed uit interne organen te wringen en nieuw zuurstofrijk bloed naar binnen te laten stromen zodra de wending is losgelaten. Omgekeerde houdingen, zoals de handstand en schouderstand, helpen om bloed uit de benen en bekken terug te laten vloeien naar het hart. Yoga verhoogt ook de niveaus van rode bloedcellen, die zuurstof naar de weefsels transporteren. En het verdunt het bloed door bloedplaatjes minder kleverig te maken en door het niveau van stolsel-bevorderende proteïnen in het bloed te verminderen.

8. Je draineert je lymfe en verhoogt de immuniteit

Wanneer je spieren samentrekt en weer strekt en je organen beweegt wat het geval is bij het aannemen van yogahoudingen verhoog je de afvoer van lymfe (een viskeuze vloeistof die rijk is aan immuun cellen). Dit helpt om het lymfestelsel gezond te houden, infecties te bestrijden, kankercellen te vernietigen en de giftige afvalproducten die vrijkomen door het cellulair functioneren af te voeren.

9. Je verhoogt je hartslag

Wanneer je hartslag regelmatig het aerobe bereik haalt, verlaag je het risico op het krijgen van een hartaanval en kun je een depressie verlichten. Hoewel niet alle yoga ook aeroob is, kan het je hartslag als je bijvoorbeeld krachtige Ashtanga yoga volgt wel in het aerobe bereik brengen. Maar zelfs yoga-oefeningen, waarbij je hartslag niet zo hoog wordt, kunnen de cardiovasculaire conditie verbeteren. Onderzoeken hebben aangetoond dat de beoefening van yoga de hartslag in rust verlaagt, het uithoudingsvermogen verhoogt en je maximale zuurstofopname tijdens het sporten kan verbeteren. Dit samen zorgt voor een verbeterde aerobe conditie. Eén onderzoek toonde ook aan dat proefpersonen die alleen pranayama hadden geleerd, meer konden bewegen met minder zuurstof.

10. Je laat je bloeddruk dalen

Als je een hoge bloeddruk hebt, kun je misschien baat hebben bij yoga. Twee onderzoeken onder mensen met hypertensie die werden gepubliceerd in het Britse medische tijdschrift The Lancet, vergeleken de effecten van Savasana (lijk pose) met gewoon op de bank liggen. Na drie maanden werd het beoefenen van Savasana geassocieerd met een daling van 26 punten in systolische bloeddruk (het bovenste getal) en een daling van 15 punten in diastolische bloeddruk (het onderste getal – en hoe hoger de initiële bloeddruk was hoe groter de daling ook was)

11. Je reguleert je bijnieren

Yoga verlaagt het cortisolniveau. Als dat je niets zegt, lees dan snel verder. Normaal scheiden de bijnieren cortisol uit als reactie op een acute crisis of paniek wat dan tijdelijk de immuun functie verhoogt. Als je cortisolspiegels ook na een crisismoment nog hoog blijven, kunnen ze het immuunsysteem in gevaar brengen. Tijdelijke boosts van cortisol helpen bij het verbeteren van je geheugen, maar chronisch hoge niveaus tasten juist het geheugen aan en kunnen leiden tot permanente veranderingen in de hersenen. Bovendien worden overmatige hoeveelheden cortisol ook in verband gebracht met ernstige depressie, osteoporose (het extraheert calcium en andere mineralen uit botten en interfereert met het aanmaken van nieuw bot), hoge bloeddruk en insulineresistentie. Bij ratten leiden hoge cortisolspiegels tot wat onderzoekers ‘voedselzoekgedrag’ noemen (het zorgt ervoor dat je wilt eten wanneer je overstuur, boos of gestrest bent). Het lichaam neemt die extra calorieën op en verdeelt ze als vet in de buik, wat bijdraagt aan gewichtstoename, het risico op het ontwikkelen van diabetes en het krijgen van een hartaanval.

12. Het maakt je gelukkiger

man near wall

Voel je je verdrietig? Ga dan eens in de Lotushouding zitten. Of beter nog, sta op en doe een backbend of doe de Baddha Natarajasana. Hoewel het niet zo eenvoudig is, bleek uit één onderzoek wel dat het regelmatig doen van yoga een depressie verbeterde. Het leidde ook tot een significante toename van de serotoninespiegels en een afname van de niveaus van monoamine-oxidase (een enzym dat neurotransmitters afbreekt) en cortisol. Aan de University of Wisconsin ontdekte Richard Davidson, Ph.D., dat de linker prefrontale cortex verhoogde activiteit vertoonde tijdens het mediteren. Dit veroorzaakte ook verhoogde niveaus van geluk en een betere immuun functie.

13. Je krijgt een gezonde levensstijl

Meer bewegen, minder eten, dat is het adagium van een persoon die probeert af te vallen. Yoga kan op beide fronten helpen. Een regelmatige beoefening van yoga brengt je in beweging en verbrandt calorieën en de spirituele en emotionele dimensies van deze oefening kunnen je aanmoedigen om eet- en gewichtsproblemen op een dieper niveau aan te pakken. Yoga kan je ook inspireren om bewuster te gaan eten.

14. Je verlaagt de bloedsuikerspiegel

Yoga verlaagt de bloedsuikerspiegel en de niveaus van het LDL (‘slechte’) cholesterol en verhoogt de niveaus van het HDL (‘goede’) cholesterol. Bij mensen met diabetes is gebleken dat yoga de bloedsuikerspiegel op verschillende manieren verlaagt: door de cortisol- en de adrenalinewaarden te verlagen, gewichtsverlies aan te moedigen en de gevoeligheid voor de effecten van insuline te verbeteren. Als je je bloedsuikerspiegel verlaagt, verlaag je ook het risico op het krijgen van diabetische complicaties zoals een hartaanval, nierfalen en blindheid.

15. Het helpt je om te focussen

Een belangrijk onderdeel van yoga richt zich op het heden. Studies hebben aangetoond dat regelmatige yoga praktijken coördinatie, reactietijd, geheugen en zelfs IQ-scores verbeteren. Mensen die ‘transcendent meditation’ beoefenen, demonstreren de vaardigheid om problemen op te lossen en informatie beter te verwerven en terug te roepen – waarschijnlijk omdat ze minder afgeleid zijn door hun gedachten, die steeds opnieuw kunnen spelen als een eindeloze lus.

16. Je ontspant je systeem

Yoga moedigt je aan om je te ontspannen, je adem te vertragen en je te concentreren op het heden, waarbij de balans wordt verschoven van het sympathische zenuwstelsel (of de vecht- of vluchtreactie) naar het parasympatische zenuwstelsel. Dat laatste is kalmerend en herstellend. Het verlaagt de ademhaling en de hartslag, het verlaagt de bloeddruk en het verhoogt de bloedtoevoer naar de darmen en naar de voortplantingsorganen – bestaande uit wat Herbert Benson, M.D., de ontspanningsreactie noemt.

17. Je verbetert je balans

man standing while raising his hands at seashore

Regelmatig yoga beoefenen verhoogt de proprioceptie (het vermogen om te voelen wat je lichaam doet en waar het zich in de ruimte bevindt) en verbetert het evenwicht. Mensen met een slechte houding of disfunctionele bewegingspatronen hebben meestal een slechte proprioceptie, wat verband houdt met knieproblemen en rugpijn. Een beter evenwicht kan ook minder snel vallen betekenen. Voor ouderen vertaalt dit zich in meer onafhankelijkheid en het zorgt ervoor dat ze later naar een verpleegtehuis moeten of daar zelfs helemaal niet binnenkomen. Voor de rest van ons kunnen houdingen zoals de boomhouding ons minder wiebelig maken.

18. Je onderhoudt je zenuwstelsel

Sommige gevorderde yogi’s kunnen hun lichaam op buitengewone manieren beheersen, waarvan er veel door het zenuwstelsel worden gemedieerd. Wetenschappers hebben yogi gevolgd die ongebruikelijke hartritmes kunnen induceren, specifieke hersengolf patronen konden genereren en met een meditatietechniek de temperatuur van hun handen kunnen verhogen. Als ze yoga kunnen gebruiken om dat te doen, kun je misschien ook leren om de bloedtoevoer naar je bekken te verbeteren als je zwanger probeert te worden of ontspanning oproepen als je problemen hebt om in slaap te vallen.

19. Je verlaagt de spanning in je ledematen

Merk je ooit dat je de telefoon of een stuur krampachtig vasthoudt of knarst wanneer je naar een computerscherm staart? Deze onbewuste gewoonten kunnen leiden tot chronische spanning, spiervermoeidheid en pijn in de polsen, de armen, de schouders, de nek en het gezicht. Het kan ook stress verhogen en je humeur kan verslechteren. Terwijl je yoga beoefent, begin je op te merken waar je de spanning vasthoudt: het kan in je tong, in je ogen of in de spieren van je gezicht en nek zijn. Als je dit onder controle krijgt, kun je mogelijk wat spanning in de tong en in je ogen loslaten. Met de grotere spieren zoals de quadriceps, trapezius en de spieren in je billen, kan het jaren duren om te leren hoe je ze kunt ontspannen.

20. Het helpt je om dieper te slapen

Stimulatie is goed, maar te veel stimulatie belast het zenuwstelsel. Yoga kan verlichting bieden en je even laten ontsnappen aan de drukte van het moderne leven. Herstellende Asana, yoga Nidra (een vorm van geleide ontspanning), Savasana, Pranayama en meditatie moedigen Pratyahara, een controle over de zintuigen, aan en dit biedt ontlasting van het zenuwstelsel. Onderzoeken hebben laten zien dat een ander bijproduct van het regelmatig beoefenen van yoga een betere slaap is, wat betekent dat je minder moe en gestrest bent.

Leave a Comment